Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vakcína proti covidu nejdřív pro obézní? Experti varují před problémy tlouštíků

Autor: mav - 
7. prosince 2020
05:30

Vakcíny proti covidu-19 se blíží a vlády připravují plány, komu je píchnout nejdříve. Zpravidla se počítá s tím, že první v řadě budou zdravotníci a další klíčoví pracovníci nadměrně vystavení riziku infekce. Očkování by mělo být záhy dostupné také pro seniory a nemocné. Mají se k nim přidat i obézní? ptá se Washington Post. Obezita je významný rizikový faktor, který však podle některých expertů nemá v epidemiologických kalkulacích dostatečnou váhu.

„Obezita byla ignorována velice dlouho a nadváha byla naprosto ignorována,“ varuje Barry Popkin, který je zkoumá na prestižní Severokarolínské univerzitě v Chapel Hill. Až teď o nich konečně americké úřady v čele s CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí, pozn. aut.) mluví.

Obezitu (Body Mass Index neboli BMI v hodnotách 30-40, viz konec článku) a vážnou obezitu (nad 40) CDC zmiňuje mezi desítkou faktorů, které zvyšují vážnost onemocnění covidem-19 u lidí všeho věku; zvýšená hrozba se může pojit i s nadváhou (BMI 25-30), o tom se zatím neshromáždil dostatek dat. Jak se to promítne do očkovacích strategií, by se mělo ukázat v nejbližších dnech. Vakcína firem BioNTech a Pfizer by totiž mohla dostat zelenou kolem poloviny prosince, těsně následovaná přípravkem od Moderny.

Vydatné debaty se vedou o tom, kterak se nemoci jako vysoký tlak nebo cukrovka II. typu pojí s vyšším rizikem smrti s covidem-19. Oběma nejčastěji trpí právě obézní lidé, je tak těžké rozlišit, zda riziko zvyšují tyto faktory, nebo obezita samotná.

Obézní to měli těžké už za prasečí chřipky

Podle profesora Popkina se obezita jeví jako vážnější přitěžující okolnost u covidu-19 než jakákoli jiná komorbidita. Ostatně se coby významný rizikový faktor projevila už při pandemii prasečí chřipky roku 2009 nebo koronavirové epidemie MERS o tři roky později.

Popkin s kolegy srovnal 75 anglicky a čínsky psaných studií o pacientech s covid-19. Jeho souhrnným výsledkem je, že obézní mají o 46 % vyšší riziko SARS-CoV-2 chytit (mít pozitivní test), o 113 % vyšší šanci nutné hospitalizace, o 74 % vyšší risk, že skončí na JIP a o 48 % vyšší riziko smrti. Například v New Yorku bylo na jaře 41,7 % z hospitalizovaných pacientů obézních, přitom obézních Newyorčanů celkově je jen 22 %.

„Je mnoho mechanismů, které dohromady tento dopad vysvětlují,“ píše Popkin ve studii publikované v magazínu Obesity Reviews. Nejbližší příbuzný současného koronaviru, SARS-CoV řádící začátkem století, si k šíření v těle pomáhá cholesterolem. I nynější SARS-CoV-2 se dobře množí v tukové tkáni – čím je jí víc, tím pro virus lépe.

Jennifer Lighterová z fakultní nemocnice NYU Langone v New Yorku soudí, že osoby s obezitou patrně mají víc receptorů ACE2, jež jsou pro koronavirus branou k invazi lidských buněk. „Takže tu mají víc příležitostí k útoku,“ cituje ji Washington Post. Souvislost můžou mít hormony: „Obézní lidé mají víc androgenů a mužských hormonů. Možná to má vliv na dopad viru na buňky.“ To by podle Lighterové mohlo vysvětlovat, proč o něco víc trpí koronavirem muži a naopak proč pro děti před pubertou takovým rizikem není – ty ještě mužské hormony neprodukují.

I samotná nadbytečná tělesná hmota je na škodu, prostě omezuje kapacitu plic. Důsledkem obezity je nezřídka i obstrukční spánková apnoe a další dýchací dysfunkce. Při tukových zásobách kolem krku se hůře zavádí intubace (dýchací hadička). A tuk může stlačit dýchací cesty, když pacient dostane sedativa a uvolní se mu všechny svaly, jež normálně s dýcháním pomáhají.

Bude očkování pro obézní lidi dost účinné

O těžké pacienty se zdravotním sestrám a sanitářům hůř pečuje, například když je „ležáky“ na přístrojích potřeba obracet kvůli proleženinám i dýchání. „Místo čtyř lidí na to potřebujete šest nebo osm,“ popisuje dr. Russell Buhr z JIP ve fakultní nemocnici Ronalda Reagana v Los Angeles. Také se u lidí s vysokou váhou hůř počítají potřebné dávky léků.

A obézním trochu jinak funguje i imunitní systém. Popkin se proto obává, že jejich očkování nemusí být dost účinné.

Na jaře CDC konstatovalo, že přes 42 procent dospělých Američanů je obézních, 9,2 % dokonce těžce obézních, informoval Washington Post. Češi jsou na tom lépe, přesto patří k nejtlustším v Evropě. Z čerstvé (v pondělí vydané) ročenky Českého statistického úřadu vyčteme, že máme obézních 21,2 % mužů a 17,5 % žen, nejčastěji ve věku 55-74 let.

Video  Na léky mají nárok, jen když přiberou. Profesor Haluzík o cukrovce a zvláštním přístupu pojišťoven  - Blesk
Video se připravuje ...

Průměr Evropské unie je podle Eurostatu (srovnává data za rok 2017) necelých 15 %, s náskokem nejhorší vyšla Malta, kde byl obézní každý čtvrtý. O chloupek hůř než Češi na tom byli Lotyši, Estonci a Finové. Naopak Slováci se umístili lehce pod unijním průměrem (14,4 % obézních). Nejméně obézních mělo Rumunsko (každý desátý).

Spojitost koronaviru a obezity zřejmě do velké míry vysvětluje, proč pandemie vážněji udeřila na černošské a hispánské menšiny a také na chudší a/nebo venkovské Američany. Ti všichni jsou totiž obéznější než průměr, například z černošek skoro 57 procent, uvádí think tank Trust for America’s Health (TFAH) s odkazem na průzkumy CDC. Obezita bělochů odpovídá průměru USA, naopak Asiatů je obézních jen 17,4 %.

Chudší, což právě bývají i Američané s tmavou pletí, zpravidla jedí méně kvalitní a vyváženou stravu. „Vyřešit krizi obezity bude vyžadovat odstranit překážky, které lidé mají v přístupu ke zdravé stravě a bezpečným tělesným aktivitám. Překážky zahrnují chudobu, nezaměstnanost, segregované bydlení i rasovou diskriminaci. Letošní pandemie ukázala, že tyto faktory nejen zhoršují riziko obezity a chronických chorob, ale také zvyšují hrozbu nejvážnějších dopadů covidu, “ uvedl předseda TFAH John Auerbach.

Obezita a koronavirus jsou tak trochu začarovaný kruh, když se kvůli pandemii uzavřela sportoviště a spousta lidí přišla i o denní chůzi na zastávku hromadné dopravy cestou do práce. Někteří se vyhecují a chodí třeba sami běhat, víc lidí však bude mít tendenci se hýbat jen málo a možná i jíst nekvalitní potraviny. Úzkost a stres také ke zdravé stravě nevede. Obézních (nejen) Američanů přibývá i bez koronaviru, na data z letošní pandemie si ještě budeme muset počkat.

Británie před pár dny do prioritní skupiny příjemců vakcín zařadila těžce obézní. Americké CDC by o tom mohlo rozhodnout v těchto dnech.

Video  Vakcína proti covidu u nás bude začátkem příštího roku. „Očkování vyjde zhruba na čtyři sta korun,“ říká Dvořáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Výpočet BMI

Body Mass Index a značí index tělesné hmotnosti. Váhu v kilogramech vydělte výškou (v metrech) na druhou, tedy například 90 děleno 1,8 a znovu děleno 1,8. Výsledkem je dvouciferné číslo, které by se pro normální váhu mělo pohybovat mezi 19 a 25. Například hranice obezity je při výšce 160 cm na 77 kilogramech váhy, pro 175 cm to dělá 92 kg a 190 cm odpovídá 108 kilo.

Také můžete využít BMI kalkulačku portálu Jak zhubnout Blesku pro ženy.

BMI Kategorie Zdravotní rizika
méně než 18,5 podváha vysoká
18,5 - 24,9 norma minimální
25,0 - 29,9 nadváha nízká až lehce vyšší
30,0 - 34,9 obezita 1. stupně zvýšená
35,0 - 39,9 obezita 2. stupně (závažná) vysoká
40,0 a více obezita 3. stupně (těžká) velmi vysoká

intruder1 ( 7. prosince 2020 11:33 )

Ať to vyzdechá, banda vyžraná!

kurna1 ( 7. prosince 2020 11:12 )

Ty seš blbej, tebe chtěl mít doma - blbečku

kurna1 ( 7. prosince 2020 11:11 )

Žádné úlevy tlustoprdům. Můžou si za to ve většině případů samy !! Kdyby tolik nežrali, tak nebudou tlustí na tři prsty

rosicak ( 7. prosince 2020 08:10 )

Očkování bude třeba snad pro polovinu republiky. Tolik odporně vyžranejch lidí a hlavně ženskejch. To je přímo cílený útok na potlačení chlapského libida.

Markéta Fourová ( 7. prosince 2020 06:02 )

Jsem odpůrce vakcín tetanovku jsem dostala naposledy v 15 letech je mi 47 a nechybí mi tak mi nebude chybět ani tato vakcína.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa