Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lockdown zabíjí víc lidí než jich zachrání, tvrdí ekonomové: Krutá daň z uzávěry v Británii

Autor: Darina Jíchová - 
22. října 2020
19:27

Přední ekonomové vystoupili proti lockdownu, celkové uzavření ekonomiky a společenského života totiž podle nich více lidem uškodí, než jim pomůže. Specialisté proto britskému ministerstvu financí předložili řadu důkazů svého tvrzení v naději, že si vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem rozhodnutí ještě rozmyslí, uvedl list Daily Mail. Zmiňovali jak negativní dopad lockdownů na duševní zdraví lidí, tak například růst nezaměstnanosti. 

Britská vláda neustále zpřísňuje opatření přijatá kvůli koronaviru, regionální vláda ve Walesu navíc oznámila, že od pátku 23. října začne na dva týdny platit naprostý lockdown, zbylé části Spojeného království – Anglie, Severní Irsko a Skotsko, zatím ke státní karanténě nepřistoupily, lockdown byl vyhlášen jen v některých okresech. 

Obezita, deprese, omezený přístup ke vzdělání

Ekonomové odkazovali na studie zpracované metodou Kvalitou přepočtený rok života (QALY), podle nichž dlouhotrvající lockdowny mají negativní vliv na duševní i fyzické zdraví lidí a ekonomickou situaci země, včetně kolapsu HDP, růstu nezaměstnanosti. Omezují také přístup ke zdravotní péči a péči o tělo jako takové či přístup dětí ke vzdělání. Podle nich tyto nedostatky lockdownů jasně převyšují jejich benefity. Krátké regionální lockdowny jsou podle ekonomů nicméně přijatelné.

Akademická fóra přinášejí nespočet zpráv o tom, že lidé během lockdownu zanedbávají běžnou zdravotnickou péči: vyhýbají se návštěvám praktiků, zubařů nebo dermatologů. V některých zemích to bylo umocněné přehlcením zdravotnického systému, kdy lékaři museli upřednostňovat, koho budou léčit, případně docházelo k přesouvání nebo rušení neakutních či dlouho plánovaných zákroků.

Zvyšuje se také míra obezity, která navíc patří mezi faktory zhoršující průběh koronaviru. Pediatři si dokonce stěžují, že rodiče ve strachu z nákazy s dětmi nechodí na pravidelné prohlídky a očkování. Neuropsychologové a psychologové zase upozornili, že lockdowny a nedostatek sociálního kontaktu může vést k depresím a rozvoji fobií.

Ekonomové: Krátký lockdown má smysl

„Lockdown jako takový zabije víc lidí, než kolik jich zachrání. Vláda by své zdroje měla soustředit na ochranu nejrizikovějších skupin,“ vyzvali ekonomové Gigi Fosterová, David Miles a Tony Yates. Dva z nich jsou dokonce toho názoru, že už teď jsou důkazy o tom, že lockdown lidem více ublížil, než pomohl.

Miles poznamenal, že podle QALY, „rok života v plné kvalitě“, vyjde asi na 898 tisíc korun, během lockdownu je ale tato částka třikrát až pětkrát vyšší. Všichni tři experti se shodli, že vláda by si během koronavirové krize měla nechat poradit od ekonomů, než zavede nějaká opatření. „Jen těžko najde benefity lockdownu, které převyšují jeho cenu,“ pronesl Miles během schůzky s britskými poslanci.

„Je zřejmé, že Velká Británie vyhlášením lockdownu zabíjí mnohem více lidí, než by mohla před koronavirem zachránit,“ zhodnotila Fosterová, která momentálně působí jako poradkyně australské vlády. Odkazovala přitom na příklad australského státu Victoria, kde šestitýdenní lockdown přinesl „třikrát více škody než užitku“.

„Krátký lockdown může být efektivní, ale na jaře jsme viděli tříměsíční celostátní uzávěru, to nemá v podstatě žádný smysl,“ vysvětlil Miles. „První lockdown měl skončit mnohem dříve, odvolání karantény a uvolňování opatření spolu zase tolik nesouvisí. Lockdown mohl být klidně zrušený a restrikce dál platit,“ zvedl Yates.

Hlavní chyba vlád

„Podle mého názoru vláda musí přijít s novou myšlenkou boje s koronavirem. Jedna z největších chyb britské vlády i dalších světových vlád je, že rozdmýchávají strach z viru, místo aby se strach svých občanů pokoušely dostat pod kontrolu, snížit ho a poskytnout lidem reálný vhled do situace,“ popsala Fosterová. Zdůraznila, že podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) koronavirus pro většinu lidí – za předpokladu dodržování základních hygienických opatření – smrtelný není.

V tomto názoru se ale rozchází s Yatesem, který poukázal na to, že světové údaje nelze tak plně vztáhnout na Británii, kde zemřelo poměrně více osob než v jiných státech. Británie je stát s pátou nejvyšší úmrtností na světě, koronaviru zde podlehlo přes 44 tisíc lidí. „Vláda v březnu jednala dost opožděně, měla začít dřív, než se koronavirus tak rozšířil,“ kritizoval Yates.

„Máme tady vládní zdravotnickou komisi SAGE a jejich prognózy o postupu během epidemiologie, nikdo z vědců nezohledňuje ekonomiku,“ objasnil Yates. „Na druhé straně máme ministerstvo financí, které si tajně v rámci resortu připravuje plán bez přihlédnutí k epidemii. Virus a epidemie a krize s nimi spojené jsou jedno a totéž,“ upozornil Yates.

Důležité je testování

Yates i Miles se shodli na tom, že Británie potřebuje navýšit testovací kapacity. „Pokud jde o rychlotesty, stačí nám 80 procentní spolehlivost. Důležité je, aby byly rychlé, levné a snadno dostupné a proveditelné. Pak se mohou provádět i opakovaně,“ domnívá se Miles. Británie má v současné době přes 792 tisíc nakažených, za posledních 24 hodin přibylo více než 26 tisíc nových případů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa