Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Návrat školáků dál nemá termín. Do škol můžou ale nově i děti učitelek z mateřinek

Aktualizováno -
30. října 2020
19:48
Autor: ČTK, sab, sova - 
30. října 2020
19:10

Vláda Andreje Babiše (ANO) má za sebou první jednání, kterého se účastnil i nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Kdo čekal, že se dozví termín pro návrat školáků do lavic, čekal marně. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) pouze zopakoval, že první se mají do škol vracet děti z prvních a druhých tříd a také deváťáci a maturanti, dále pak další děti z prvního stupně. A teprve pak žáci ze stupně druhého. Nově můžou své děti do škol určených pro zdravotníky nebo policisty dávat své děti také učitelky a kuchařky z mateřských škol a nebo zaměstnanci úřadů práce.

Vláda prodloužila do konce nouzového stavu 20. listopadu všechna restriktivní opatření proti šíření nového typu koronaviru, která měla skončit 3. listopadu. Až do tohoto data můžou zůstat teoreticky zavřené i školy. Kabinet v pátek zasedl po jednání Sněmovny, ta podpořila prodloužení nouzového stavu do 20. listopadu.

Restrikce omezují například volný pohyb, otevírací dobu obchodů, stanovují uzavírku restaurací a provozoven služeb.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) kabinet některá restriktivní opatření upravil. Veřejná shromáždění, u nichž je počet účastníků omezen na 100 osob, se budou moct nyní konat pouze ve vnějších prostorách. Výjimku ze zákazu volného pohybu osob také budou mít studenti zdravotnických škol, kteří cestují za studiem nebo za zkouškami.

Video  Ministr školství Robert Plaga k otázce návratu studentů do škol  - abl
Video se připravuje ...

Plaga představil ke školám „pouze“ priority

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) zmínil, že by se školáci měli začít vracet dřív než 20. listopadu - podle vývoje epidemie. Prioritou jsou 1. a 2. třídy základních škol a závěrečné ročníky základek a středních škol. Nový šéf zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) doplnil, že jasněji by mělo být příští týden ve čtvrtek nebo v pátek.

Podle Plagy bude důležité podložit rozhodnutí o návratu žáků konkrétními daty, protože návrat jednoho školního ročníku znamená, že se dostane do pohybu až 100 000 lidí. Ministr proto nevyloučil, že v první fázi se žáci budou učit v turnusech, tedy že vždy bude ve škole přítomná pouze polovina tříd z daného ročníku.

Zavřené budou i speciální školy

Po žácích závěrečných ročníků základních a středních škol by se měla obnovit praktická výuka pro studenty středních a vyšších odborných škol. Následovat bude laboratorní výuka na vysokých školách ve skupinách do 15 lidí, poté obnovení prezenční výuky ostatních ročníků prvního stupně základních škol. Poté přijde řada na druhý stupeň základních škol, střední školy a rozšiřování skupin pro výuku na vysokých školách.

Od pondělí mají na distanční výuku přejít také speciální školy, ale také ty mají být pak první v řadě při otevírání.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v úterý slíbil, že kabinet zveřejní scénář návratu žáků a studentů do škol. Školy jsou zavřené od 14. října a přešly na povinné distanční vzdělávání. V pondělí 2. listopadu se měl do škol vrátit první stupeň základních škol, ministři to ale v úterý vyloučili.

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) také na tiskové konferenci po jednání kabinetu na dotazy médií potvrdil, že podepsal petici Milionu chvilek za demokracii proti Babišovi. Do vlády prý vstoupil, protože možnost pomoci pro něj byla důležitější.

Video  Babiš uvedl do funkce nového ministra zdravotnictví Blatného. Co zaznělo na následné tiskovce?  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Maláčové návrh prošel, lůžka pro seniory „jdou“ za kraji

Kraje budou muset od pondělí vyčlenit 80 až 160 lůžek pro lidi nakažené koronavirem, kteří potřebují pečovatelskou službu a v zařízeních sociální péče je není možné izolovat.

V pátek o tom na návrh ministerstva práce rozhodla vláda, uvedla na twitteru ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Pracovníkům pro nově vytvořenou lůžkovou kapacitu bude muset každý kraj zajistit dostatek ochranných prostředků.

Kraje, které mají do 550 000 obyvatel, budou muset zajistit 80 lůžek, větší kraje 160. Lůžka mají sloužit lidem, kteří jsou v pečovatelských ústavech a není je možné izolovat od zdravých, a lidem, kteří jsou doma odkázáni na pomoc terénní pečovatelské služby. Ministerstvo práce v předkládací zprávě upozornilo, že nové nařízení neruší povinnost pro pečovatelská zařízení, aby zajistila oddělení nakažených klientů od zdravých.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mim33 ( 31. října 2020 02:58 )

Ano, velmi schopný - všeho.

mim33 ( 31. října 2020 02:55 )

Ideální ministr do této vlády. Lhář, křivák a kariérista bez jakýchkoliv zásad, totálně znemožněný hned první den ve funkci. Navíc v rozhovoru na iDNES prohlašuje, že jako ministr nejde dělat politiku. S podobnými kašpary Vojtěchem a Prymulou by mohli vytvořit estrádní trio.

grafty8 ( 30. října 2020 23:30 )

Podepsal se hned pod Blatnou, asi žena. Třeba byli i na MCH na náměstí. To je mu ku cti. Chci věřit že chce pomoc, jen mě mate ta nedořešená šaráda s vyšehradským Faltýnkem, co má právě v Brně plno špíny..

grafty8 ( 30. října 2020 23:24 )

K tomu "fór" Premiér v pátek pro server Idnes uvedl, že mu nevadí, že je Blatného jméno uvedeno na petici proti němu samému. „Do vlády se snažím vždy vybírat odborníky a nevybírám je podle sympatií vůči mně,“ sdělil vyhýbavě Babiš CHACHACHA BurdoUrdo

grafty8 ( 30. října 2020 23:18 )

Blatný: Nechci lhát
„Pro mě je ale podstatné, abych nelhal a nevystupoval jako někdo, kdo neříká pravdu,” okomentoval to v pátek.

což jsi ale neudělal. takže si nech kecy na koledu, teď už nemají cenu. takže pro tebe bude podstatné asi něco úplně jiného. korýtko? kariéra? jak dlouho si budeš příště trvat na své pravdě? ;o))
***
COPAK BLATNÝ NELHAL??? Buď mám nějaký názor a stojím si za ním a nebojím se jej přiznat, nebo lžu a pokud zalžu jednou, můžu to udělat i podruhé, potřetí, potisící. Pro mě ten člověk už nemá tvář, i když se ji snaží znovu nahodit. Může fungovat jako dobrý ministr, ale jako člověk se pohřbil hned na začátku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa