Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policista bez roušky udeřil v Praze na zastávce muže bez roušky: Je stále ve službě

Video na platformě YouTube zachytilo policistu bez roušky, jak dvakrát udeřil muže v Praze bez roušky.
 (Autor: YouTube/Mário Vidák)
Aktualizováno -
2. listopadu 2020
11:14
Autor: jim - 
31. října 2020
15:59

Pořádný poprask vzbudilo video, které bylo v sobotu umístěno na internet. Na něm lze vidět, jak policejní hlídka zastavuje v ulici Pod Šancemi v Praze 8 u autobusové zastávky. U ní se pohybuje muž (54) bez roušky. Z auta vystoupí policista, též bez ochranné roušky, tvrdě usadí muže na sedadlo a po chvíli jej udeří do obličeje. Masku si policista nasadí teprve za chvíli, když na místo přijedou jeho kolegové. Případným přečinem policisty se bude podle pražské policejní mluvčí Violety Siřišťové zabývat Odbor vnitřní kontroly pražské policie.

Na začátku všeho podle policie stála v sobotu ráno telefonická stížnost na nevhodné chování muže u autobusové zastávky K Žižkovu: „Vyjížděli jsme na tísňové volání k agresivnímu muži (54), který hodil láhev na projíždějící auto,“ vysvětlila Siřišťová.

Z videa je patrné, že na zastávku přijela policejní hlídka, z níž vystoupili dva policisté, přičemž jeden neměl roušku. Muže chytl a tvrdě jej usadil na sedadlo na autobusové zastávce. Později k němu přistoupil a praštil staršího muže do obličeje. Z videa není patrné, proč tak učinil. „To mu dal dělo?“ podivovali se svědci na videu.

Nutil mu roušku, sám ji neměl

Podle zveřejněného videa si měl vzít policista roušku až po čase, když na místo přijeli další policisté. Poté přistoupí k zadrženému muži, který odhodí roušku na zem. Policista ji zvedne a opět praští zadrženého člověka. „Vždyť ho mlátí ten, co si tu roušku nechtěl vzít,“ opět komentoval výjev jeden ze svědků.

Podle policejní mluvčí Siřišťové byl muž na zastávce pod vlivem alkoholu a policisté mu naměřili dvě promile: „Byl omezen na svobodě a skončil na policejní služebně,“ uvedla Siřišťová. Celý výjev vzbudil na internetu spoustu rozzuřených komentářů, kdy lidé žádají, aby bylo počínání policisty prošetřeno.

Zásah se bude zkoumat

Violeta Siřišťová pro Blesk.cz prozradila, že se zásahem policisty budou zabývat příslušné orgány: „Na základě videa získaného z internetu se zásahem policisty bude zabývat Odbor vnitřní kontroly Krajské policie hlavního města Prahy. Podle zjištěných závěrů bude nadále řešena,“ dodala Siřišťová. Dokud případ nebude řádně prošetřen, zůstane policista ve službě. To bude trvat několik týdnů.

Měl mít roušku

K vyhrocenému momentu se v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi vrátil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten chování policisty odsoudil a omluvil se: "Já bych se chtěl za tento ojedinělý exces omluvit, protože to je samozřejmě naprosto nepřijatelné," uvedl Hamáček. Dále vysvětloval, že videu zveřejněnému na internetu předcházelo demolování aut agresivním mužem. "To znamená, že policisté byli na místo zavoláni, aby zabránili řádění podnapilého člověka, ale to nijak neomlouvá toho policistu. Měl mít samozřejmě roušku, a co už se vůbec nemělo stát, nemělo dojít k fyzické inzultaci," kál se ministr vnitra.

Vyzdvihl práci policie, která se podle něj v době koronavirové krize chovají profesionálně: "Toto je temná skvrna, jakkoliv ojedinělá. Takže mě to mrzí, já se za to omlouvám," řekl Moravcovi a dodal: "Policista musí za každé okolnosti udržet nervy na uzdě a musí mít roušku.

Neprofesionální jednání

Veřejnosti se za chování policisty v sobotu na twitteru omluvil i samotný policejní ředitel Jan Švejdar: „Jsem neskutečně zklamaný z toho, co jsem dnes viděl. Chování policisty je naprosto nepřijatelné a neomluvitelné,“ napsal a také se omluvil veřejnosti. Policista podle něj konal služební zákrok, protože opilý muž demoloval projíždějící auta.

 

Video se připravuje ...
Další videa