Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Koronavirus byl požehnáním od Boha,“ prohlásil Trump. Nemoc dál „kosí“ jeho věrné

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
8. října 2020
11:00

Prezident Spojených států Donald Trump, který byl počátkem týdne propuštěn z nemocnice, kam byl přepraven kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, se s velkou pompou vrátil do Oválné pracovny. V pondělí a v úterý měl podle všeho ještě volnější režim a pracoval z rezidenční části Bílého domu, v izolaci se ho však nepodařilo udržet a ve středu už zase zasedl za svůj stůl. Jeho návrat dokumentovalo video, ve kterém chtěl ukázat, v jak „výborném stavu“ se nachází. Prohlásil dokonce, že koronavirus způsobující nemoc covid-19 pro něj bylo požehnání, uvedla stanice CNN. Ukázal také prstem na Čínu a pandemii označil za chybu Číny.

Trump společně s první dámou Melanií Trumpovou nákazu přiznali v pátek 2. října, prezident byl následně preventivně převezen do Vojenské nemocnice Waltera Reeda, strávil zde jen tři dny a v pondělí už ho lékaři propustili. Trump podstoupil experimentální léčbu, dostal i lék remdesivir. Od počátku tvrdil, že se cítí skvěle.

Při středečním návratu do Oválné pracovny ale šokoval, když koronavirus označil za „požehnání od Boha“. Vysvětlil to tím, že ho absolvování nemoci poučilo o potenciálních způsobech, jak covid-19 léčit. Trumpovo video byl první veřejný výstup od návratu do Bílého domu.

„Štěstí v neštěstí.“

Prezident sice na záběrech vypadal optimisticky, bylo zjevné, že se mu v určitých momentech nedostává dechu a že má make-up. Video bylo značně editované. „Bylo požehnání od Boha, že jsem to chytil, takové štěstí v neštěstí,“ uvedl Trump. Vyzdvihl hlavně experimentální lék na bázi uměle vytvořených protilátek od farmaceutické společnosti Regeneron. Odborníci upozorňují, že žádný ověřený lék na covid-19 v současnosti neexistuje.

Uvedl, že mu byl lék podán na jeho vyslovenou žádost a že právě tomuto přípravku vděčí za své uzdravení. „Chci, aby všichni dostali tu samou péči a lék jako váš prezident,“ dodal Trump. „Bylo to prostě neuvěřitelné,“ nechal se také slyšet, že účinná vakcína do voleb zřejmě nebude. „Vy za to nebudete platit. Není to vaše chyba, že se tohle (pandemie) stalo. Je to chyba Číny. A Čína za to zaplatí velkou cenu. Byla to chyba Číny,“ řekl Trump.

S návratem do Oválné pracovny spěchal podle všeho i proto, že nebyl spokojen s kanceláří, která mu byla vyhrazena v obytné části.

Prezidentovi lékaři potvrdili, že jeho stav je dobrý a že za posledních 24 hodin nevykazoval žádné příznaky koronaviru, v jejich zprávě ale chybělo, zda má Trump negativní test na koronavirus či další detaily, jako například co prokázal rentgen jeho plic a jestli stále bere nějaké léky.

Trumpovi dělá společnost jeho personální šéf Mark Meadows a poradce Dan Scavino, oba prezidentovi spolupracovníci jsou od hlavy až k patě oblečeni v ochranném oděvu. Stejná pravidla platí pro všechny, kdo s prezidentem přijde do kontaktu. Jeden pracovník Bílého domu uvedl, že to v Západním křídle nyní vypadá jako ve sci-fi filmu a že tam panuje chaos. Poradci, zaměstnanci i ochranka nosí ochranné obleky, roušky, brýle, rukavice, štíty a někdy i kukly.

Nakažení kolem Trumpa

Ke čtvrtku 8. října se mluví o 34 nakažených s vazbami na Bílý dům, pozitivní test má například poradkyně Bílého domu Hope Hicksová, poradce Stephen Miller, tisková mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová, manažer Trumpovy kampaně za znovuzvolení Bill Stepien. Nakazili se rovněž tři republikánští senátoři Mike Lee, Thom Tillis a Ron Johnson, pozitivní je lídryně republikánů Ronna McDanielová.

Agentura Bloomberg informovala o tom, že původcem nákazy v Bílém domě by mohl být šéf bezpečnostní kanceláře Crede Bailey. Ten je nyní s těžkým průběhem covidu-19 v nemocnici. Údajně se přitom nakazil už před 26. zářím, kdy se zúčastnil setkání v Růžové zahradě Bílého domu, na němž Trump jmenoval soudkyni Amy Coneyovou Barrettovou do nejvyššího soudu. Koronavirus se pak potvrdil u několika účastníků této akce, včetně samotného Trumpa a jeho ženy Melanie.

Video  Trumpová versus Bidenová  - Reuters
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 8. října 2020 12:46 )

Je mimo jako vždy a covid za to nemůže

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa