Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Brno otevřelo záložní nemocnici na výstavišti: 302 lůžek, speciální tým a zatím žádný pacient

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
14:17
Autor: jn - 
9. listopadu 2020
08:53

Na výstavišti v Brně otevřeli záložní nemocnici s 302 lůžky pro pacienty s nemocí covid-19. Zatím v ní ale žádní pacienti léčení nebudou.

„Zatím v ní pacienti nebudou, protože to není třeba,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Stačí lůžka v nemocnicích v kraji.

O pacienty se bude starat Emergency Medical Team fakultní nemocnice s dobrovolníky. Speciální tým se šesti lékaři a 18 sestrami běžně zasahuje ve světě u neštěstí jako například zemětřesení. Pomáhat mu budou dobrovolníci.

Pomoc ze zahraničí

Tento tým s dobrovolníky bude schopný zajistit péči asi pro 100 pacientů v doléčovací fázi covidu-19. Kdyby počet narostl, požádali by zástupci nemocnice o pomoc další speciální týmy ze zahraničí. Dřív se mluvilo o Německu, Polsku nebo Izraeli.

Video  V Brně otevřeli záložní nemocnici pro pacienty s covid-19.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Lékaři rozdělili špitál do13 dílčích sekcí, od 20 do 28 lůžek. Pacienti budou ležet v kójích po dvou. K dispozici je i 40 lůžek s kyslíkem. V orientaci při dělení pacientů podle diagnóz pomohou personálu tři různě barevné sektory.

Počet lidí v nemocnicích stagnuje

Důvodem vzniku záložní nemocnice je narůstající počet pacientů s covidem-19. V nemocnicích kraje je přes 1100 lidí s koronavirem a jejich počet stále stoupá.

„Nemocnice volná lůžka ještě mají. Kliniky ale musely omezit nebo zastavit plánované operace, aby zachovaly pro potřebné pacienty lůžka a personál,“ popsal situaci zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

Druhá záložní nemocnice s 500 lůžky vznikla v Praze. Ani v ní dosud nejsou žádní pacienti.

Omasta ( 9. listopadu 2020 14:04 )

Já myslím, že potřeba bude a už je. Není předčasné rušit restrikce. Protože určitě nemáme potřebu být omezovaní na svobodě a ztrácet 2 miliardy denné na ušlém výdělku. A proto je nutné, aby se v nemocnicích léčilo a vyléčilo mnohem více lidí za den. Neodpustím si přidat, aby současně umíralo víc lidí za den. Jen tak se přiblížíme konci pseudoepidemie. Kromě toho polní nemocnice jsou odstrašujícím překladištěm pro různé simulanty a vyléčené, kteří nechtějí nemocnice dobrovolně uvolnit pro skutečně nemocné.

Tara-Tara ( 9. listopadu 2020 13:41 )

chápu, že je dobře být připraven, ale.....oba ty vojenské špitály se mi zdají dost přehnané....čest vojákům, že to tak rychle realizovali, ale myslím, že to potřeba nebude...

Miroslav Jareiš ( 9. listopadu 2020 11:43 )

No nevím, připadá mi to jako vojenské cvičení, heslo:zachovejte paniku

Miroslav Jareiš ( 9. listopadu 2020 11:38 )

No nevím, připadá mi to jako vojenské cvičení, heslo:zachovejte paniku

Omasta ( 9. listopadu 2020 11:36 )

Pane Blatný, začněte myslet poněkud rychleji, protože jinak na vás někdo podá trestní oznámení za sabotáž nemocnic. To by za nouzového stavu určitě neskončilo jen jako přestupek. My už víme, že memocnice nejsou přeplněné. 8276. Z toho víc jak 25% jsou vyléčení a simulanti (2069) a dosud jsou zcela prázdné polní nemocnice (800). Volných míst k chorým je 2869 : 6207 = 0,46.
.
Vy můžete navýšit stavy chorých v nemocnicích o 50% teď hned!. Restrikcemi vznikají občanům škody 2 mld denně. Vaším pomalým míněním byste nám za 3 týdny způsobil škodu 42 miliard. Tak doufám, že některý poškozený hospodský nebo umělec na vás to trestní oznámení podá. Nám je úplně jedno, že za ty tři týdny vám ubyde prodej roušek, testů a vakcín a že tam máte úplný mozkový trust chytrolínů na vývoj hloupého semaforu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa