Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Noční můra“ všech epidemiologů se odkládá. Karneval v Riu poprvé po 100 letech nebude

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. září 2020
18:35

Slavný karneval v Riu de Janeiro, který se měl konat příští rok v únoru, se odkládá kvůli koronaviru na neurčito, uvedla agentura AFP s odvoláním na jednoho z klíčových pořadatelů. Zdůraznil ale, že se jedná jen o oficiální část legendární slavnosti. O tom, zda se toto opatření dotkne i pouličních průvodů, se teprve bude rozhodovat.

„Dospěli jsme k závěru, že událost bychom měli odložit. Prostě ji nemůžeme v únoru udělat. Školy samby nebudou mít ani čas, ani finanční a organizační zdroje, aby byly na únor připraveny,“ řekl novinářům Jorge Castanheira, který předsedá Nezávislé lize škol samby v Riu (Liesa) po jednání této organizace.

Karneval v Riu de Janeiru Karneval v Riu de Janeiru | Reuters

Rozhodnutí se týká výlučně soutěže škol samby. Městské úřady dosud neoznámily, zda povolí pouliční slavnosti a veselice. Karneval je ale v každém případě noční můrou epidemiologů vzhledem k promiskuitě a velkému davu: akce se každoročně účastní miliony lidí, poznamenala AFP.

Karneval byl odložen poprvé po více než 100 letech

První případ nákazy byl v Brazílii potvrzen den po skončení letošního karnevalu, připomněla agentura AP a dodala, že agentura na podporu turistiky před týdnem připustila, že bez očkovací látky proti koronaviru je nejisté, zda bude možné pořádat větší veřejné akce. Naposledy byl karneval v Riu zrušen v roce 1912, kvůli úmrtí ministra zahraničí.

Největší jihoamerická země s přibližně 212 miliony obyvatel je z hlediska počtu obětí nákazy - skoro 140 tisíc - druhou nejvíce postiženou zemí světa po Spojených státech, z hlediska počtu nakažených - skoro 4,7 milionu - je na třetí příčce, po USA a Indii. V průměru denně přibývá 30 tisíc nových případů nákazy a 735 úmrtí.

Brazílie ve čtvrtek zaznamenala 32 817 nových případů nákazy a 831 úmrtí v uplynulých 24 hodinách, uvedla agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa