Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dobrá zpráva vědců: Vakcína proti koronaviru bude účinná i proti všem jeho mutacím

Autor: Darina Jíchová - 
10. října 2020
11:55

Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO) sídlící v Austrálii vydala studii, jež uklidnila mnohé vědce, kteří se obávali, že vakcíny ve vývoji nebudou účinné proti všem mutacím koronaviru. Australští vědci potvrdili, že všechny mutace koronaviru způsobujícího nemoc covid-19 reagují na léčbu stejně, tudíž potenciální vakcíny by na ně měly mít stejný efekt, uvedl list Daily Mail.

Svoji hypotézu experti z CSIRO potvrdili pomocí experimentu na fretkách, které infikovali dvěma různými mutacemi koronaviru, původně dominantní formou D a nyní převládající variantou G. K dispozici měli jednu z potencionálních vakcín, ukázala se být stejně účinná jak proti mutaci D, tak proti mutaci G. Toto zjištění umlčelo debaty, jak si vakcíny povedou v boji s různými poddruhy koronaviru.

Tento fakt rovněž znamená, že účinná vakcína se nebude muset tak často, možná dokonce vůbec, měnit a adaptovat, jako tomu je u očkování proti chřipce. Koronavirus od chvíle, kdy se koncem roku poprvé objevil v čínském Wu-chanu, zmutoval a odborníci se strachovali, že vakcíny, které jsou vyvíjeny na základě informací o původní verzi viru, nebudou efektivní.

Vakcína se nebude muset upravovat jako u chřipky

Na počátku pandemie dominovala verze covidu-19, kterou nyní známe jako mutaci D. Ta časem v jedné specifické lokaci označené číslem 614 zmutovala na variantu G, došlo ke změně aminokyseliny aspartové na glycin, od toho označení G. Mutace virů jsou velmi časté a obvykle komplikují práce na vakcíně, jak je to patrné na očkování proti chřipce, které je třeba neustále upravovat.

Experti se proto obávali, že tomu tak stejně bude u koronaviru, že bude připravit novou vakcínu pro každou verzi viru. Výzkum CSIRO přinesl zlomové závěry a uklidnil všechny strachy, forma D a G reaguje stejně na léčbu, tudíž stačí jedna vakcína. Varianta G nyní tvoří 85 procent všech aktivních případů. Na počátku pandemie se objevovala jen zřídka, například jedna americká nemocnice měla na jaře 99 procent případů mutace D a pouze jedno procento formy G.

„Jsou to skvělé zprávy pro stovky vakcín, které jsou ve vývoji po celém světě. Náš výzkum dokázal, že vakcíny budou účinné i na mutacích,“ komentoval lídr výzkumu Seshadrí Vasan. „Rovněž se nám podařilo zjistit, že nebude třeba každoročně upravovat vakcínu, jak je tomu například u influenzy,“ pochlubil se.

SCIRO: Jsme zase o krok blíž k úspěchu

„Studie předložená našimi specialisty přinesla svět zase o krok blíže k objevu efektivní vakcíny, která lidem poskytne ochranu a zachrání nespočet životů,“ zhodnotil práci expertů šéf ústavu SCIRO Larry Marshall. „Výzkum bylo možné provést takhle rychle jen na základě spolupráce vědců nejen z Austrálie, ale z celého světa,“ ocenil Marshall.

O mutaci G se říká, že je sice nakažlivější než verze D, ale není tak smrtící, podle některých expertů je však tato hypotéza sporná.

frantacizek ( 10. října 2020 12:16 )

no tak sláva, snad tahle zpráva uklidní i poněkud neklidného plukovníka a všechny marketery

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa