Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Záložní nemocnici v Brně otevřou příští pondělí: Léčit budou odborníci na katastrofy

Autor: jn - 
2. listopadu 2020
14:28

Polní nemocnice v Brně na výstavišti začne fungovat v pondělí 9. listopadu. Ke stovce pacientů bude zapotřebí stovka ošetřujících lidí, zejména sanitářů a pomocníků. Jejich nedostatek mají pomoci vyřešit dobrovolníci. Kapacita nemocnice je 300 míst.

„Prostory v pavilonu G2 jsou rozděleny po stovce lůžek. V případě potřeby otevřeme v pondělí první část,“ upřesnil náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Personál zajišťuje Český červený kříž, který má nyní v databázi 500 dobrovolníků, další pak podle Hladíka průběžně školí.

Tým školený na medicínu katastrof

Řídícím týmem personálu bude skupina odborníků, kteří vyjíždí do oblastí zasažených nějakou katastrofou, tzv. Emergency Medical Team (EMT).

„Lidé, kteří tvoří tým bez ohledu na to, jestli jsou to lékaři, anebo zdravotní sestřičky, jsou z podstaty velmi aktivní, povahou dobrodruzi, a především týmoví hráči, což je předpoklad úspěchu,“ řekl vedoucí lékař týmu a přednosta Kliniky úrazové chirurgie FN Brno Milan Krtička.

Tým 6 lékařů a 18 sester z EMT je podle něj připravený pečovat o prvních sto pacientů. „Pokud se bude kapacita zvyšovat, požádáme o pomoc týmy ze zahraničí. Slíbily nám pomoci týmy z Polska a Německa,“ upřesnil Krtička.

Čeká se, až stát dodá postele

Po stavební stránce jsou již na brněnském výstavišti dokončeny stavby kójí, nyní se bude záložní nemocnice vybavovat zdravotním materiálem. Ze Státních hmotných rezerv budou dodány postele, FN Brno zajistí zdravotní přístroje.

Koncem týdne by už do nového prostředí mohli docházet první zdravotníci. „Dobrovolníky přes Český červený kříž řeší koordinátor tak, aby byla efektivita procesu co největší,“ řekl primář Krtička.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa