Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novinka v Brně: První veřejné testovací místo na koronavirus! Cena? 500 Kč

Aktualizováno -
5. listopadu 2020
12:25
Autor: Jiří Nováček, ČTK - 
5. listopadu 2020
11:50

U hlavního vstupu na výstavišti v Brně zahajuje zkušební provoz první český veřejný test point, kde se lidé budou moct nechat otestovat na nemoc covid-19 a na protilátky. Zdejší záložní nemocnice také obdrží během pátku a soboty zbrusu nové elektrické polohovací postele s bočnicemi. Zlepšit polní lazaret pomůže i Český olympijský výbor.

„Ve čtvrtek a v pátek se budou testovat domluvení lidé, od pondělí by se mohl spustit ostrý provoz pro veřejnost,“ řekl Jindřich Vobořil, ředitel společnosti Podané ruce, která test point organizuje.

Test bude stát zhruba 500 korun. Dosud se mohou v nemocnicích testovat lidé určení hygieniky nebo praktickými lékaři, samoplátci si za odběry platí bezmála 2000 korun.

Nové postele

„Prvních 165 postelí přivezou kamiony v pátek ráno, zbytek během sobotního dopoledne," řekla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Do Brna je dodá a namontuje firma z Meziměstí u Náchoda.

Zlepšit polní lazaret pomůže i Český olympijský výbor. Během pátku přiveze do Brna takzvaný Setkávač. „Jde o předělaný pojízdný kontejner, který už od jara funguje v různých domovech pro seniory a nemocnicích. Původně měl sloužit jako součást vzdělávací zóny zrušeného olympijského festivalu na brněnské Riviéře,“ řekla Plachá.

Vnitřní prostor kontejneru je přepažený plexisklem, čímž vznikly dvě stejné místnosti, a návštěvníci se tak bezpečně vidí.

Kontejner Setkávač má sloužit hlavně pro uzdravující se pacienty, aby se mohli bezpečně vidět se svými příbuznými.

VIDEO: Policisté vyjadřují podporu zdravotníkům. 

Video  Policisté vyjadřují podporu zdravotníkům.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa