Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Británie hlásí už 20 tisíc obětí. Ministr i přesto mluví o „dobrém výsledku“

Autor: ČTK - 
25. dubna 2020
19:20

Počet obětí koronaviru v Británii překročil hranici 20 tisíc. V nemocnicích zemřelo za poslední den 813 pacientů, což je nejvíce od úterý a o 129 více než v pátek. Informovalo o tom na twitteru ministerstvo zdravotnictví. Ředitel státního zdravotnického systému NHS Stephen Powis kvůli bilanci hovořil o „smutném dni pro celý národ“.

Nakažených evidují úřady od začátku epidemie 148 377, za posledních 24 hodin přibylo téměř 5000 infikovaných. Přírůstek byl nižší než v pátek, ale vyšší než po čtyři předchozí dny. Bilance obětí se dnes zvýšila na 20 319.

Expert: Do 20 tisíc by to bylo dobré

Právě o hranici 20 tisíc úmrtí hovořili vládní experti ještě v polovině března jako o milníku. Poradce vlády pro oblast zdravotnictví Patrick Vallance tehdy řekl, že pokud by v zemi v důsledku epidemie zemřelo do 20 tisíc lidí, bylo by to „hrozné číslo“, ale přesto „dobrý výsledek“. Nyní je už ale zřejmé, že si koronavirus ve Spojeném království vyžádá daleko více obětí.

Ministryně vnitra Priti Patelová na tiskové konferenci Brity vyzvala, aby dál dodržovali karanténu a zůstávali doma. Varovala také před podvodníky, kteří pandemii zneužívají. Ačkoli podle ní míra kriminality v posledních týdnech významně klesla, vyšetřuje policie například pokusy vylákat z lidí peníze na podvodných e-shopech s ochrannými pomůckami nebo pašování drog v zásilkách roušek.

Koronavirus v Británii (25. 04. 2020) Koronavirus v Británii (25. 04. 2020) | Reuters

Nejhůř je na tom Anglie

Zdaleka nejhorší situace je v Anglii, kde už v nemocnicích zemřelo přes 18 tisíc lidí s nemocí covid-19, ve Skotsku registrují 1231 úmrtí a ve Walesu 774. Skutečný počet obětí je ale zřejmě až o několik tisíc vyšší, protože ministerstvo zdravotnictví do své statistiky započítává jen úmrtí v nemocnicích a nikoli například v pečovatelských zařízeních.

Testů provedli zdravotníci za poslední den přes 28 tisíc. Vláda dlouhodobě slibuje, že do konce měsíce by se měla kapacita laboratoří zvýšit až na 100 tisíc testů denně. Jen pomalu v Británii roste počet uzdravených, podle bilancí koronavirus porazilo 747 pacientů, včetně premiéra Borise Johnsona a prince Charlese.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa