Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ničivý požár dílny zastavil ve firmě Noe výrobu roušek: Díky pomoci místních švadlenky znovu šijí!

Autor: DH - 
12. dubna 2020
05:13

Lipnická firma Noe normálně vyrábí maňásky a látkové hračky. Stejně jako řada dalších českých společností ale v době koronavirové krize přeorientovala výrobu a začala šít roušky. Na konci března bohužel v sídle společnosti došlo k tragické události - její dílnu zničil požár a výroba tak musela být zastavena. Lidé z Lipníku nad Bečvou tvůrcům Kukyho z filmu Kuky se vrací nebo Františka z Kouzelné školky naštěstí rychle nabídli pomoc, a švadlenky tak mohou pokračovat v šití roušek jinde.

Švadlenky z firmy Noe ještě před požárem odložily dětské hračky a začaly šít roušky po tisících. Něco pro město Lipník nad Bečvou, něco pro Ministerstvo zdravotnictví.

Bohužel, požár, který v pondělí 30. března dílnu zachvátil, ve výrobní místnosti způsobil obrovskou překážku v práci, a navíc poničil většinu látek, které švadlenky používaly. „Při vyřezávání asi někde škrtl pás, hodil jiskru a tím, jak teď vlastně pořád šijeme roušky, tak vznikl asi nějaký bavlněný prach a ten se vznítil,“ uvedl pro Českou televizi ředitel společnosti Vladimír Beckert.

V Lipníku nad Bečvou se ale našla řada lidí, kteří chtěli oblíbené lokální firmě pomoci. Švadlenky proto mohly znovu usednout k šicím strojům, které jim darovali lidé z města, a mohou dál šít roušky v prostorách tělocvičen dvou místních škol. Pomohl i místní truhlář, který vyrobil improvizované pracovní desky.

„Nám dvěma denně projde dohromady tak asi 1700 roušek,“ řekla České televizi švadlena Zuzana Hilšerová, jedna z žen, které pro Noe pracují. I ona může za to, že každý z Lipníku nad Bečvou dostane svoji roušku. Celkově jich město u firmy Noe objednalo 10 tisíc.

Krátce po nehodě také vznikl transparentní účet, kam lidé na záchranu společnosti poslali už desetitisíce korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

havran2 ( 12. dubna 2020 07:58 )

To se pořád mlží kolik je roušek a kde nic tu nic ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa