Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První dámy v karanténě: Trumpová kvůli kašli vynechala mítink, Macronová se sešla s nakaženým

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. října 2020
19:00

Koronavirus způsobující nemoc covid-19 nadělal „paseku“ i v programu prvních dam Spojených států a Francie. Kamarádky Melania Trumpová (50) a Brigitte Macronová (67) musely tento týden změnit kvůli koronaviru plány, první dáma USA už nemoc prodělala, nadále ji ale trápí kašel, proto nedoprovodila svého manžela na předvolební mítink. To Macronová minulý týden přišla do kontaktu s nakaženým a musí do karantény, příznaky covidu-19 zatím nemá, uvedl list Daily Mail. Co se opatření týče, obě první dámy během pandemie vyzývají k sociálnímu distancování a nošení roušek. Se zakrytými ústy a nosem byla na veřejnosti vícekrát spatřena Macronová, Francouzka v nošení roušky ale nebyla konzistentní a například na oslavách Dne Bastily si vyšla bez ní.

Macronová stráví v izolaci 7 dní, podle oznámení Elysejského paláce se jedná pouze o preventivní opatření, „první dáma na sobě nepociťuje žádné příznaky respiračního omezení“, stojí v oficiálním prohlášení. Macronová do kontaktu s nakaženým přišla 15. října. „U dané osoby se nákaza potvrdila v pondělí 19. října poté, co se u ní objevily příznaky nemoci,“ doplnil mluvčí prezidenta Emmanuela Macrona (42).

Prezident Macron zatím své plány nezměnil a hodlá se účastnit tryzny na univerzitní půdě Sorbonny za učitele Samuela Patyho, který se stal obětí pátečního teroristického útoku v Paříži. Macron minulý týden představil přísnější opatření proti koronaviru, ve větších městech začal platit zákaz nočního vycházení, Francie denně hlásí desetitisíce nových případů.

Dohromady už byla nákaza v zemi s téměř 68 miliony obyvateli odhalena u 930 745 lidí a podle agentury Reuters bude milionová hranice za předpokladu pokračování stávajícího trendu překonána do konce tohoto týdne. Z evropských zemí se nad tento počet zatím dostalo pouze Rusko.

Trumpová se nemůže zbavit příznaku covidu-19

V domácí izolaci zůstává dál Trumpová, po koronavirové nákaze u ní podle její tiskové mluvčí Stephanie Grishamové přetrvává kašel, a proto se první dáma USA v zájmu maximální opatrnosti rozhodla plánovanou cestu zrušit.

Podle agentury AP se první dáma naposledy ukázala na veřejnosti 29. září při televizním duelu Donalda Trumpa s jeho soupeřem v listopadových volbách, kandidátem demokratů Joem Bidenem. O dva dny později Trump ohlásil, že on i jeho žena měli pozitivní test na virus SARS-CoV-2. Melania na rozdíl od prezidenta nebyla hospitalizována a minulý týden uvedla, že se z nemoci covid-19 zotavila.

„Paní Trumpová se každým dnem cítí lépe a lépe v návaznosti na uzdravení z covidu-19, ale při přetrvávajícím kašli a ve snaze zachovat zvýšenou opatrnost nebude cestovat,“ oznámila nyní Grishamová.

Trumpová měla v úterý večer (po půlnoci SELČ) po boku prezidenta vystoupit na mítinku s voliči ve městě Erie v Pensylvánii, v jednom z klíčových států v boji o Bílý dům. Podle amerických médií se na shromáždění tohoto typu neobjevila od června 2019, kdy se zapojila do symbolického zahájení Trumpovy předvolební kampaně. V srpnu Melania přednesla projev na předvolebním sjezdu Republikánské strany.

Koronavirus v Bílém domě

Trumpa koronavirus částečně vyřadil z kampaně na necelé dva týdny, cestování po USA v rámci volebního boje obnovila hlava státu minulé pondělí. Nákaza postihla kromě americké první dámy i řadu dalších lidí z prezidentova nejbližšího okolí včetně jeho nejmladšího syna Barrona, mluvčí Kayleigh McEnanyové nebo šéfa volebního štábu Billa Stepiena.

Mezi nakaženými byl i republikánský politik Chris Christie, který na začátku měsíce strávil týden v nemocnici včetně několika dní na jednotce intenzivní péče. Minulý týden skrze deník The New York Times vzkázal, že Američané by hrozbu covidu-19 měli brát vážně. „Následky jsou zcela nepředvídatelné a potenciálně smrtící,“ citoval list 58letého bývalého guvernéra New Jersey.

„Doufám, že moje zkušenost mým spoluobčanům ukazuje, že na veřejnosti je potřeba dbát doporučení (amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí) CDC nehledě na to, kde se nacházíte, a nosit roušku,“ uvedl Christie. USA jsou nejhůře postiženým státem, od počátku pandemie se zde nakazilo už 8,2 milionu osob, nemoci podlehlo přes 216 tisíc lidí.

Video  Trumpová versus Bidenová  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa