Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uzávěra škol je nebezpečnější než covid-19, varují pediatři. Vede k depresím i obezitě

Autor: Darina Jíchová - 
2. listopadu 2020
05:30

S pandemií koronaviru, který způsobuje covid-19, souvisí také uzavírání škol. Jde o opatření, ke kterému přistoupila řada zemí s cílem zamezit šíření nákazy. Patří mezi ně i Česko, kde není jasné, kdy se žáci do lavic vrátí. Podle amerických pediatrů však může dlouhodobá uzávěra škol dětem uškodit. Podle lékařů se to negativně podepisuje na jejich fyzickém a psychickém zdraví, vede to především k obezitě a depresím. Pediatři navíc zdůraznili, že bylo dokázáno, že školní třídy nejsou příčinou rapidního šíření koronaviru, uvedl list Daily Mail.

Pediatři z prestižní Yaleovy univerzity představili studii, ve které se zabývají dopadem koronaviru na děti. Výzkumy neprobíhaly pouze ve Spojených státech, ale i v dalších zemích, které se potýkají s nákazou. Průzkumy došly víceméně ke stejným závěrům, které následně Američané shrnuli ve své studii. Podle nich znovu otevření škol nebude mít vliv na míru šíření nákazy.

Obezita, duševní obtíže, týrání

Jeden z průzkumů, které měli američtí pediatři k dispozici, byl proveden ve Španělsku na počátku druhé vlny koronaviru, potvrdil, že při obnovení prezenční výuky nestoupl počet nakažených mezi učiteli a žáky. Naopak většina studií mluvila o negativním efektu, které uzavření škol na děti má. Lékaři ukázali na duševní obtíže, hlad, obezitu zapříčiněnou neaktivitou či zanedbávání pravidelné zdravotní péče. Zmínili dokonce i nárůst týraných dětí.

Zatím to vypadá, že po značnou část prvního pololetí, případně zimního semestru, budou vzdělávací instituce uzavřené, a to i přes upozornění lékařů, že benefity otevření škol převažují risk z nákazy. Jejich otevření podle světových vlád bude záležet na reprodukčním čísle a počtech infikovaných. V USA o školách rozhodují vlády jednotlivých států, pouze v 7 státech, Distriktu Columbia a Portoriku platí celkové uzavření škol.

„Děti tímto trpí hned z několika důvodů. Bojí se o svoje bezpečí, bojí se o bezpečí svých bližních, bojí se, že se nakazí, i toho, co bude dál,“ shrnula pro deník Chicago Tribune Kate Phillippová z Loyolské univerzity v Chicagu.

Koronavirus v Německu: Němci se vrátili k prezenční výuce, probíhá s otevřenými okny. Koronavirus v Německu: Němci se vrátili k prezenční výuce, probíhá s otevřenými okny. | Reuters

„Prezenční výuka je pro děti základ.“ 

Pediatři doufají, že jejich studie přesvědčí vládu, aby začala uvažovat o znovu otevření škol s ohledem na nebezpečí, které představuje jejich uzavření. „Jako pediatr vidím opravdu silně negativní dopad uzavření škol na děti,“ uvedla Danielle Dooleyová z dětské nemocnice ve Washingtonu. „Prezenční výuka je pro děti základ, mají díky tomu pevný denní režim, pravidelně jedí, pravidelně cvičí, sestry dohlížejí na jejich zdraví a v neposlední řadě se prezenční výuka nedá srovnat s tou distanční,“ komentovala lékařka.

Školy v USA se snaží najít strategii, která by vedla k návratu k normálnímu chodu, mnoho z nich přešlo na tzv. hybridní režim, kdy se třídy ve škole „točí“. Jeden týden jsou přítomní žáci dané třídy, zbytek pokračuje v online výuce a další týden se třída vymění. I přes ujištění lékařů, že otevření škol nemá vliv na šíření koronaviru, se vlády i vedení škol bojí obnovení prezenční výuky, zvláště v nastalé situaci, kdy denně přibývají deseti tisíce nakažených.

„Druhá vlna koronaviru začala v září po zahájení školního roku. Neviděli jsme žádný náhlý vzrůst případů, všude to stoupalo konstantně, nelze tedy říct, že by školy byly významným epicentrem koronaviru,“ shodují se pediatři. „Zjistili jsme jediné, znovu otevření škol na příbytky případů nemá žádný vliv,“ citují Američané Enrica Álvareze z Polytechnické univerzity v Katalánsku. Španělský výzkum byl jednou z klíčových prací pro studii specialistů z Yaleu.

Otevření škol jedině s opatřeními

Američtí pediatři samozřejmě uvedli, že pokud by v USA došlo ke znovu otevření škol, bude nadále nutné dodržovat ta nejpřísnější opatření, včetně pravidelné dezinfekce tříd, nošení roušek a dodržování bezpečných rozestupů či mytí rukou. Navrhli také zavedení „kvalitní“ ventilace, aby se koronavirus nedržel ve třídách.

Video  „Může to mít fatální následky," psycholožka o uzavřených školách a izolaci dětí  - Blesk
Video se připravuje ...

Maximilian ( 2. listopadu 2020 10:19 )

Měli jsme covid že školy,takže nesouhlasíme,obézní jsou děti i bez karan­tény,­depre­sivní to je,ale když dítě půjde na pohřeb rodiče,bude to ještě depresivnejsi

villon ( 2. listopadu 2020 09:51 )

Protože bívalí premianti neumějí co je pro život nejpodstatnější: gůglit. Umějí jen šprtat a lízt učitelkám do pr–delí. I tohle korona odhalil, lesk a bídu šprťáků.

villon ( 2. listopadu 2020 09:49 )

Normální dítě je nadšený když nemusi do školi, to je jasné. Nastalá situace může vadit leda šprtkám, ale ty stloustnou i bez lokdaunu.
A jestli mají už takovou depku, že si to začnou házet, tak si můžou domluvit nějaké tajné sleziny s učitelkama jako to dělají chlapy v hospodách. Tam se můžou hlásit a nadšeně odpovídat a pani učitelka jim dá do tajný žákajdy pochvalu.

zada ( 2. listopadu 2020 09:31 )

pediatři by měli nejlíp vědět co potřebuje psychika mladého člověka, jestli jedničku z matematiky nebo lásku a příklad rodičů!!! Ti největší vynálezci a myslitelé moc škol neměli a přesto v životě dokázali mnoho....

zada ( 2. listopadu 2020 09:29 )

tak snad učitelé nebudou hyeny, ne?!,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa