Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Oslavovaný vitamin D: Všelék, který „zatočí“ s covidem? Pravda je na půl cesty

Autor: mav, Deutsche Welle - 
27. listopadu 2020
05:30

Přibývají studie zkoumající vliv mikronutrientů na lidi infikované SARS-CoV-2. Vitamin D se jeví jako slibný kandidát na zmírnění průběhu covid-19. Na zjištění se podíval server DW.

Lidé se dokážou neshodovat takřka na čemkoli. Jednou z mála shod naleznou na tom, že pro dobré fungování obranyschopnosti organismu je dobrý přísun mikronutrientů, jako jsou vitaminy a minerály.

Mnozí badatelé proto teď zkoumají, zda cílené podávání jednotlivých mikronutrientů může zmírnit infekci a její důsledky, ba odvrátit smrt.

K nejvíc zmiňovaným a testovaným látkám patří vitamin D. „První doporučení na vitamin D nepřišla od vědců či zdravotních institucí, nýbrž od bloggerů a influencerů. Vzhledem k důležitosti vitaminu D pro imunitu i ekonomickému potenciálu doplňků stravy to nebylo žádné překvapení. A z psychologického hlediska je pochopitelné, že se lidé snaží na vlastní pěst čelit hrozbě pandemie,“ vysvětluje Martin Smollich, profesor nutriční medicíny v Lübecku.

„Že se vitamin D dlouho a přehnaně propaguje jako takřka zázračný lék na všechny možné nemoci, by však nemělo vést k ukvapenému závěru, že na covid-19 žádný vliv nemá,“ dodává.

Některé vědecké práce vypadají velice slibně. Například výzkum z Univerzitní nemocnice v Córdobě. „Brzké podávání kalciferolu (25-hydroxyvitaminu D) hospitalizovaným pacientům s covid-19 výrazně snížilo přijímání na jednotku intenzivní péče; kalciferol zřejmě dokáže snížit vážnost covid-19,“ napsala Marta Entrenas Castilloová, hlavní autorka studie publikované v srpnu v odborném magazínu The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.

Z padesáti pacientů, kteří dostávali vitamin D, potřeboval na JIP, zatímco z 26 pacientů kontrolní skupiny (dostávala placebo) jich na intenzivní péči šla polovina.

„Je to jedna ze studií, která se často cituje jako důkaz efektivity vitaminu D,“ cituje DW profesora Smollicha. I on se věnuje výzkumu mikronutrientů a doplňků stravy. „Prvním krokem u takových studií je pořádně se podívat, jak jsou obě skupiny složené,“ pokračuje Smollich. Kontrolní skupina by měla být co nejpodobnější té, jež zkoumaný medikament dostává.

„Jen šest procent lidí v testované skupině mělo cukrovku, zatímco ve skupině s placebem bylo diabetiků 19 %,“ upozorňuje Smollich. A stejně nevyvážené byly skupiny co do krevního tlaku: vysoký ho měla čtvrtina v testované skupině oproti 57 % v kontrolní. „Celkově měla skupina bez vitaminu D nejchořejší lidi. U covid-19 víme, že jak cukrovka, tak vysoký tlak jsou rizikové faktory, které pravděpodobně zhoršují průběh choroby. Není divu, že pacienti ve skupině bez vitaminu D končili na intenzivní péči častěji.“

Význam hlavně pro seniory

Četné další studie zatím dospěly k výsledku, že podávání vitaminu D na vážnost covid-19 výrazný vliv nemá. Bylo by ale chybou usuzovat, že výživa nehraje v koronavirové pandemii žádnou roli. Naopak. Cukrovka typu 2, vysoký tlak a také obezita, to všechno jsou rizikové faktory – a všechny souvisí s jídelníčkem.

„Živiny jsou důležité pro různé úrovně imunitního systému,“ říká profesorka Anika Wagnerová z Univerzity Justuse Liebiga v Gießenu. Nedostatky ve výživě oslabují jednotlivé mechanismy obranyschopnosti, organismus je pak náchylnější na napadení viry i bakteriemi.

Vedou se debaty, zda je zdravý jídelníček dostatečným zdrojem mikronutrientů, nebo jsou potřeba výživové doplňky. „V principu doporučuji vše pokrýt stravou,“ uvádí Wagnerová.

„Vitamín D si vytváříme především ze slunečních paprsků, někteří odborníci tvrdí, že až z 90 %,“ vysvětluje web Moje zdraví. Paprsky však musejí dopadat aspoň pod úhlem 49 stupňů. „Ten ovšem v České republice dosahují přibližně od půlky května zhruba do půlky září. Státní zdravotní ústav uvedl, že zejména v zimních a jarních měsících trpí nedostatkem vitamínu D téměř 50 % obyvatel Česka.“ Zbytek vitamínu D člověk přijímá ve stravě. 

To však platí pro zdravé lidi s rozumnou váhou, respektive životosprávou. Lidé často tloustnou vysokoenergetickou stravou a sladkými nápoji, které zrovna mají vitaminů a minerálů málo.

„V Německu se často souvislost jídelníčku a chorob naprosto ignoruje,“ varuje profesor Smollich na svém blogu. „Je to vážná věc, přitom by to šlo změnit. Místo toho pandemie koronaviru udeřila na společnost, v níž jsou choroby související se stravou takřka normou.“

U koho však vitaminové doplňky smysl zřejmě mají, jsou senioři. „Víme, že ve vysokém věku imunitní systém už nefunguje tak dobře a schopnost si vitamin D syntetizovat rovněž klesá,“ konstatuje profesorka Wagnerová. Déčko v tabletách apod. doporučuje starým a chronicky nemocným i Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR): „Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku z trávicího traktu, jakož i zpevňování kostí. Ovlivňuje svalovou sílu, reguluje metabolismus vápníku a fosfátů i jiné metabolické procesy v těle.“

Závěr je banálně jasný, už dlouhá léta: jíst zdravě a pro vitamin D chodit na sluníčko. Zvládne to s trochou vůle každý sám. Nebo? „Přiměřená politická opatření v oblastech výživy a zdraví se s ohledem na pandemii koronaviru jeví urgentnější než kdy dřív,“ uzavírá profesor Smollich.

Video  „Nejsem fanatik. Na jaře jsme vsadili na špatnou kartu.“ Pohlreich nejen o přechodu na rozvoz jídla  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa