Co potřebujete při online zakládání bankovního účtu?

  • 2 doklady totožnosti
  • Bankovní účet vedený na vaše jméno, ze kterého pošlete ověřovací platbu (zpravidla 1 Kč)

1. Air Bank – založení přes mobilní aplikaci

Účet u Air Bank založíte i pomocí mobilní aplikace My Air. Přes ni fotíte doklady totožnosti, vyplňujete dotazník a podepisujete smlouvu. Menší zádrhel nastal při focení občanky: ne všechny údaje se z fotky do aplikace propsaly, takže ty chybějící bylo potřeba naťukat ručně. Účet je založený za 13 min. K dokončení registrace vás aplikace vyzve k ověřovací platbě. Po obdržení platby byl účet zcela aktivní (do 24 min od začátku zakládání účtu). Platební karta je to jediné, co vám dojde poštou. Nemusíte ovšem čekat na pošťáka, až vám doručí kartu, stačí si aktivovat Google Pay či Apple Pay a do obchodu můžete vyrazit hned. Air Bank totiž jako jediná banka nabídla možnost placení mobilem, i když jste fyzickou kartu ještě neobdrželi.

Jak rychle jsme při našem testování zvládli založit bankovní účet v mobilní aplikaci?

  1. Air Bank – 13 min
  2. Komerční banka – 15 min
  3. Equa Bank – 15 min
  4. Moneta Money Bank – 20 min
  5. mBank - 25 min (vyplňování údajů v aplikaci trvalo 15 min, dalších 10 min zabralo focení dvou dokladů a jejich zaslání emailem)
  6. Creditas/Richee – 30 min

Jak rychle jsme při našem testování založili bankovní účet přes web u bank, které to neumožňují řešit přes mobilní aplikaci?

  1. ČSOB - 15 min
  2. Unicredit Bank - 20 min (vč. provedení první platby a aktivace účtu – ovšem bez možnosti se do internetového bankovnictví přihlásit)
  3. Fio Banka - 40 min

U koho si účet založíte leda na pobočce?

  • Raiffeisenbank
  • Česká spořitelna

2. Komerční banka – založení přes mobilní aplikaci

U Komerční banky lze bankovní účet založit i během 15 min přes intuitivní mobilní aplikaci. Pokud si přesto s něčím nejste jistí, v každém kroku je k dispozici chat. Přes aplikaci se fotí doklady, vyplňuje dotazník, podepisuje smlouva. Aplikace vás vyzve k ověřovací platbě a přesměruje na go pay online platbu. O dalších krocích vás informují emailem a SMS. Účet byl v našem případě zcela aktivní za 1 h, i když jsme dostali upozornění, že to může trvat až 2 pracovní dny. Na používání platební karty musíte vyčkat cca 6 pracovních dnů, než přijde poštou.

Za jak dlouho byl při testování účet aktivní?

  1. Air Bank – 24 min
  2. Komerční banka – 60 min
  3. Moneta Money Bank – 180 min (po 1 hod od zakládání účtu sice přišla SMS s heslem do internetového bankovnictví, ale neznali jsme uživatelské jméno, které dorazilo e-mailem za další 2 hod, až pak je možné se přihlásit do aplikace a internetového bankovnictví)
  4. Equa Bank – následující pracovní den
  5. Creditas/Richee – následující pracovní den
  6. Fio Banka – po 24 h
  7. ČSOB - 1 pracovní den
  8. Unicredit Bank – nebylo úplně jasné, kdy je účet připraven, pravděpodobně, až druhý den po zaslání smart klíče a kódu.
  9. mBank - 2 pracovní dny

3. Equa Bank – založení přes mobilní aplikaci

Mobilní aplikace od Equa Bank má intuitivní navigaci, jednoduché vyplnění i poskytování dokladů. Přes aplikaci se fotí doklady, vyplňuje dotazník, podepisuje smlouva: vše za 15 min. Do druhého pracovního dne přijde potvrzení e-mailem, že je účet aktivní. Na platební kartu si musíte počkat, než fyzicky přijde poštou (nebylo specifikováno kdy).

4. Moneta Money Bank – založení přes mobilní aplikaci

Přes velmi intuitivní aplikaci od Moneta Money Bank během 20 min nafotíte doklady, vyplníte dotazník a podepíšete smlouvu. Na závěr vás může zmást, že 1 h od začátku zakládání účtu dostanete nejprve SMS s heslem do internetového bankovnictví a po dalších 2 h přes e-mail zase získáte uživatelské jméno. Účet byl při našem testování tedy reálně aktivní za 3 h (garantují do 2 pracovních dnů), ale s placením kartou musíte počkat, než vám dojde poštou.

3 banky online založení účtu neumožňují, jsou jimi Raiffeisenbank, Česká spořitelna a ČSOB.
Autor: Shutterstock

5. mBank – založení přes mobilní aplikaci

Aplikace od mBank je intuitivní. Zakládání účtu začíná výběrem platební karty (nikde nebylo specifikováno, kdy karta dojde). Údaje z občanského průkazu musíte manuálně vyplňovat. V dalším kroku musíte doklady nafotit a poslat na e-mail. Celý tento proces zabere 25 min.  K ověřovací platbě vás vyzvou e-mailem, takže ne všechny kroky se dělají čistě v aplikaci. Poměrně složité a zmatené je závěrečné vkládání několika kódů. Nejprve ze SMS, pak vám zavolá automat s dalším kódem, a pak vám e-mailem přijde další šestimístný kód, přičemž k otevření tohoto e-mailu musíte použít jiný kód, který přijde v SMS. Účet je pak plně funkční za 2 pracovní dny.

6. Creditas/Richee – založení přes mobilní aplikaci

Bankovní účet nelze založit v aplikaci Creditas, ale přes mobilní aplikaci Richee. Ta přitom není příliš intuitivní, není často jasné, zda máte potvrdit kliknutím na další krok, nebo zavřením nabídky, kterou nechcete využít. Aplikace Richee hned na začátku chce potvrdit odkaz, který vám přijde na e-mail, takže musíte odejít z aplikace a přejít do e-mailu. Nepříjemné bylo, že po zadání emailu a tel. čísla se jako první krok objeví nabídka antiviru do mobilu od společnosti Check Point, což je trochu obtěžující. Podstatně menším písmem je označena možnost nabídku nepřijmout, ale ta se stejně objeví v dalším kroku. Opět tedy musíte odmítnout, že nechcete nainstalovat. Není snadné se v aplikaci orientovat. Pokud nechcete další krok, ale chcete jinou nabídku, chvíli zabere, než zjistíte, jak aktuální okno zavřít. Všechny identifikační údaje se nejprve vyplňují ručně, vč. adresy, a pak se následně doklady fotí. Aplikace také automaticky neříká, v jakém kroku se nacházíte, a není zcela jasné, zda jste krok už udělali, nebo ne a čekáte. Účet je založený za 30 min, přičemž aktivní je následující pracovní den.

Air Bank jako jediná banka v našem testování nabídla možnost placení kartou v mobilu ještě předtím, než fyzická karta přišla poštou.
Autor: Shutterstock

7. ČSOB – založení přes webové stránky

Založení účtu přes ČSOB je intuitivní a rychlé. Samotné zakládání účtu během testování trvalo 15 minut. Účet si sice nezařídíte přes mobilní aplikaci, ale bude jednodušší, když si webové stránky otevřete na mobilu. Budete tak moci pohodlněji vkládat ofocené doklady. Druhý pracovní den dostanete e-mail, který vás vyzve k zaplacení ověřovací platby 1 Kč. V e-mailu je zároveň informace, že po obdržení platby vám obratem zašlou další e-mail s informací o aktivaci účtu a přístupu do internetového bankovnictví.

8. Unicredit Bank – založení přes webové stránky

Online založení účtu u Unicredit Bank nelze přes mobilní aplikaci, ale přes webové stránky banky. Proces je celkem intuitivní a jednoduchý. Samotné zakládání je jednoduché, nicméně proklikat se k němu je relativně komplikované: na webu je lupička s hledáním, nicméně nevede k přesnému postupu. Předem není jasné, jaký účet si máte vybrat k založení, a který je tedy pro vás nejvýhodnější. Na konci dostanete SMS se smart klíčem a kódem, ale nevíte, jak to přesně použít. Platební karta nebyla při zakládání účtu zmíněna. Účet je založený za 20 min, přičemž nebylo úplně jasné, kdy je aktivní, pravděpodobně až druhý den po zaslání smart klíče a kódu.

9. Fio banka – založení přes webové stránky

Fio banka je druhým peněžním ústavem v našem testování, u kterého je online založení účtu možné pouze přes své webové stránky. Proces je intuitivní, ale zdlouhavý. Vše je dobře vysvětleno, ovšem příliš detailně. Je to tedy náročné na pozornost a svádí to k chybám, tedy i k opakování určitých kroků. V kroku, kde budete vyplňovat údaje z dokladů totožnosti, dávejte pozor na velikost fotky. Fotografie dokladu nesmí překročit 2 MB, což se nedozvíte předem a celý formulář se vám u tohoto kroku při nedodržení velikosti smaže a musíte ho vyplňovat znovu. O kartu se musí zažádat zvlášť, buď přes internetové bankovnictví, nebo na pobočce. Založení účtu trvalo 60 min. 40 min zabralo vyplňování údajů, pak se 5 hodin nic nedělo, poté přišel e-mail s požadavkem o zaslání ověřovací platby, což zabralo 10 min. Dalších 10 min zabrala finální aktivace bankovního účtu. Při našem testování byl účet aktivní po 24 hodinách.