Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

DNES V BLESKU! Maska KN95 jako příloha! Respirátor zastaví kapénky s covidem, i když letí až 180 km/h

Aktualizováno -
20. listopadu 2020
06:18
Autor: J. Kopřiva, Iva Dvořáková - 
20. listopadu 2020
05:00

Je to doposud nejúčinnější obrana, jak se chránit před covidem-19. Roušky, respirátory, zkrátka ochrana úst a nosu. V čem tkví kouzlo ústenek? Je to jednoduché: zabraňují šíření kapének, ve kterých se vir nachází! Blesk se proto dnes rozhodl přispět k prevenci – každý, kdo si dnes koupil svůj oblíbený deník, našel v něm jako příbal právě účinný respirátor.

Spolu s rozestupy a dezinfekcí ochrana dýchacích cest téměř eliminuje možnost nákazy. Což je důležité dodržovat i teď, kdy se vláda chystá k rozvolňování opatření, která zavedla na konci září kvůli nekontrolovatelnému růstu nákazy ve společnosti.

Respirátor najdete v dnešním Blesk TV Magazínu. Respirátor najdete v dnešním Blesk TV Magazínu. | Infografika Blesk.cz
Při pohybu v uzavřených prostorách s vyšší koncentrací osob je nejúčinnější prevencí nosit roušku,“ vysvětluje přednosti ústenek rezort zdravotnictví. Roušky i respirátory totiž tvoří jednoduchou bariéru, přes kterou hůře pronikají kapénky s virem. Každý tak může chránit lidi, s kterými přijde do kontaktu.

Řečí čísel

Kapičky větší než 10 µm (mikrometrů) se uvolňují při kýchnutí, kašlání, ale i při křiku, smíchu, a dokonce i během běžné mluvy. Z úst přitom mohou vylétnout obří rychlostí, kdy při kýchnutí je to například až 180 km/h, u kašle pak 36 km/h. Díky své velikosti se tyto kapénky dostanou o mnoho dál.

Bez bariéry doletí při kýchnutí i více než 6 metrů (!), při zakašlání pak do vzdálenosti asi 2 metrů. Rezort zdravotnictví ale upozorňuje, že samotné rozestupy stačit nemusí. „Doma vyrobené roušky ze správných materiálů a chirurgické roušky mohou šíření těchto velkých kapek zabránit,“ uvádí ministerstvo.

Video  Speciální příloha Blesku: Jak se balily ochranné masky pro Blesk TV Magazín  - Mall.tv
Video se připravuje ...

Správně nasadit

Rezort ale dodává, že aby byla ochrana co nejúčinnější, je nutné mít ústenku správně nasazenou. „Rouška adekvátně zakrývající nos a ústa je nejen účinná při snižování šíření viru, ale také při ochraně jednotlivců před covidem-19,“ dodává ministerstvo s tím, že respirátory a roušky mohou ovlivnit pravděpodobnost přenosu podobně jako rozestupy nebo omezení volného pohybu.

Jak člověka ochrání ústenka? Jak člověka ochrání ústenka? | Infografika Blesk.cz

Odborníci se shodují: Ústenky pomáhají „plicním“ pacientům

Nižší počet případů akutního zhoršení, které vyžadují okamžitý zásah lékařů a někdy i pobyt v nemocnici, zaznamenali v těchto týdnech čeští pneumologové u svých pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). A to díky nošení roušek a respirátorů. Ty do velké míry zabraňují přenosu různých bakteriálních infekcí. Pacienty s CHOPN roušky chrání před přenosem infekce od okolí.

Pneumologové na to upozornili u příležitosti Světového dne CHOPN (18. listopadu) a připomínají, že tito pacienti patří ke skupinám zvláště ohroženým covidem-19 – zejména když ještě kouří.

Méně komplikací

„Bakterie jsou větší než viry, a roušky tak zachytí jejich podstatnou část. Podzim je tradičně obdobím, které je pro pacienty s CHOPN velmi krušným, kvůli rýmám a infekcím, jež jejich nemoc mohou dramaticky zhoršit. Paradoxně, i když si často stěžují, že jim roušky brání v dýchání, je právě ony chrání. Evidujeme méně komplikací, než je v tomto období obvyklé,“ říká lékař Stanislav Kos, předseda Českého občanského spolku proti plicním nemocem (ČOPN).

Zhoršení nemoci

Projevy akutního zhoršení lze snadno zaměnit za počáteční příznaky koronaviru. „Je důležité, aby se u všech pacientů s CHOPN, kteří prožívají akutní zhoršení nemoci, provedl test k vyloučení nákazy covid-19,“ říká profesorka Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice. Podle ní patří tito nemocní mezi ohrožené skupiny a je u nich významně vyšší riziko těžkého zápalu plic a úmrtí, pokud se virem nakazí.

Rizikoví kuřáci

CHOPN mají z 80 % kuřáci, přestat kouřit je tak prvním pokynem, který pacient od lékaře dostane. V současnosti je motivace o to větší, když víme, že kouření komplikuje průběh nakažení koronavirem – ovlivňuje totiž speciální receptory na povrchu buněk v dolních dýchacích cestách, což vede ke zvýšenému vstupu viru do těchto buněk. Riziko vzniku těžké formy covidu-19 je dvou- až pětinásobně vyšší u pacientů-kuřáků s CHOPN,“ popisuje docent Vladimír Koblížek, přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a LF UK v Hradci Králové.

Víte, že?

V Česku je přibližně 300 000 lidí, kteří se s CHOPN léčí. A dalších 300 000 dosud o této nemoci neví.

Když se nakazí covidem-19

• Pacienti s CHOPN musí i nadále používat obvyklé inhalační léky.

• Pokud kašlou, měli by používat jednorázový kapesník.

• Měli by pravidelně dezinfikovat povrchy. • Izolovat se od ostatních členů domácnosti.

• Vhodné je pravidelně, krátce a intenzivně větrat.

I když je nyní covid největší hrozbou mezi viry, hodí se respirátor i jako ochrana proti dalším nemocem včetně chřipky.

_AP_ ( 20. listopadu 2020 12:27 )

Za to, že se jedná o respirátor na jedno použití bych Blesk nehaněl - to je víceméně standard a prostě po sejmutí z obličeje by měl jít správně rovnou k likvidaci. Respirátory pro opakované použití jsou spíše výjimkou.

_AP_ ( 20. listopadu 2020 12:25 )

Už několik dní tady pravidelně provokuji tím, co respirátor musí podle evropských norem spolňovat a zdá se, ze Blesk dodal to, co jsem očekával. Klasickou Činu. Odkaz, kde je k dispozici prohlášení o shodě s evropskými normami jsem asi přehlédl. Jméno výrobce nebo obchodní název, pod kterým je uváděn na trh také nikde. Tak jedině, že by měli udělenu výjimku od ČOI, ale na tu se také nikde neodkazují. Tak nevím...


A bude tento respirátor splňovat vše, co normy EU po respirátorech vyžadují?
Nic takového jako KN95 evropské normy neznají. A jak říká Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v.v.i.:Přímo na respirátoru musí být vytištěno označení normy, podle které byl schválen (tedy EN149+A1), filtrační třída (tedy FFP1, FFP2, FFP3), zda je respirátor na jedno použítí (NR) nebo opakovatelně použitelný (R). Dále musí být vytištěni jméno výrobce, nebo obchodní název, pod kterým je respirátor uváděn na trh. A v neposlední řadě ono známé CE a u něj číslo náležející oznámenému subjektu, který provedl posouzení shody s normami. A je k tomuto respirátoru dostupné prohlášení o shodě?

Nebo se jedná o další z řady čínských výrobků, které nesplňují nic a přesto se u nás vesele prodávají?

janapi ( 20. listopadu 2020 11:33 )

Respirátor vyrobený v Číně a na jedno použití....to se skutečně Blesk předvedl. I když použití je uvedeno do roku 2022...takže když dnes nasadí a až v roce ..22 sundá-bude jedno použití. Ale to snad by ani prase nevydrželo! Proč Blesk, když už, nezajistil respirátory od českých výrobců? To se těch čínských kdosi potřeboval konečně zbavit - protože normálně je nikdo nekoupí!

TomasLB ( 20. listopadu 2020 07:01 )

Stejně se vám nezvedne prodej, jelikož blesk není vhodný v nouzi ani na WC...Ty sra...cky co redakce vypouští nic nezastaví..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa