Notoricky známý, na pohled unikátní a malebný – takový býval dřevěný kostelík v zahradě Kinských alespoň do osudového dne 28. října. Tehdy z dosud nezjištěných příčin začal hořet a plameny si na starém dřevu, které do Prahy putovalo až z daleké Podkarpatské Rusi, bohužel vybraly svou daň. Kostel je téměř zdevastovaný.

Lidský faktor

Celé Česko si kladlo otázku, jak k požáru významného kostela došlo. Po několika hodinách vyšetřovatelé uvedli, že za požárem nejspíš stála lidská chyba. Podle mluvčího hasičů Martina Kavky by zapálení kostela mohli mít na svědomí lidé bez domova. Technickou chybu ještě ráno připouštěl, ale po ohledání místa odborníky ji odpoledne vyloučil.

Nedalo se nic dělat

„Když naše jednotky přijely na místo, zjistily, že se jedná o požár spodní části dřevěného kostela v plném rozsahu,“ informoval během zásahu mluvčí HZS hl. m. Prahy Martin Kavka. „Před půl čtvrtou došlo ke zřícení dřevěné věžičky. Kostel byl požárem prakticky zcela zničen. Z vnitřní části kostela jsme vynesli několik tlakových propan-butanových láhví, které ochlazujeme,“ doplnil mluvčí. Nikdo se během požáru nezranil. Těžkosti hasičům dělalo i hůře přístupné místo, kde kostel stojí. S vozy se totiž přímo k němu dostat nemohli.

Video
Video se připravuje ...

V zahradě Kinských na Smíchově shořel dřevěný kostel sv. Michaela (28. 10. 2020). HZS Praha

Sbírka na obnovu

Reakce zástupců Prahy na sebe nenechala dlouho čekat. Už ve čtvrtek schválili vznik sbírky na obnovu kostela. Vznik sbírky ale musí ještě odsouhlasit Ministerstvo vnitra. Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana by se měly peníze vybírat jeden rok na transparentní účet. 

Kostel je v majetku hlavního města, tedy město ponese náklady v desítkách milionů korun, a dále budeme jednat o navýšení prostředků vybraných ve veřejné sbírce, tedy konečná podpora může být i vyšší, než navrhovaný milion korun. Vyzvala jsem také kolegy radní, aby do veřejné sbírky přispěli soukromě," vysvětlila radní pro kulturu Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Obrovská tragédie: Dřevěný kostel v zahradě Kinských zdevastoval požár, zřítila se mu věž V zahradě Kinských na Smíchově shořel dřevěný kostel sv. Michaela (28. 10. 2020).

Vyčíslené nevyčíslitelné škody

Mluvčí pražských hasičů se poprvé také vyjádřil k rozsahu škod, které oheň na památkově chráněném objektu způsobil. „Rozsah škod jsme odhadli na několik milionů korun,“ sdělil Kavka. „Přesný rozsah budou určovat odborníci na památky.“

Takto vypadal kostel sv. Michala na Petřínském svahu v zahradě Kinských před ničivým požárem.
Autor: David Malík

Kostel pochází původně z Podkarpatské Rusi z obce nedaleko Mukačeva na Ukrajině. Byl postaven v druhé polovině 17. století v tzv. bojkovském stavebním slohu, jinak řečeno v lidovém baroku. Pro ten je charakteristické členění na tři čtvercové části, nad kterými jsou postavené roubené věže, nejvyšší má 17 metrů.

Do Prahy kostel přicestoval v roce 1929, když byla Podkarpatská Rus součástí tehdejšího Československa. Rusíni ho věnovali Praze jako typickou lidovou stavbu ze svého kraje k výročí vzniku samostatné Československé republiky. Jednotlivé části se pečlivě rozebraly, očíslovaly a odvezly vlakem do Prahy, kde se zase poskládaly dohromady.
Video
Video se připravuje ...

Mluvčí Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy Martin Kavka o eventuálních příčinách a škodách požáru kostela sv. Michala na Petřínském svahu. David Malík

Praha vypíše sbírku

O obnovu kostela usiluje pražský magistrát. „Radní pro oblast kultury Hana Třeštíková (Praha Sobě) iniciovala vznik veřejné sbírky na obnovu kostela,” uvedl pro ČTK mluvčí magistrátu Vít Hofman. Rada hlavního města vypsání sbírky odsouhlasila ve čtvrtek.

Ten den primátor Zdeněk Hřib (Piráti) sdělil, že „vzácný dřevěný kostel sv. Michala v Kinského zahradě je třeba co nejrychleji obnovit,” uvedl v twitterovém příspěvku. ”Za sebe posílám příspěvek 1929 Kč. V roce 1929 jsme kostel dostali darem od Podkarpatské Rusi.”

Předseda magisrtátního výboru pro kulturu, výstavnictví, cestovní ruch a zahraniční vztahy Jan Wolf (KDU-ČSL) na facebooku uvedl, že požadoval, aby Praha do sbírky přispěla milionem korun. Tuto částku však už rada neodsouhlasila pro nesouhlas zástupců Pirátů a Prahy Sobě.

Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové se o příspěvku města bude dále jednat. „Jednak kostel je majetek města, tedy město ponese náklady v desítkách milionů, jednak budeme jednat o navýšení toho, co se ve veřejné sbírce vybralo (takže by mohlo jít i o víc než milion) a jednak jsem vyzvala radní i všechny předsedy, aby do veřejné sbírky přispěli soukromě,” uvedla v reakci na Wolfův status.

„Snad to nebylo ze msty...“

Farářem kostela je Andrei Danciu, který promluvil pro Blesk.cz. „Kostel byl otevřený pětkrát v týdnu. Naposledy se v něm sloužila mše v úterý,“ sdělil. Kostel prý po mších vždy pečlivě kontroluje, aby v něm náhodou nezůstaly hořící svíčky. „Hasiči řekli, že na 99 % začalo hořet zvenku,“ uvedl dále farář.

Kdo si myslí, že za napáchanými škodami stojí? „Asi bezdomovci, těch tady bylo hodně. Problémy jsme s nimi ale neměli, spíše jsme je podporovali třeba jídlem,“ uvedl farář s tím, že si nemyslí, že by kostel zapálil někdo ze zlé vůle nebo msty. „To snad ne,“ kroutil hlavou Danciu.

„Jsme v šoku. Pro Prahu je to tragédie. Ten kostelík tady stál jako symbol. Dostali jsme jej do užívání v roce 2008, což bylo pro naši církev vynikající. Teď musíme najít jiný prostor pro bohoslužby,“ řekl farář dále. Snahy o obnovu kostela proto vítá, ačkoliv odhaduje, že rekonstrukce a opravy mohou trvat léta.

Pomůže jakékoliv vodítko

V souvislosti s požárem, a pátráním po jeho skutečných příčinách, se Policie ČR obrací na veřejnost s žádostí o spolupráci. „V souvislosti se zjišťováním příčin požáru kostela sv. Michala v zahradě Kinských žádáme případné svědky, kteří se pohybovali v okolí kostela těsně před požárem, a mají informace, fotky či videozáznamy, které by výraznou měrou přispěly k objasnění příčin požáru, aby kontaktovali linku tísňového volání 158 nebo se osobně dostavili na kteroukoli policejní služebnu a svým svědectvím přispěli k objasnění případu,” uvádí policejní mluvčí Jan Rybanský.

Fotogalerie
64 fotografií