Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pražským nemocnicím docházejí lůžka. „Záchranáři vyjíždí i kvůli bolavým zádům,“ diví se Samek

Autor: diz - 
3. března 2021
13:32

Počty lidí, kteří jsou hospitalizovaní s covidem-19 stále vzrůstají. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) je situace aktuálně nejhorší za celou dobu, kdy pandemie u nás vypukla. Jenže lidé se kolikrát na záchranáře obrací i s „prkotinami“. Alespoň to si myslí bývalý pražský záchranář Vít Samek (39).

Samek 13 let působil coby záchranář u Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy (ZZS). Mnohdy upozorňoval, že záchranáři řeší případy, které by tak úplně nevyžadovaly jejich přítomnost. Ve středu ráno upozornil na totéž facebookovým statusem.

»Lidé volají kvůli kravinám«

„Pražská záchranka dnes očekává asi 140 covid pozitivních pacientů, které se nějak pokusí vtěsnat na posledních 18 pražských lůžek,“ uvedl. „Já jenom kdyby někoho napadlo zavolat si záchranku na vopruzenou prdel, otitis media purulenta, nebo třeba že ho měsíc bolej záda, tak dneska ne.“

Pražská záchranka dnes očekává asi 140 covid pozitivních pacientů, které se nějak pokusí vtěsnat na posledních 18...

Zveřejnil(a) Vít Samek dne Středa 3. března 2021

Podle Samka, který stojí za projektem Mall.tv „Na vlastní otvor”, šlo o smutný povzdech, jak to dnes u nás vypadá. „Je to složitá doba. Ale skutečně záchranáři vyjíždí například k bolavým zádům. Lidé volají kvůli kravinám, a to i přes to, co se kvůli koronaviru děje,“ sdělil pro Blesk.cz. Což podle něho ztěžuje práci záchranářům, ale i nemocnicím, kde ubývá volných míst pro pacienty, kteří jsou nemocní koronavirem. Informace má od svých přátel, bývalých kolegů z pražské záchranky.

Podle stránek ministerstva zdravotnictví skutečně čím dál více ubývá nemocničních lůžek pro lidi s koronavirem. Například lůžek na JIPu nebo ARU je aktuálně volných pouze sedm na celou Prahu. Standardních lůžek pak 23. Těmto údajům Samek příliš nevěří. „Myslím, že v tom mají bordel,“ říká s tím, že jich bude spíše ještě méně.

Situace je kritická

Že je situace kritická, ostatně připustil Andrej Babiš v pátek při představení nového léku bamlanivimab, který začala podávat fakultní Thomayerova nemocnice v Praze. „Situace je nyní od počátku pandemie nejhorší. Takové počty lidí na JIP jsme dosud neměli. Situace je kritická,“ sdělil.

Co dělat?

Mluvčí ZZS Jana Poštová nevyvrátila Samkovy informace, že má záchranka napilno. „V těchto dnech míváme denně průměrně 120 až 140 pacientů s podezřením na covid-19,“ pověděla pro Blesk.cz. „Systém ale nenabízí jiné možnosti, protože v této době je zrušená výjezdová pohotovost do domácností, kdy lékaři mohou navštívit pacienty doma.“

Zároveň ale zdůraznila, že pacienti, které pražská záchranka převezme, nezůstanou na holičkách. „My poskytujeme přednemocniční péči. Kapacity v nemocnicích jsou samozřejmě napjaté, ale pacienty vždy dovezeme do nejbližších možných zdravotnických zařízení, kde je o ně postaráno.“

V nemocnicích personál vyhodnotí, zda je nutná hospitalizace, nebo jen ošetření a propuštění do domácí léčby. Podle Samka ale záchranáři řeší více případů, kdy ani není nutné vytočit tísňovou linku 155. Obecně platí, že člověk by neměl podceňovat žádné neobvyklé příznaky, které naznačují, že je jeho zdraví v pořádku. Byť se mohou zdát „banální“. V současné složité době, kdy nejen záchranáři, ale i doktoři mají napilno více než kdy jindy, má však Samek určité doporučení.

„Samozřejmě záleží na příznacích, ale možná by měl člověk se svým konkrétním problémem, nevypadá-li nějak vážně, kontaktovat telefonicky svého praktického lékaře. Ten mu jistě poradí. Včetně toho, zda má zavolat záchranku,“ uvedl.

S tímto postupem souhlasí i Poštová. „Praktický lékař své pacienty dobře zná, včetně jejich anamnézy,“ podotkla. Zároveň ale upozornila, že ne každé volání na linku 155 končí výjezdem sanitek. „I dispečeři a dispečerky mají zdravotnické vzdělání, takže jsou schopni pomoci radou po telefonu.“ Zároveň odkázala na stránky pražské ZZS, kde je popsáno, jak stonat s koronavirem doma, včetně toho, v jakých případech volat záchranku.

Video  Záchranář Vít Samek: Jaká je první pomoc při úrazech hlavy u dětí  - Petr Němeček/ Maminka.cz
Video se připravuje ...

blamal ( 3. března 2021 14:25 )

Pane Samku, od toho mate dispecink, kde sedi kvalifikovany personal, ktery info od volajiciho vyhodnoti a podle toho rozhodne, jestli je treba vyjezd, a to vyjezd zdrav. zachranare, nebo i doktora. A ty, kteri linku155 zneuzivaji, lze nahlasit policii, dostanou pokutu nebo v dobe nouzoveho stavu i flastr. Takze placete na spatnem hrobe. Chapu, ze chcete lidi pozadat, at neotravuji s kravinami, ale faktem je, ze kdyz je cloveku blbe a nema zdrav.vzdelani, nekdy to posoudit neumi. A od toho prave mate dispecink. Howgh.

Anifa ( 3. března 2021 13:42 )

Je vyjímečná situace. Běžné nemoci by neměla řešit záchranka. Je potřeba třeba nařídit praktikům, že musí být svým pacientům k dispozici 24 hodin na telefonu. Už rok se příliš neudřou, většinu roku seděli v zamčených ordinacích za plnou platbu od VZP

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa