Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Očkování poslanců-lékařů: Svoboda chválí, Válek křičel, Babišova doktorka po nemoci čeká

Autor: Sabina Dračková - 
30. prosince 2020
05:30

Žádné velké rozhodování. Tak o možnosti nechat se očkovat hovoří čeští lékaři mezi poslanci. První dávku vakcíny mají za sebou třeba poslanci Bohuslav Svoboda (ODS) a Vlastimil Válek (TOP 09). Oba hlásí, že všechno proběhlo bez komplikací. Zato poslankyně Věra Adámková (ANO), která původně měla vést vývoj české vakcíny, zatím naočkovaná není. A to kvůli nemoci. Nikdo z nich však vakcínu od americké firmy Pfizer nezpochybňuje.

Někdejší pražský primátor a nyní poslanec, ale zejména gynekolog a porodník Bohuslav Svoboda (ODS) dostal vakcínu jako jeden z prvních, nejprve totiž na řadu přišli zdravotníci. Svoboda je přednostou Gynekologicko-porodnické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice, s covidem-19 je tak v kontaktu prakticky denně.

„Na oddělení mám pacientky, které jsou přijímány či vyšetřovány a mohou mít covid. Když je potom operujeme a léčíme, tak s tím covidem pracujeme,“ popisuje práci v první linii Svoboda, který už má za sebou první dávku očkování.

„Jsem po očkování třetí den a neměl jsem nejmenší potíže. Dokonce nemám ani žádnou bolest v místě toho vpichu,“ říká pro Blesk Zprávy s tím, že nemá žádné potíže, které se mohou velmi výjimečně objevovat. „Celé ty dva dny od očkování žiju naprosto normálně,“ dodal.

Odpírači neví o čem mluví, hodnotí Svoboda

Jak sám Svoboda říká, jestli si vakcínu nechá píchnout nebylo pro něj vůbec žádné rozhodování. „Studoval jsem fakultu, která se těmito problémy zabývala, a jsem naprosto jednoznačně přesvědčen, že stejně jako očkování vymýtilo záškrt, neštovice a vlastně i tuberkulózu a všechny nemoci, které zabíjely nebo poškozovaly nás a naše děti, tak pokud se vyrobí očkování, tak je to naprostá změna a je dokonce možné, že to onemocnění bude vykořeněno a přestane vůbec existovat,“ vysvětluje.

Zdravím vás z Pece pod Sněžkou. Včera jsem jako lékař úspěšně absolvoval očkování proti covidu. Hlásím, že se...

Zveřejnil(a) Bohuslav Svoboda dne Pondělí 28. prosince 2020

Očkování je podle Svobody naprosto zásadní a správná cesta. „Kdokoliv ji odpírá, neví, o čem mluví, a hlavně poškozuje sebe a všechny ostatní,“ dodává jistě.

Rozhodování trvalo vteřinu. „Nejsem magor,“ říká očkovaný Válek

Názory mezi lékaři na vakcínu se nerůzní. Okamžitě o ni projevil zájem i radiolog Vlastimil Válek, který ve Sněmovně zastupuje barvy TOP 09. Na dotaz Blesk Zpráv, jak dlouhé bylo jeho rozhodování, zda se nechá očkovat, odpovídá jasně: „Vteřinu. Nejsem magor, nechám se očkovat proti všemu, proti čemu se očkovat jde, pokud je to očkovací látka, která je bezpečná a v pořádku, což tato je.“

„Pfizer je super firma, já pro ně dělám řadu let monitora, tak vím, jak dělají výzkum,“ pochvaluje Válek firmu, která vakcínu vyrobila.

I u něj se všechno obešlo bez jakýchkoli komplikací: „Je to maličkatý objem a používá se k tomu ta nejtenčí jehlička, takže to je naprosto směšný, to dokonce nebolelo ani mě. Nic mi není, normálně jsem byl v práci.“

Video  První dávka pro Babiše! V Česku začalo očkování proti covidu-19  - Blesk
Video se připravuje ...

V Brně se lékaři očkovali navzájem

Válek je přednostou Kliniky radiologie a nukleární medicíny ve Fakultní nemocnici Brno, působí zde také jako náměstek pro informatiku. Ze stejné nemocnice je i současný ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Působí tam jako zdravotnický náměstek pro pracoviště Dětská nemocnice. Jak Válek Blesk Zprávám řekl, možnost očkovat se tam dostali všichni zdravotníci.

I ministr a dětský hematolog Blatný už se nechal očkovat. Úplně první ze všech Čechů byl však premiér Andrej Babiš (ANO).

 

Na videu, které si Válek při očkování nechal natočit, je znát, že situaci bral s humorem. Nejprve sténal při měření pulsu. „Krutá bolest, to je síla, zas mně to neurvi tu ruku,“ škádlil svého kolegu lékaře poslanec Válek. Ten prožíval i samotné očkování. „Jestli teda něco nemám rád, tak injekce,“ komentoval při vpichu. 

Stejně jako ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger naočkoval na poliklinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze svého kolegu ředitele Všeobecné fakultní nemocnice Davida Feltla, tak i v Brně si kolegové vypomohli.

„Ministerský registr úplně nefunguje“

Na jednotlivých pracovištích si v Brně udělali rozpisy, podle kterých očkovali. Samotné očkování je otázka chvilky, delší je ale zápis do nemocničního informačního systému, který trvá i 10 minut.

„Mělo se to zapisovat i do nějakého centrálního registru ministerstva tak, aby bylo jasné, kdo je proočkovaný, ale ten zatím úplně nefunguje, takže jsme udělali jen takové tabulky,“ popisuje poslanec Válek.

Druhou dávku musí každý dostat po 21 dnech. Ve FN Brno se mělo očkovat i ve středu a ve čtvrtek, ale nakonec to tak nebude. „Museli jsme poslat asi tisíc balení do ostravské nemocnice,“ říká Válek s tím, že někteří kolegové tak budou muset na vakcínu ještě počkat. Chaos ho prý ale nepřekvapuje, pochvaluje však, že nemocnice byla připravená perfektně.

Českou vakcínu nevyvinula, teď uvažuje nad tou americkou

Ještě v květnu mělo Česko ambici vytvořit svoji vlastní vakcínu. Tehdejší ministr Adam Vojtěch (za ANO) tehdy říkal, že je důležitá soběstačnost, a koordinátorka vědeckého týmu, poslankyně ANO Věra Adámková tehdy řekla, že se Česko nemůže spoléhat na ostatní. Pochybovala nad tím, zda bude vůbec dostatek vakcíny pro všechny.

Video  Tisková konference ministerstva zdravotnictví k vývoji české vakcíny proti onemocnění covid-19. (4. 5. 2020)  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Od velkorysého plánu se nakonec upustilo a ve vývoji se nepokračuje. Podle ministra Blatného (za ANO) k tomu není důvod, právě protože je k dispozici vakcína komerční. Vývoj vakcíny, kterou někteří odborníci kritizovali, v první fázi stál podle něj 4,3 milionu korun, při zahájení ministerstvo mluvilo o desítkách milionů korun.

Právě koordinátorka projektu, který se stopnul, poslankyně Věra Adámková, kterou se v minulosti Babiš snažil dostat i do Senátu, je však nakloněna i vakcíně od Pfizeru. „U nás to začne teď po novém roce. Já jsem po nemoci, takže si nechám zjistit protilátky. Kdybych neměla protilátky, tak určitě ano,“ říká poslankyně k plánu nechat se očkovat.

Nejdřív se ale jistě předsedkyně sněmovního zdravotního výboru poradí se svým lékařem. Obecně totiž platí, že očkování by mělo proběhnout až několik týdnů po nemoci. Adámková je obecně příznivkyní očkování a stejně jako její kolegové i ona oceňuje jeho přínos z 20. století.

Video  „Kleknul bych před Feriho, či Jágra, aby lidem vysvětlili vážnost situace.“ Podle Válka hrozí „Wu-chan“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strejda777 ( 30. prosince 2020 20:19 )

Na vyjmenovaná slova jsem si nějak nevzpomněl, jen mi tam prostě to "i" nesedělo.....jinak paměť mi ještě slouží, ale je to na prd, protože bych někdy rád na některé věci zapomněl.....

jerryce ( 30. prosince 2020 18:45 )

Kdepak se krčí můj klon ierryce,což pane Tweetr? ještě tvrdíte že je to strejda777.
Tady je ale guláš.

kombucha ( 30. prosince 2020 18:36 )

Fajn, sem se sekla, ale to vám dalo práci si přeříkat vyjmenovaná slova.. jo jsem tu málo, ale jen, když si přečtu články na seznamu a pak se mrknu sem. to jen abych si přečetla, zda jsem fakt tak blbá a nebo je můj názor pitomý. a zjišťuju, že je. A 777, by mě zajímalo, jak jsi si vzpomněl na mou připomínku, která je cca tři dny stará. Máš ty to ale paměť?!

strejda777 ( 30. prosince 2020 17:44 )

No na druhou stranu mne marmat zklamal(a), když se rozhodla reagovat na Tweetra. Většinou tady pochopili, že s takovým nemá cenu se zabývat.....

jajas ( 30. prosince 2020 17:33 )

Myslím, že Tweetr má velký problém.....covid necovid, je prostě na dně!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa