Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak funguje nová eRouška? Musí se uživatelé bát o své soukromí?

Autor: mah - 
18. září 2020
13:14

V Česku každým dnem stoupá rekordní počet nakažených koronavirem. Řada lidí se proto bojí, že se s nakaženým setkají, aniž by o tom věděli. S upozorněním má přitom pomoci aplikace eRouška. Ta od 18. září funguje pro telefony s operačním systémem Android, stejně jako pro telefony iPhone od Applu. Jde přitom o druhou verzi aplikace, na rozdíl od té první neposílá data úřadům a slouží pouze jako upozornění na kontakt s nakaženým.

Zatímco původní verze aplikace měla sloužit především jako pomoc s trasováním hygienikům, nová verze má pouze své uživatele upozornit na to, že přišli do styku s nakaženým člověkem. K tomu je ovšem potřeba, aby jak nakažený, tak upozorněný člověk, měli aplikaci staženou a aktivní.

Podívejte se na videu, jak eRouska funguje: 

Aplikace funguje tak, že prostřednictvím Bluetooth se spojuje s dalšími telefony s nainstalovanou aplikací, a ukládá jejich anonymní identifikátory. Pokud se u uživatele aplikace prokáže nakažení nemocí covid-19, spojí se s ním pracovník hygieny, který se jej na používání aplikace zeptá. Pokud člověk aplikaci používá, dostane následně od pracovníka ověřovací kód, který zadá do aplikace. Lidé, kteří s nakaženým přišli do kontaktu bližším než dva metry a trvajícím déle než 15 minut následně obdrží upozornění a budou směřováni k dalšímu vyšetření.

 

K tomu, aby aplikace fungovala, je třeba ji mít spuštěnou na pozadí. Pro co nejlepší fungování je zároveň nezbytné, aby aplikaci používalo co největší množství lidí.

Spolehlivost vyhodnocení je závislá především na schopnostech technologie Bluetooth a parametrech prostředí, kde ke kontaktu s nakaženou osobou došlo. Přesnost může ovlivnit i prostředí, kde ke kontaktu došlo, které telefony neumí vyhodnotit.

Instalace aplikace eRouška a aktivace

Instalace eRoušky probíhá stejně jako u jiných klasických aplikací:

Aplikaci eRouška najdete v Google Play nebo v Appstoru. Aplikaci eRouška najdete v Google Play nebo v Appstoru. | Reprofoto: Aplikace eRouška

  • Při prvním spuštění aplikace se setkáte s textem, který vám vysvětlí její základní fungování eRoušky.

Při prvním spuštění si můžete přečíst, jak aplikace eRouška funguje. Při prvním spuštění si můžete přečíst, jak aplikace eRouška funguje. | Reprofoto: Aplikace eRouška

  • Následně budete vyzváni, abyste aplikaci povolili zasílat vám oznámení.

Při aktivaci aplikace eRouška je nutné povolit, aby vám mohla zasílat oznámení. Při aktivaci aplikace eRouška je nutné povolit, aby vám mohla zasílat oznámení. | Reprofoto: Aplikace eRouška

  • V posledním kroku aktivace najdete zprávu o ochraně soukromí.

V posledním kroku aktivace eRoušky se můžete seznámit s tím, jak funguje ochrana osobních údajů. V posledním kroku aktivace eRoušky se můžete seznámit s tím, jak funguje ochrana osobních údajů. | Reprofoto: Aplikace eRouška

  • eRouška je aktivní.

Aplikace je aktivována. Aplikace je aktivována. | Reprofoto: Aplikace eRouška

V aplikaci následně najdete aktuální statistiky nemoci covid-19 v Česku a odkaz na aktuální opatření ministerstva zdravotnictví. Odkazy na stránky s kontakty na celostátní informační linku, krajské hygienické stanice a pojišťovny.

Spotřeba baterie

Jednou z obav z používání aplikace eRouška bylo i to, že používání aplikace bude znamenat rychlejší vybíjení telefonu. Redakce Živě.cz ovšem upozorňuje, že při nočním testu eRoušky neubylo na telefonu iPhone ani procento baterie.

Osobní údaje a aplikace eRouška

Aplikace je nastavena tak, aby údaje uživatelů zpracovávala anonymně. Aplikace tak neobsahuje osobní údaje svých uživatelů. Ministerstvo tak není schopné osoby skrze aplikaci identifikovat.

Identifikovat nemocného, se kterým přišli do kontaktu je v podstatě nemožné i pro uživatele aplikace. Ta mu totiž sdělí pouze, že přišel do kontaktu s osobou nakaženou covid-19, neřekne mu ovšem, kde nebo kdy ke kontaktu došlo.

Video  Tiskovka Babiše a Vojtěcha o koronaviru  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

levice-je-smegma ( 18. září 2020 16:22 )

Ještě mi na tuhle blbost od Bureše nepřišel mobil.
A pokud přijde, skončí v popelnici. Tam ať si erouškuje.

krapotkin ( 18. září 2020 14:18 )

Ovčan se nemusí ničeho obávat, jenom toho, že bude o něco víc špiclován, než obvykle.

trintin ( 18. září 2020 14:05 )

je nastavena tak, aby údaje uživatelů zpracovávala anonymně.?? Jméno a bydliště bez problému jistí podle tel. čísla z databáze praktických lékařů, bank, úřadu a podobně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa