Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zbabělost!“ Do Blatného šili, že hází selhání na běžné lidi. Pandemický zákon Senát podpořil

Aktualizováno -
24. února 2021
22:00
Autor: ČTK, simao - 
24. února 2021
13:20

Pandemický zákon dnes po dohadech prošel s "minimalistickými" úpravami Senátem. Sněmovna se k zákonu sejde s největší pravděpodobností v pátek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) změny schválené Senátem podpořil. Čelil však řadě kritických komentářů. Mj. za svalování selhání vlády na běžné občany.

Nouzový stav v Česku zatím platí do soboty 27. února. Stav pandemické pohotovosti by jej měl nahradit od začátku platnosti zákona, který vyrazil dnes do Senátu hájil i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

V pandemickém zákonu chce Senát navázat protikoronavirové restrikce právě na pandemickou pohotovost, kterou bude moci ukončit nebo obnovit Sněmovna. Předlohu s touto a některými dalšími úpravami dnes vrátili senátoři k novému posouzení poslancům. Ti se sejdou k pandemickému zákonu patrně v pátek.

Blatný: Budeme chtít nouzový stav i po sobotě

„Jedná se o zákonnou normu, která je mezi nouzovým stavem, který by měl být vyhlašován jen po dobu opravdu nezbytně nutnou a v nejvyšších krizových situacích a mezi zákonem o ochraně veřejného zdraví, který zase má velmi omezené možnosti a nebyl koncipován pro tak závažné situace jako je řízení epidemie podobné té, která nyní v ČR probíhá,“ podotkl ministr.

Blatný uvedl, že případné nepřijetí zákona by pokládal za riziko, byť vláda bude chtít, aby současný nouzový stav neskončil sobotou. „Bude záležet na rozhodnutí Sněmovny,“ připomněl ministr.

Pravomoc vydávat širší restrikce k omezení šíření covidu-19 mají dostat ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice. Výslovně budou moci omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně. Nouzový stav k těmto opatřením již nebude nutný.

Pokud by Senát nezasáhl, opatření ministerstva a hygienických stanic by mohla platit i mimo pandemickou pohotovost bez možnosti Sněmovny je zrušit. Stěžejní části zákona přitom mají být účinné do konce února 2022.

Zamítnutí sněmovního návrhu dnes senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) neprosadil.

Canov: Je to diktát vlády a ministerstva

V Senátu se o pandemickém zákoně rozhořela dlouhá debata. „Sněmovna schválila roční neomezený diktát vlády a ministerstva zdravotnictví,“ kritizoval znění vycházející z dohody vlády a většiny sněmovní opozice Michael Canov (SLK).

„Poslanecká sněmovna by si mohla vesele zapínat a vypínat pandemickou pohotovost, ale bylo by to úplně jedno, protože mimořádná opatření byla na pandemické pohotovosti naprosto nezávislá. Všechna by platila celý rok. Poslanecká sněmovna by s nimi nemohla udělat ale vůbec nic. Naopak vláda a ministerstvo zdravotnictví by mohlo přidávat neomezeně další a další mimořádná opatření,“ varoval Canov.

Senátoři Václav Láska(SEN 21) a Jan Horník (STAN) označili předlohu za paskvil. Miluše Horská z lidoveckého klubu varovala před podle ní nejednoznačnými pasážemi zákona, když vláda by podle ní případně mohla nařídit povinné testování na covid-19 a očkování proti nemoci. „Taháme tady hodně žhavé brambory z ohně,“ soudí.

Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) souhlasil s tím, že předloha vznikla překotně. Vyzdvihl však, že byla společným dílem koalice a opozice. Canovovi vzkázal, že neomezeným diktátorem je vláda při nouzovém stavu.

Goláň: Pokud nechceme, aby umírali lidé...

Kritický však byl i senátor Tomáš Goláň (ODS). A to směrem k Babišově vládě. „Čísla se zhoršují, dlouho vyhlášený nouzový stav k ničemu nevedl a světlo na konci tunelu se oddaluje už i těmi prohlášeními, které čteme. Asi si málokdo z politiků uvědomuje, jak ta situace je špatná. Je těžké hledat, čí je vina, proč se zhoršuje tato situace. A je lehké hledat viníka, proč se nezlepšuje tato situace. Protože ten, kdo měl v rukou ty nástroje, tak je asi nepoužíval správným způsobem. Silné nástroje neuměl používat a teď nám slibuje, že slabším nástrojem to všechno zachrání,“ vytkl vládě.

Podpořil však minimalistické změny návrhu pandemického zákona. „Pokud zdraví lidí má být na prvním místě, tak nemůžeme všechno rozvolnit, otevřít a nemůžeme lidem nalhávat, že nepotřebujeme jakákoliv opatření. Pokud nechceme, aby lidé umírali ve větší míře, tak něco přímo musíme. A já se přimlouvám za tu minimalistickou variantu, které jsem spolutvůrcem, aby opravila základní chyby,“ dodal.

Blatný: Může za to mutace

Ministr zdravotnictví Blatný se však odkázal na to, že předejít současné situaci bylo těžké kvůli britské mutaci koronaviru a nedodržování opatření.

„Bylo tady řečeno, že jsme s tím nebyli – nemyslím sebe, vládu obecně – my všichni schopni pohnout. Já si myslím, že jo, že naopak jsme s tím byli schopni pohnout. Ještě do poloviny ledna docházelo díky zavedeným opatřením, která jsou stejná jako ve většině okolních zemí, k docela dramatickému poklesu, ke zlepšování. Ale potom zejména díky tomu, že v ČR začala převládat jiná mutace viru, což můžeme dokladovat, tak se situace změnila,“ bránil vládu Blatný.

„A ta se změnila z jednoho prostého důvodu, protože nová mutace, když to řeknu velmi zjednodušeně, té stačí menší nedodržování. Stačí míra nedodržování, která je v ČR považována za normu. A mutace je schopna překonat opatření, která jsou nastavena,“ varoval Blatný.

Odázal se na zprávu WHO, že „v ČR pouze asi 40 % lidí chce dodržovat nastavená opatření a považuje je za přínosná“.

Láska: Neházejte odpovědnost na lidi. Jsou unavení

Do Blatného se ostře opřel senátor Láska. „Já se s tímto nemohu smířit. Házet svoji vlastní odpovědnost za svou vlastní neschopnost na lidi, už to začíná přesahovat všechny hranice. Lidé v téhle zemi na začátku pandemie ukázali, že jsou velmi soudržní. Že umí pomáhat. Že umí řešit neschopnost vlády. To, že po roce jsou unaveni z toho, že vláda vyhlašuje jedno opatření za druhým, chaoticky, zmatečně, s milionem výjimek. Že už neví, co platí,“ vytkl Blatnému.

„Málokdo z lidí je dnes schopen říci k dnešnímu dni, co vlastně může a co nemůže. Je v tom absolutní chaos. Vláda se nenaučila za rok komunikovat. Ani na svých tiskovkách, ani na nějakém oficiálním webu. A divíte se, že lidé už jsou z toho zmatení, když neví, co platí? Divíte se, že mají plné zuby toho, když vládní politici sami nejdou příkladem? Když si chodí do restaurací, chodí si na mejdany?“ tázal se Blatného.

„Lidé jsou z toho unavení a vy je teď dorazíte tím, že řeknete, že za to jsou odpovědní oni! Je to zbabělost. Je to velká zbabělost,“ vytkl senátor ministrovi.

Blatný před kritikou couval. „V žádném případě jsem neřekl, že se mají o sebe lidé postarat, říkám to i na kameru. Jenom jsem konstatoval, a to je zase obecné, bez kritiky, bez jakýchkoliv emocí, že jakákoliv opatření jsou nastavena, mohou fungovat jenom tehdy, když je dodržují. To neznamená, že bych nad někým zvedal prst nebo někoho káral, to je pouhé konstatování obecné, věřím, že naprosto nevyvratitelné, že opatření fungují pouze tehdy, když se dodržují. Nic víc, nic méně,“ reagoval na výtky senátorů.

Minimalistické úpravy

Senát přes tyto debaty schválil právě jen úpravy, které někteří členové horní komory označovali za minimalistické. Je pravděpodobné, že Sněmovna tyto úpravy potvrdí a návrh zákona dostane ještě v pátek k podpisu prezident Miloš Zeman.

Senát zamítl návrhy ústavně-právního výboru, které se týkaly například snížení horních hranic postihů, i soubor úprav pirátského senátora Lukáše Wagenknechta. Senátor mimo jiné chtěl, aby opatření nesměla omezit obchod a služby, ale mohla stanovit jen podmínky provozu, a aby součástí každé restrikce byly náhrady vázané na ztrátu tržeb.

Na návrh Miroslavy Němcové (ODS) poděkovala horní komora Izraeli za poskytnutí 5000 dávek vakcíny Moderna a rovněž Polsku a Německu za nabídku míst v tamních zdravotnických zařízeních pro české pacienty.

Video  Tisková konference premiéra Andreje Babiše (ANO) po jednání vlády (24. 2. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

donypan ( 25. února 2021 10:33 )

Covid 19 Je zřejmé,že jste chytrý člověk poradte vládě co by ještě měla udělat mimo toho,že zavřela kina,­diva­dla.ho­ry,služ­by,spor­tovní akti­vity,­obcho­dy,dá­le pivinnost nošení roušek­,dzin­fekce,­rozes­tupy v případě nakažení karanténa, doporučila nejezdit do zahraničí,tak co by jste jí ještě poradil.Možná by stačilo aby to lidé dodržovali.

Covid_19 ( 25. února 2021 07:44 )

mne nakazili ve státním zdravotnickém zařízení v srpnu, já jsem vše dodržoval. Moje rodina ochránila svoje seniory 80+ do očkování, nenechali jsme je v LDN nebo domově seniorů, nikdo z nás neskončil v nemocnici a neblokoval žádné lůžko v nemocnici

Covid_19 ( 25. února 2021 07:41 )

chaos vyvolává vláda, která vyhlásí nařízení a během týdne k němu vydá 3 dodatky. To se jiným vládám nedaří, tam mají plány a řídí se podle rad odborníků. Naše vláda vyštvala odborníky a tento týden premiér přemlouval Smejkala, aby se stal poradcem, dost pozdě

pepen ( 25. února 2021 07:00 )

Přesně tak-lidé jsou neposlušnía lehkovážní-nenosí roušky a kašlou na nějaká nařízení cca 30-40 %!!!!!!!Jeďte na Moravu a jiné kraje a vesnice...skoro nikdo nenosí roušky jenom ve větších městech.To samé v Praze-projděte si město a v MHD...je to opravdu tragické.Přesně jak píše Juras1...umělci jdou příkladem a starý pomatený expresident Klaus..také na to doplatil!!!Taktéž mládež kteří holdují alkoholu a kouření trávy a tvrdým drogám -ti se pohybují v centru měst hlavně v noci se baví po bytech.

fico ( 25. února 2021 04:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa