Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Nejhorší věc, která se mohla stát,“ říkají experti. Nepokoje v USA zvyšují riziko nákazy

Autor: ČTK - 
3. června 2020
15:00

Experti a vládní činitelé se stále více obávají, že současné nepokoje ve Spojených státech mohou urychlit šíření koronaviru. USA jsou přitom nejvíce zasaženou zemí na světě s asi 1,83 milionu potvrzenými případy nákazy a více než 106 000 zemřelými v souvislosti s covidem-19. Riziko šíření infekce zvyšuje velká koncentrace lidí na jednom místě, zvýšený počet zatčených osob či používání slzného plynu policií, napsal list The Guardian.

„Tohle je nejhorší věc, která se mohla stát,“ řekl expert na pandemie z michiganské univerzity Howard Markel. „Nemůžeme určit, kolik z těch lidí jsou přenašeči nákazy bez symptomů,“ prohlásil o účastnících protestů, jež vypukly v desítkách amerických měst a na nichž se na některých místech schází až desetitisíce lidí.

Koronavirus podle některých studií šíří nejvíce lidé, kteří zatím neprojevují symptomy nákazy a v mnoha případech tak ani nevědí, že se nakazili. Z člověka na člověka se navíc přenáší kapénkami, jež se uvolňují z nosu či pusy. Jelikož demonstranti na manifestacích často hlasitě křičí a zpívají, zvyšuje se riziko, že se do vzduchu dostane větší množství infikovaných částic.

Riziko zvyšují střety s policií i pepřové spreje

Ačkoliv se někteří demonstranti za normálních okolností snaží udržovat při protestech odstup od ostatních, v případě vyhrocení situace jdou tyto snahy stranou. Násilné střety mezi pořádkovými silami a účastníky manifestací přitom v USA nebyly v posledních dnech výjimkou.

Podle Markela zvyšuje riziko šíření koronaviru také použití slzného plynu a pepřového spreje. Zasažení lidé totiž často dostávají záchvaty kašle a z nosu a pusy jim ve zvýšené míře vychází hleny a sliny. Slzný plyn a pepřový sprej je „posledním prostředkem, který bych v tomhle čase používal,“ řekl Markel. „Zvyšujete tím riziko šíření,“ dodal.

Nebezpečí nekontrolovatelného rozmachu nákazy roste také kvůli dalším faktorům. Vzhledem k velkému shluku mnoha lidí bude pro úřady v podstatě nemožné vystopovat, odkud se infekce u konkrétních lidí vzala. Zmizí tím možnost lokalizovat a izolovat místní ohniska onemocnění. V důsledku nepokojů také musela uzavřít svoje dveře některá testovací střediska, například v Los Angeles, Filadelfii nebo ve městě Jacksonville na Floridě.

Z obav před koronavirem řada států začala propouštět vězně, kteří se dopustili méně závažných trestných činů. Ve věznicích totiž podle expertů nelze dodržovat potřebnou hygienu a vzdálenost od ostatních. Za mřížemi však v posledních dnech skončilo v souvislosti s protesty již přes 9000 lidí, a není proto jisté, jak se v některých nápravných zařízeních podaří kontrolovat případný rozmach nákazy.

Video se připravuje ...
Další videa