Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zlevněte chytré telefony pro důchodce, žádá kvůli eRoušce Babiš. Aplikaci má půl milionu lidí

Aktualizováno -
27. září 2020
21:45
Autor: ČTK - 
27. září 2020
21:19

Premiér Andrej Babiš (ANO) apeloval na mobilní operátory, aby zlevnili chytré mobilní telefony pro seniory. Podle Babiše by to pomohlo k většímu rozšíření aplikace eRouška, která má pomoci při sledování možných kontaktů s osobami nakaženými koronavirem. Mobilní telefony nicméně kromě operátorů prodává i řada obchodníků.

Mobilní operátoři jsou diskuzi s vládou otevření, uvedl na dotaz ČTK mluvčí Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund. „Nicméně sehnat pana premiéra k věcné diskuzi se našim členům už několik měsíců nedaří. K případné podpoře eRoušky už čtyři týdny čekáme na odpověď ministerstva zdravotnictví na naše tehdejší dotazy ohledně její bezpečnosti,“ řekl ČTK Grund.

„Takový chytrý telefon dneska stojí asi 2 000 korun. Tak by bylo strašně fajn, kdyby naši mobilní operátoři, a já bych je chtěl k tomu vyzvat, udělali nějakou solidární akci, kde by tyhle chytré telefony hlavně pro starší nějak výrazně zlevnili,“ řekl Babiš ve svém pravidelném nedělním vyjádření na sociálních sítích.

Zároveň premiér opětovně apeloval na všechny uživatele chytrých telefonů, aby si aplikaci eRouška stáhli. V současnosti ji podle něj využívá 495 000 lidí.

Ministerstvo zdravotnictví v polovině září představilo novou verzi aplikace. Na rozdíl od té první už nepomáhá s trasováním kontaktů, ale slouží k anonymnímu varování uživatele, že se mohl setkat s nakaženým člověkem. Aplikace je k dispozici pro uživatele chytrých telefonů s operačními systémy Android a iOS. Uživatelé starší verze si často na internetu stěžovali na její špatnou funkčnost v systému iOS, případně vysokou energetickou náročnost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jax123 ( 28. září 2020 17:51 )

Covid_19 ( 28. září 2020 17:30 )

Agrofert má operátora Mobil.cz, ať jim to nařídí

jax123 ( 28. září 2020 11:09 )

proč žádá soukromé firmy, aby zlevnily mobily? Tak ať řekne Agrofert ať rozdává telefony seniorům , má jít příkladem, to se to pěkně háže na druhé

vokurka1 ( 28. září 2020 03:03 )

Sorry jako, znam spostu duchodco co maji chytry telefon. Na eRousku uz dnes kasle kazdy kdo ji mel nainstalovanou. At vykompzenuje miliadrdar BURES, vlasne Babis rozdil kazdemu podnikateli ten penezni rozdil a nereknu ani slovo. Je to prase ktery porad jen keca.

levandulova ( 27. září 2020 23:52 )

Probuh, dneska koupite spickovy smart do peti tisic, i za dva, kdyz nejste narocni. Tohle je zas populismus do boha

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa