Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přední viroložka: Boj s koronavirem bude maraton. Roušky neodložíme nejméně dva roky

Autor: Darina Jíchová - 
9. října 2020
20:44

Přední španělská viroložka Margarita del Valová promluvila o současné situaci v Evropě, kde mnoho států včetně Česka čelí masivnímu přírůstku nakažených kvůli podzimní vlně koronaviru a kvůli které musí zavádět přísné restrikce. Podle del Valové se svět musí připravit na „koronavirový“ maraton, konkrétně roušky se prý budou nosit nejméně dva roky. Zprávu přinesl list Daily Mail.

Del Valová uvedla, že po první vlně koronaviru přišlo velké uvolnění a lidí se začali chovat velmi laxně, nedodržovali pravidla sociálního distancování a jen zřídka nosili roušky. „Boj s koronavirem může zabrat několik let, může trvat, než to všechno dostaneme pod kontrolu, než budeme mít účinnou vakcínu, léčbu a efektivní opatření,“ uvedla del Valová. Znovu zavedení uzávěry některých měst ji proto nepřekvapilo.

Viroložka se domnívá, že lidé po celém světě by se měli připravit na dlouhodobé nošení roušek. „Rouška se stala symbolem pandemie, stane se součástí našeho každodenního života na několik let, nejméně na dva roky. Koronavirus překonáme, ale nebude to sprint na 100 metrů, spíš to bude maraton,“ komentovala del Valová, která stojí v čele Španělské národní rady pro výzkum (CSIC).

Zmínila se také o tom, že názory vědců jak postupovat v této krizi, se často střetávají s postojem politiků. Španělsko je jednou z nejhůře postižených zemí v Evropě a tamní vláda v pátek zavede další opatření s nadějí, že se jí podaří snížit šíření nákazy. Roušky jsou povinné všude mimo domov, bylo omezeno shromažďování osob na 6 lidí.

Léto s sebou přineslo rozvolnění opatření a polevení v opatrnosti. Léto s sebou přineslo rozvolnění opatření a polevení v opatrnosti. | Reuters

Regionální karantény

Španělé jsou už ale z vleklé pandemie unavení, do celostátní karantény se odebrali 14. března, pak přišlo uvolnění, nyní se uzávěra vrací, zatím pouze regionálně. Proti karanténě se vzepřelo například hlavní město Madrid, soud sice městu vyšel vstříc, metropole ale dál denně hlásí několik tisíc nových případů. V lednu uběhne rok od doby, kdy byl ve Španělsku zaznamenán první pacient.

Desetiměsíční boj s koronavirem dohnal španělský nemocniční systém na pokraj naprostého kolapsu a změnil lidem život. Letní uvolnění s sebou ale přineslo nezodpovědnost a lehkovážnost. „Lidé až moc zpohodlněli. Začali chodit ven, shromažďovat se v restauracích, klubech, barech a na plážích. Na jednu stranu je mohlo částečně chránit, že jsou na otevřeném prostoru, opomněli však na udržování bezpečné vzdálenosti a roušky,“ popsala del Valová.

Viroložka na vakcínu nespoléhá

Nadějně to viroložka nevidí ani s vakcínou, přestože mnohé farmaceutické společnosti slibují, že očkovací látky budou připravené do Vánoc nebo těsně po začátku roku 2021. Del Valová varuje, že se na to nelze spoléhat. Z tohoto důvodu podle ní zůstane nutnost zakrývat si nos a ústa. „Musíme si na tohle opatření zvyknout a plně ho začlenit do našeho života. Roušky jsou něco opravdu užitečného,“ apelovala nejen na Španěly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jdi-se-bodnout ( 9. října 2020 22:46 )

Vir mutuje každých několik měsíců. Zapomeň na nějakou vakcínu.

Jirik-ta ( 9. října 2020 21:56 )

tohle nevěděli na jaře. Nedříve to uškrtili na léto povolili, aby se dostali na tento stav
A co vakcína? Nebo po vakcinaci bude další verze viru a další vakcína atd. Kdo ví co nás ještě čeká.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa