Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záložní nemocnice pro pacienty s covidem-19 v Praze a Brně: Proč jsou tak jiné?!

Autor: jn - 
5. listopadu 2020
15:03

Dvě fotky: jedna z polní nemocnice v Brně, druhá ze stejného zařízení v Praze. Již při letmém pohledu na ně je jasné, že obě nemocnice se v mnohém liší. Jak je možné, že když dva dělají totéž, není to v Česku totéž?

Obě vyrostly během krátkého času na místních výstavištích, ve velkých halách, které kvůli bezpečnostním opatřením osiřely. Důležité pro jejich výběr bylo napojení na vodu a odpad a i to, že je lze vytápět. Jde o záložní špitály, které by nastartovaly provoz ve chvíli, kdy dojdou lůžka v běžných nemocnicích.

O2 Arena prý nevyhovovala

Praha umístila lazaret do Letňan, protože tamní soukromý areál výstaviště byl údajně jako jediný způsobilý pojmout 500 lůžek, které vláda od polní nemocnice pro nakažené koronavirem dopředu požadovala.

 „Vláda preferovala pro zřízení lazaretu velkou výstavní halu na okraji města, jako tomu je v Berlíně,“ vysvětlil premiér Andrej Babiš (ANO), proč se stavělo v Letňanech a ne například v O2 Areně, kterou nabízel zdarma miliardář Petr Kellner. Nájem za areál výstaviště se za zhruba dva měsíce pohybuje na takřka 27 milionech korun.

Do Brna už v pondělí

První pacienti do nemocnice v Brně mohou přijít v pondělí. „Jde o naše rozhodnutí, podložené předpověďmi a výpočty z brněnských nemocnic. Situace je vážná a nemohli jsme čekat na zadání z vládní úrovně,“ vysvětlila primátorka Markéta Vaňková (ODS). Brno rozdělilo špitál do 13 dílčích sekcí, od 20 do 28 lůžek. Tři barevné sektory pomohou personálu v orientaci při dělení pacientů podle diagnóz.

V Brně budou ležet pacienti v improvizovaných dvoulůžkových pokojích, v kójích po dvou. V Praze přepážky mezi postelemi nejsou. Podívejte se, jak jsou nemocnice stavěné a na kolik vyšly.

Nemocnice v Praze, 500 lůžek

*Náklady na pronájem: 26,62 milionu Kč (od 18. října do 30. listopadu), platí ho Nemocnice Na Bulovce, jejíž zřizovatel je stát. PVA Expo v pražských Letňanech vlastní 65. nejbohatší Čech, miliardář a politik Pavel Sehnal (ODA).

*Náklady na stavbu: nejsou specifikovány

*Náklady na provoz: nejsou specifikovány

*Provoz zajišťuje: Armáda ČR, posilou by mělo být 28 armádních zdravotníků z USA

*Vybavení: Armáda ČR a Státní správa hmotných rezerv

Nemocnice v Brně, 300 lůžek

*Náklady na pronájem: 1 Kč/měsíc, areál výstaviště v Pisárkách patří městské firmě Veletrhy Brno

*Náklady na stavbu: 1 600 000 Kč, platí je Brno

*Náklady na provoz: odhadují se na 4 000 000 Kč/měsíc

*Provoz zajišťuje: Fakultní nemocnice Brno, poskytne lékaře a sestry, mj. 18členný Emergency Medical Team, který vysílá v případě katastrof do zahraničí. Červený kříž pro nasazení školí 500 dobrovolníků. Je předjednána pomoc zdravotníků z Německa a Polska.

*Vybavení: Z městské Nemocnice Milosrdných bratří a státní Fakultní nemocnice Brno. Část postelí z městského skladu hmotných rezerv, který je pořídil během jarní vlny pandemie.

VIDEO: Podívejte se do polní nemocnice v Letňanech v Praze.

Video  Podívejte se do polní nemocnice v Letňanech: Tady pomůžou, až bude v Česku s covidem nejhůř  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

Covid_19 ( 5. listopadu 2020 21:36 )

oligarchové si dohazují kšefty, tak to v našem pražském Palermu chodí

mikanda@seznam.cz ( 5. listopadu 2020 20:20 )

Už dlouho mě nic tak nenadzvedlo.

zirioges ( 5. listopadu 2020 19:27 )

Někde lůžka chybí a vojákům přebývají?

rapid15 ( 5. listopadu 2020 18:20 )

Protože je velký rozdíl mezi tím, kdo areaál vlastní, kdo provoz a vybavení zajišťuje .

Asi je zbytečné dělat si armádní cvičení na dvou místech. Stačí Letňany. Když to vyjde, ani se nezprovozní, nic se tam neumaže, prostě se to pak zas rozmontuje, zabalí a odveze.

Sloužit pro nemocné bude Brno .

brano34 ( 5. listopadu 2020 17:48 )

Jiné a bez pacientů nakažených SARS-CoV2...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa