Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Realita v první linii: Virus ukázal sílu. Politici očkování komplikují, říká lékařka Lenka

Autor: Andrea Ulagová - 
28. února 2021
05:30

Je to již téměř rok, co se život v České republice změnil k nepoznání. Po světě se začal šířit virus a spolu s ním i strach. Pandemie onemocnění covid-19 téměř zastavila společenské dění, možnost cestování, ale i tak běžné věci, jako je chození do práce. Poslední zmíněná položka ale neplatí pro občany, kteří pracují v takzvané první linii. Nejsou to ale jen záchranáři či policisté, kteří každý den riskují své životy pro dobro ostatních. Neobešli bychom se ani bez prodavaček, řidičů MHD nebo pošťáků. V seriálu Blesku přinášíme rozhovory s těmi, jejichž profese je právě jednou z těch nejvíce dotčených.

Praktická lékařka a endokrinoložka Lenka (51) má soukromou praxi ve Vysokém Mýtě. Před rokem se jí profesní život zcela změnil. Jak sama řekla, nejdříve čelila neznámému a také cítila úzkost, když stále nepřicházela doporučení, jak v této situaci pracovat. Nyní už si zvykla, že k její práci přibyla „covidová agenda“. Ve městě navíc až do prosince roku 2020 nebylo odběrové místo. Proto Lenka prováděla odběry s pomocí svého personálu sama z okna své ordinace. Což dělá dodnes. Lenka neztrácí víru, že bude lépe. Co vzkázala lidem?

Jak vypadá váš běžný den nyní? Co se změnilo proti době před covidem?

Aktuálně máme prakticky běžný provoz ordinace, tedy čas na odběry, čas pro akutní, neobjednané pacienty a čas pro pacienty objednané. Daří se nám zajistit, aby se v čekárně a ordinaci nepotkávali lidé s akutními respiračními infekty, které mohou být příznaky covidu, a pacienti ostatní. Máme zaměstnanou další sestru – logisticky je vše náročnější a

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa