Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Virtuální pohřeb táty, jednání i sezení s psychologem. Covid přesunul život na Zoom

Autor: Darina Jíchová - 
4. února 2021
19:30

Nedílnou součástí života během pandemie koronaviru se stala platforma Zoom, kam se přesunula pracovní jednání, výuka, ale i rodinná setkání, soudy, zasedání vlády, svatby, a dokonce i pohřby. Angličanka Trish Skinnerová (72) si vyzkoušela, jaké to je, když se s milovaným člověkem může rozloučit pouze přes obrazovku svého počítače. Její otec Herbert John Tate (†103) podlehl koronaviru, své sbohem mu mohla říct jen proto, že někdo z hostů pohřbu byl ochoten sdílet pohřeb přes Zoom, uvedla stanice CNN.

Skinnerová nebyla sama, kdo se pohřbu účastnil virtuálně, možnost využily desítky příbuzných a přátel jejího otce. „Takhle to nemá být, nebyl v tom žádný osobní kontakt, a to je věc, která mi v téhle době chybí nejvíce,“ komentovala Skinnerová. Kvůli přísným opatřením, která v Británii platí, neměla možnost zúčastnit se otcova pohřbu. Kvůli lockdownu ani neví, kdy bude moci navštívit jeho hrob.

Koronavirus ničí životy, nejen že si od počátku pandemie vyžádal více než 2,25 milionu obětí, ostře zasáhl i pozůstalé, kteří mnohdy nemají šanci tradičně truchlit, v některých zemích je totiž zakázaná účast na pohřbech, jinde je počet truchlících omezen. Navíc je nutné mít nasazenou roušku a dbát na sociální distancování.

Pohřeb bez rozlučkové party

„Byla by to obrovská party. Ano, na hřbitově by panovala vážná nálada, ale potom? Pak by přišel tanec, zpěv a zábava, přesně tak, jak to táta miloval,“ popsala Skinnerová, jak by pohřeb vypadal v normální době. Její rodina byla kvůli restrikcím ochuzena o „pořádné“ rozloučení s otcem. „Zoufale si přál být s mamkou, která odešla před ním,“ dodala, že se rodině ulevilo, že otce už netrápí bolesti.

Skinnerová také reagovala na masové pohřbívání obětí koronaviru, k němuž přistoupily některé země. „To musí být hrozný pocit. Ta představa, že jste přišli o někoho milovaného – manžela, manželku, případně dítě, a ani s nimi naposledy nemůžete být,“ prohlásila Angličanka. Skinnerová ve svém trápení rozhodně není sama, plně jí rozumí například Edwina fitzPatricková (59) z Londýna. Ta přišla o manžela Nicka Devlina během prvního lockdownu.

„Když začal kašlat krev, zavolala jsem mu sanitku. Pamatuji si, jak jsme ho vezli nemocnicí směrem k jednotce intenzivní péče, to bylo naposledy, co jsem ho viděla. Zamávali jsme si přes okno a poslali si vzdušný polibek,“ vzpomíná si fitzPatricková, její manžel do týdne zemřel.

Po smrti manžela jí pomohla virtuální sezení s poradci

„Bylo to tak náhlé, ani jsem neměla šanci to vstřebat,“ svůj zármutek nemohla sdílet ani s rodinou, jedině přes telefon, fitzPatricková musela totiž do karantény. Lékaři se obávali, že by se mohla od manžela nakazit. „Víkend po jeho smrti, bylo to zrovna na začátku prvního lockdownu, jsem silně uvažovala o sebevraždě,“ přiznala fitzPatricková, nakonec ale objevila novou naději v manželově první knize, kterou chtěla vidět vydanou. Novela vyšla loni v létě.

Pomohla jí také týdenní sezení na platformě Zoom s psychologickými poradci, se kterými rozebírala dopad koronaviru na její psychiku. „Mám dobré a špatné dny. Většinou se mi nechce vyprávět lidem, jak hrozně se cítím, psychicky i fyzicky,“ podělila se o traumata z doby koronaviru fitzPatricková.

Video  Rozvolnění brání mutace, tvrdí Blatný. Přiznal výhrůžky i „otázku za milion dolarů“.  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa