Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Už i Švédové přitvrzují: Roušky vpřed a hrozí zavření podniků, MHD či tvrdé pokuty

Aktualizováno -
30. prosince 2020
18:28
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
29. prosince 2020
11:15

Od ledna začne ve Švédsku platit nový dočasný pandemický zákon, který dá vládě větší pravomoci. Bude tak moci nařídit uzavření podniků i omezení či úplné zastavení hromadné dopravy nebo vyhlásit penalizaci za porušování restrikcí spojených s koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19. Švédové až dosud lpěli na poněkud riskantní strategii bez tvrdých lockdownů a nařízení, spoléhali spíše na „nevynucovaná“ doporučení a „rozum lidu“, informoval list Daily Mail.

Nový zákon dá vládě právo podniknout přísné kroky v prevenci proti koronaviru, bude-li to nutné, bude moci uzavřít nákupní střediska a další podniky, případně dokonce zastavit hromadnou dopravu. Vláda bude moci rovněž vystavit penalizační systém za nedodržování opatření - například sociální distancování.

Pro Švédy je to obrat o 180 stupňů, během jarní vlny na rozdíl od všech okolních států nepřijali žádné restrikce. Zůstaly otevřené školy, restaurace, bary, obchody, fit centra i další podniky. Jedním z jejich cílů bylo dosáhnout kolektivní imunity, zpočátku podzimní vlny nákazy se zdálo, že jim troufalý plán vyšel. Druhou vlnu se jim ale podařilo jen zpomalit.

Následně Švédové přišli s regionálními karanténami, omezením shromažďování a před Vánoci se uchýlili k zavírání veřejných zařízení, která nejsou nezbytně nutná, jako knihovny nebo plovárny. S novým pandemickým zákonem vláda ještě přitvrdí, důvodem je to, že Švédsko v současnosti patří mezi nejhůře postiženou evropskou zemi.

Podle nejnovějších statistik mají 63 nakažených na tisíc obyvatel. Švédská vláda oznámila, že i u nich zaznamenali nejnovější mutaci viru z Velké Británie, a to i přestože zastavili veškerou dopravu mezi Švédskem a Británií.

Restrikce přišly po kritice od krále

„Ti, kteří poruší restrikce, například omezení shromažďování na veřejných místech, dostanou finanční penalizaci,“ okomentovala nový zákon ministryně zdravotnictví Lena Hallengrenová.

Zákon je nutný hlavně proto, že Švédsko nemá jiný prostředek, který by vládě umožňoval „zmrazit a zavřít“ společnost během doby míru.

Od Štědrého dne jsou v hromadné dopravě povinné roušky, vydána byla také výzva k práci z domova. Na home office jsou tak všichni, jejichž práce to umožňuje.

Některé školy přešly na distanční výuku, po osmé večer se nesmí prodávat alkohol, omezen byl počet hostů v barech, restauracích a obchodech. Várka nových opatření přišla po projevu krále Karla XVI. Gustava, ve kterém zkritizoval jarní strategii předního epidemiologa země Anderse Tegnella.

Švédsko se dosud vyznačovalo liberálním přístupem k boji s koronavirem. Vláda se dlouho situaci snažila zvládnout bez plošných zákazů a příkazů, vydávala doporučení a spoléhala především na zodpovědnost občanů. V poslední době ale i Švédsko opatření výrazně zpřísňuje. Od listopadu například stanovuje limity pro setkávání lidí na veřejnosti.

Tegnell o novém doporučení s rouškami

Švédsko vedle toho ve středu po rekordním nárůstu počtu zemřelých s covidem-19 zpřesnilo doporučení pro nošení roušek. Lidé je mají mít nasazené při cestě do práce v dopravní špičce v prostředcích veřejné dopravy. Dosud úřady roušky doporučovaly obecně v době, kdy dopravními prostředky cestuje mnoho lidí.

"Víme, že ve veřejné dopravě vznikají situace, kdy může být obtížné se vyhnout nákaze a kdy muže být ochrana úst prospěšná," uvedl hlavní státní epidemiolog Tegnell. Doporučení platí od 7. ledna.

Švédsko ve středu zaevidovalo 8846 nových případů koronaviru a 243 úmrtí, což je nejvíce od začátku epidemie. Podle úřadů je přitom statistika přes sváteční období zkreslená tím, že se méně testuje a některé případy úmrtí jsou hlášeny se zpožděním.

Už 18. prosince švédská vláda doporučila používání roušek v dopravních prostředcích v době, kdy jimi jezdí mnoho lidí. Až donedávna Tegnell a švédské úřady nošení roušek ani nedoporučovaly s poukazem na slabé důkazy, pokud jde o jejich účinnost.

Ve Švédsku dosud s covidem-19 zemřelo 8727 lidí, podobně lidnatá Česká republika má ke dnešku 11.429 úmrtí. Dohromady bylo ve skandinávské zemi podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) odhaleno 437.379 případů koronavirové infekce.

Video  Ekonom Kovanda řekl, jak to bude s krizí v příštím roce. A letušky poslal na pole sbírat brambory.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Omasta ( 30. prosince 2020 21:50 )

Třeba i švédští politici pochopili, že vakcíny jsou zlatý důl, a tak musejí ty lidi, co nejvíce zdeptat.

krapotkin ( 29. prosince 2020 11:48 )

To, co teď bude moci dělat švédská vláda, dělají naši vládnoucí zloději dlouho - hlavně jim jde o likvidační pokuty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa