Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

„Tajná“ koronaplikace vyděsila majitele iPhonů. Nevypínejte ji, pomáhá eRoušce

Autor: Mii - 
21. října 2020
05:30

Emotivní příspěvek se v posledních hodinách začal šířit na sociálních sítích v Česku. Upozorňuje, že některým majitelům iPhonů se v nedávné době nainstalovala „tajná“ aplikace nazvaná Kontakty s nákazou, u které na první pohled není jasné, k čemu slouží. Někteří lidé proto spekulují o špehování ze strany ministerstva zdravotnictví, a zmiňují dokonce praktiky StB. Realita je ale zcela jinde – tato technologie pomáhá eRoušce, aby fungovala, jak má. A když si ji vypnete, eRouška vám bude vlastně k ničemu.

„Vy z vás, co máte iPhone, tak si laskavě zajděte do nastavení a vypněte si aplikaci, co se vám automaticky nainstalovala a aktivovala jménem Kontakty s nákazou. To už přehnali! Já bych o tom nevěděl, nebýt mojí přítelkyně, která to omylem našla dnes ve svém iPhonu. A to, že je aplikace automaticky vypnutá, je lež (…) dávejte si pozor na tuto novou formu StB,“ stěžuje si jistý muž v příspěvku, který se od té doby stal velmi populárním. Sdílely ho stovky naštvaných lidí, kteří si hromadně funkci začali vypínat.

Jenže nic podobného vůbec dělat nemusí, je to dokonce kontraproduktivní. Minimálně ve chvíli, kdy chtějí používat eRoušku. Funkce Kontakty s nákazou je totiž jádrem celé aplikace na operačním systému iOS, neslouží tedy ke sledování vaší polohy, ale jen umožňuje telefonu anonymně komunikovat s jinými telefony.

Z kuchyně Googlu a Applu

Podíváme se na to podrobněji, ale k tomu bude třeba trochu zabrousit do mobilních technologií. Ano, funkce nazvaná Kontakty s nákazou se na nové modely iPhonů skutečně v posledních týdnech nainstalovala. Přinesla ji aktualizace iOS 13.7, která vyšla na začátku září.

Do telefonu přinesla podstatný posun v boji s koronavirem. Kontakty s nákazou jsou totiž systémová funkce (žádná aplikace, jak je mylně uvedeno v příspěvku), kterou společnými silami vyvinuly společnosti Apple a Google, aby pomohly s trasováním a upozorňováním potenciálně nakažených osob. Telefonům technologie umožňuje komunikovat mezi sebou pomocí technologie bluetooth, zcela anonymně, takže pokud někoho s nemocí covid-19 potkáte, je šance, že se o tom dozvíte.

Že to zní úplně jako eRouška? Máte pravdu, je to totožný princip. Česko na své vlastní trasovací aplikaci začalo pracovat relativně brzo a brzo ji i začalo distribuovat mezi občany, v ostatních státech ale byla situace jiná. Apple s Googlem se proto na jaře dohodly, že vytvoří univerzální standard, který dostanou všechny telefony, aby se jednotlivé vlády nemusely „pachtit“ s tvorbou vlastních trasovacích technologií.

Jak již bylo zmíněno, na iPhonech výsledek této práce začal fungovat začátkem září. A když si vzpomenete, zhruba ve stejnou dobu byla představena nová verze eRoušky, tzv. eRouška 2.0. Náhoda to není, tato nová verze totiž využívá právě technologii Googlu a Applu, o které je řeč. Odborně nazváno jde o Apple/Google Exposure Notification API, které na iPhonech najdete jako funkci Kontakty s nákazou.

eRouška se tím vylepšila v několika ohledech. Za prvé už na iPhonech pracuje správně, první verze si s operačním systémem iOS příliš dobře nerozuměla. Za druhé díky technologii Applu a Googlu dokáže komunikovat i s podobnými aplikacemi v zahraničí, takže když vyjedete například do Německa, pořád se můžete dozvědět, že jste se s někým nakaženým setkali. A za třetí už na nebezpečný kontakt sama upozorňuje, neslouží výhradně k trasování.

eRoušku vypnutím funkce paralyzujete

Na všechny novinky spojené s novou technologií upozorňují na webu i sami tvůrci. Ti zde také popisují, proč eRouška nikoho nešpehuje – Apple s Google vše vytvořily tak, že sledování polohy lidí pomocí Apple/Google Exposure Notification API jednoduše není možné. Původní příspěvek, který varuje před funkcí Kontakty s nákazou kvůli „praktikám STB“, je v tomto ohledu zcela lživý.

Stačí přitom kliknout v nastavení iPhonu na tuto položku a uživatelé se dozví, jak vše funguje: „Když se rozhodnete Oznámení o kontaktech s nákazou aktivovat, budete požádání o povolení shromažďování a sdílení náhodných identifikátorů. Vaše zařízení pak bude moct každých 10 až 20 minut vysílat přes bluetooth řetězec náhodného identifikátoru („bluetooth identifikátory“). Bluetooth identifikátory jsou na vašem zařízení generovány pomocí šifrovacího obslužného programu z náhodného klíče, který se mění jednou za 24 hodin, aby bylo ještě více ochráněno vaše soukromí („náhodné klíče zařízení“). Bluetooth identifikátory a náhodné klíče zařízení neobsahují informace o vaší poloze ani vaší totožnosti.“

Vypínat funkci Kontakty s nákazou kvůli obavám ze šmírování, je proto neopodstatněné, šlo o obyčejný hoax. Navíc když to uděláte, vystavujete se riziku, že vaše nainstalovaná eRouška přestane správně fungovat. A zájmu všech Čechů by naopak mělo být, aby fungovala co největšímu množství lidí, protože jedině tak dokáže pomoci.

Mnohem větší hoax? SMS ve frontách na odběry

Hoaxů se v posledních týdnech rozšířilo v Česku více. Ten nejznámější je, že lidem, kteří se postaví do fronty na odběry, přijede sms o tom, že jsou pozitivní, aniž by test absolvovali. Že se nic podobného nemůže stát, vysvětlovala šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová pro server iRozhlas.

„Je to absolutní nesmysl, protože jestliže čekáte ve frontě, tak se registrujete, až na vás přijde řada. V tu dobu tam máte většinou vytvořenou žádanku. Žádanku vám zadal praktický lékař, u kterého jste registrován, nebo hygienická stanice. K té žádance se musí přidat výtěr. Bez toho se materiál nedokáže zpracovat. Pokud se k žádance nepřidá výtěr, tak tam ta žádanka ve virtuálním prostoru visí a nějak se s ní nemanipuluje. Není vůbec reálné, aby došlo k něčemu takovému,“ popsala Jágrová.

Navíc podobná hloupost se šířila i po Slovensku, kde před tvrzením varovala i místní policie. Zmínila, že se jí podařilo vyhledat autorku hoaxu, která se přiznala a omluvila. Falešná zpráva ale už začala žít vlastním životem.  

Video  Prymula: Mýtů o koronaviru je celá řada. A kdo jej přenáší nejvíc? Mladí, nebo staří?  - Twitter - R. Prymula
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa