Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hlavní symptomy koronaviru u důchodců? Delirium a zmatení, varuje studie

Autor: Darina Jíchová - 
2. října 2020
13:27

Od počátku světové pandemie koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, se vědci shodují na tom, že nejohroženější skupinu představují senioři. Všeobecně rovněž platí, že hlavními příznaky nákazy jsou vysoká horečka, dušnost, suchý kašel, případně ztráta chuti a čichu. Experti z londýnské univerzity King's College za pomoci trasovací aplikace zjistili, že u osob starších 65 let se objevovalo delirium, často jako jediný příznak nemoci, informoval list Daily Mail.

Jeden z pěti hospitalizovaných seniorů v Británii si prošel během koronaviru deliriem, byl to u nich jediný příznak covid-19, vyhnula se jim horečka i kašel. Experti podle dat z aplikace určili, že lidé nad 65 let nejčastěji během nemoci „blouznili, nedostávalo se jim dechu a byli extrémně unavení“, to jsou podle odborníků klíčové symptomy u seniorů, na které by si lékaři vedle 3 nejznámějších příznaků měli dávat pozor.

Velká Británie stále oficiálně rozeznává pouze kašel, horečku a ztrátu smyslů jako hlavní příznaky, proto je podle odborníků důležité, aby si zdravotníci v nemocnicích byli vědomi, že různé věkové skupiny mají různé příznaky, například u dětí jsou časté střevní potíže, u seniorů zase delirium.

Co je delirium a jak ho rozeznat?

Delirium se objeví velmi náhle, lidé jsou zmatení, nejsou schopni utřídit si myšlenky, někdy dokonce mají halucinace. Jsou časté prudké změny nálad nebo nadměrná nervozita, těkavost, vysvětlili odborníci. Stav vyvolají problémy v mozku a můžou vést k závažnému onemocnění i k úmrtí. Lidské tělo postupně zeslabuje, až ztratí schopnost zotavit se, dodali vědci, kteří pracovali s 850 seniory. Deliriem jako jediným příznakem nákazy si prošlo 20 procent z nich. Práce britských specialistů vyšla v odborném časopisu Age and Ageing.

„Výzkum ukázal, že virus je schopný překročit hematoencefalickou bariéru a napadat orgány či narušit mentální stav pacienta,“ uvádějí vědci ve své studii. „Delirium může také vyvolat zvýšená míra bílých krvinek v mozku nebo horečka, což je známý příznak koronaviru,“ dodávají experti.

„Lékaři by tento symptom měli mít na pozoru.“

„Starší a křehčí lidé jsou více ohrožení a naše analýza ukázala, že je u nich delirium klíčovým příznakem,“ shrnula epidemioložka Rose Penfoldová. „Lékaři a ošetřovatelé by se před tímto symptomem měli mít na pozoru, měli by sledovat každou změnu v mentálním stavu seniorů, pokud začnou být zmatení, náladoví nebo se u nich vyskytne změna chování, mohlo by to znamenat, že se nakazili koronavirem,“ rozvedla tezi svého týmu.

Penfoldová odhalila, že za seniory údaje do aplikace většinou doplňovali jejich příbuzní nebo lékaři. Doplnila, že deliriem si podle získaných údajů prošlo celkem 50 procent seniorů, u 20 procent to byl jediný symptom, u zbytku se přidaly i další příznaky. Penfoldová dodala, že 38 procent pacientů byli „velmi oslabení až křehcí senioři“, lidé s těžkou nemocí nebo duševní chorobou jako demence.

Podle geriatričky Claire Stevesové jsou závěry studie zlomové. „Vědomí toho, že delirium je symptomem u seniorů, pomůže rodinám či pečovatelům rozeznat rané znaky koronaviru a rychleji zareagovat, poskytnout jim léčbu, přistoupit k izolaci, zvýšit hygienická opatření a podobně,“ ocenila Stevesová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babatomanija ( 5. října 2020 14:46 )

U každého to může probíhat zcela jinak, a proto by bylo třeba řádného vyšetření, ale bez horečky se jakoby nic neděje. Když je test negativní, dál s e nic neděje, ale nevím zda se dá jednomu testu věřit.

SCHWARZENBERG ( 2. října 2020 18:58 )

Na Havla nemá, to se ještě na hradě chlastala první liga a na Vikárce bylo věčně nablito.

sorgedoktor ( 2. října 2020 18:45 )

P r o b o h a , jak doslo k temto zave reum..

SCHWARZENBERG ( 2. října 2020 15:22 )

Delirium a zmatení ... tak to takový Havel měl koronavirus už od narození

panda82 ( 2. října 2020 13:54 )

Tak tohle nahraje do noty vlastně k prosazení programu Pirátům, ti chtějí odstavit od života seniory od 70ti let, no ještě sebrat občanky a zbavit svépravnosti, a to chce vládnout ***

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa