Diabetici mají horší průběh nemoci covid-19: Problém jsou hlavně horečky, varuje lékař
Pacienti, kteří trpí cukrovkou, patří mezi skupinu nejvíce ohroženou novým typem koronaviru. Neznamená to však, že riziko nákazy je u diabetiků vyšší než u zdravé populace, rizikem je pro diabetiky především závažnější průběh nemoci covid-19. Problémem jsou také vysoké horečky, které onemocnění provází, protože ty bývají spojeny s výrazným zvýšením glykémie. V rozhovoru pro Blesk Zprávy diabetolog Jan Šoupal upřesnil, kteří pacienti s diabetem by mohli mít horší průběh. A zároveň představil technologii, která umožnila diabetiky kontrolovat na dálku.
MUDr. Jan Šoupal, PhD, člen výboru České diabetologické společnosti, diabetolog III. Interní kliniky VFN a 1. lékařské fakulty UK v Praze v rozhovoru pro Blesk Zprávy přiznal, že pandemie koronaviru změnila péči o pacienty s diabetem.
„Pacient s cukrovkou má vyšší riziko selhání ledvin, může oslepnout, či prodělat cévní mozkovou příhodu a infarkt. Nyní musíme pacientům s diabetem 2. typu, kteří jsou obézní nebo nemají dobrou kompenzaci diabetu, sdělit, že jsou nejohroženější skupinou pro těžký průběh nemoci covid-19 a měli by tedy, více než kdokoli jiný, dbát hygienických opatření,“ vysvětlil MUDr. Šoupal.
Zároveň vyvrátil mýtus, že by riziko nákazy u pacienta s diabetem bylo vyšší než u normální populace. „Vyšší riziko je závažný průběh covidu, navíc covid může dramaticky zhoršit kompenzaci pacienta s diabetem, zvyšuje se glykémie a to může vést i k hyperglykemickému komatu,“ upozorňuje lékař.
Překyselení organismu může vést k selhání orgánů
Na počátku měli diabetologové v Česku pouze data z Číny nebo Itálie, která jasně ukazovala, že smrtnost pacientů s diabetem, kteří onemocní koronavirem, je vysoká, zejména pokud mají další přidružená onemocnění.
„Dokonce až za nimi byli onkologičtí pacienti a ještě méně jsou ohrožení například astmatici,“ přibližuje lékař data.
„Obecně platí, že vyšší riziko závažného průběhu covidu-19 je u pacientů s diabetem 2. typu, který je spojen s obezitou, než u pacientů s diabetem 1. typu. U těch však může onemocnění covid-19 přispět k překyselení organismu, které může vyústit k selhávání orgánů a v krajních případech až ke smrti,“ upozorňuje diabetolog. Horší průběh mají podle Šoupala starší pacienti s diabetem, ale problémy mohou mít i mladší.
„Měli jsme čtyřicetiletého pacienta, který měl nekomplikovaný diabetes, ale průběh onemocnění covidem-19 měl velmi závažný, takže se nedá říct, že komplikace postihuje pouze starší pacienty,“ řekl Blesk Zprávám lékař.
Horečky jsou problém
Díky novým technologiím mohli diabetologové pacienty léčit na dálku. Diabetolog může v době pandemie využít data z glukometrů a glykemických senzorů, která se nahrávají do databází klinik.
Problém byl, pokud měl diabetik nemocný covidem-19 horečky. „Jakékoliv horečnaté onemocnění zhoršuje citlivost k inzulinu, glykémie stoupá a my musíme pacientům výrazně upravovat dávky. To platí i u dětí, u kterých většinou nejde o to zvládnut covid, ale jak zvládnout dekompenzovaný diabetes,“ vysvětlil Blesk Zprávám odborník.
Báli se pacienti s cukrovkou chodit k lékaři? V čem jsou nyní lékaři mnohem dál než na jaře? Jací pacienti s diabetem mohou mít problémy, pokud onemocní covidem-19? Podívejte se na celý rozhovor s MUDr. Janem Šoupalem:
Co je glukozový senzor?
Výrazným pomocníkem během pandemie koronaviru je pro lékaře glukózový senzor. Ten používá i Karolína (27), která má diabetes 1. typu dva roky.
„Předtím jsem se bála jíst, a pokud bych si chtěla měřit glukózu, musela bych se píchat do prstu,“ vysvětluje Karolína. Nyní má senzor na ruce a měřit se může kdykoliv.
Jak funguje senzor a co na zařízení na Karolínině těle říkají ostatní? Zjistíte ve videu:
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.