Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Superpřenašeč“ nakazil už 180 lidí a stejně si nedá říct: Chystá obří svatbu

Autor: Darina Jíchová - 
30. září 2020
21:45

Pastor Todd Bell z amerického státu Maine patří mezi tzv. superpřenašeče koronaviru, minulý měsíc ignoroval nařízení epidemiologů a celebroval svatbu o několika desítkách hostů. Nikdo z přítomných nerespektoval pravidla sociálního distancování ani nošení roušky. Bell je obviňován, že svou nedbalostí nakazil dál nejméně 180 osob, z nichž 8 kvůli nákaze zemřelo. Pastor si nedá pokoj ani po tragické zkušenosti a chystá další svatbu, tentokrát bude ženit vlastního syna, uvedl deník Daily Mail.

Podle pastora Bella by se mělo jednat o vnitřní svatbu o 50 hostech, opatření přijatá americkou vládou v tomto případě nařizují, aby všichni hosté měli zakrytá ústa a nos a dodržovali bezpečné rozestupy.

Epidemiologové z Maine nejsou z události nadšení, zvláště proto, že se svatebčané budou přemisťovat z místa na místo, což by mohlo vést k případnému širšímu šíření viru. Odborníci připomněli, že v srpnu mohl Todd za ohniska koronaviru v domově důchodců v Madisonu. Trasování dokázalo, že byl zdrojem epicentra nákazy i v krajské věznici, která se nachází více než 160 kilometrů od místa svatby.

Jennifer Leydenová, mluvčí tamní baptistické církve, do které Todd patří, uvedla, že chystaný obřad bude rychlý, snoubenci podle ní budou oddáni do 20 minut. Vše proběhne bez sboru v kostele, který je schopný pojmout více než 500 věřících. „V 50 lidech bude možné dodržovat sociální distancování. Hosté slíbili své kontakty, aby bylo snadnější případné trasování, zavázali se také, že budou v rouškách,“ prohlásila.

„Bůh, ne vláda, vyřeší tuhle krizi.“

Svatební hostina proběhne v slavnostním centru Hall at Great Falls ve městě Somersworth, nicméně na stránkách centra bylo vyvěšeno upozornění, že všechny akce byly kvůli pandemii zrušeny. Bellova rodina zatím neupřesnila, zda jejich plán stále platí, nebo zda museli hostinu přesunout jinam. Pastor slouží v okresu York County, kde v poslední době přibývá nakažených, za posledních 24 hodin jich bylo zaznamenáno 1118.

Bell si od tisku vysloužil přízvisko „vzpurný pastor“, nadále ignoruje sociální distancování a odmítá nosit roušku. „Bůh, ne vláda, vyřeší tuhle krizi,“ nechal se slyšet Bell, patří k hlasitým kritikům vlády a jejích restrikcí spojených s koronavirem. Najal si dokonce právníka, jenž se proslavil případy, ve kterých církev stojí proti vládě.

Tisku se nepodařilo vypátrat, zda sám pastor prodělal koronavirus, nebo zda se o něm mluví jako o přenašeči pouze ve spojitosti s tím, že od věřících nevyžaduje, aby měli během obřadů roušky. Tímto odmítavým gestem ohrožuje sebe i ostatní, varují epidemiologové. Podle videa z poslední mše Bell stále roušku, případně štít, nenosí. Spojené státy jsou nejhůře postiženou zemí na světě, koronavirus si zde vyžádal téměř 206 tisíc obětí, v zemi se nakazilo již 7 milionů lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa