Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Porušený čich a chuť i tři měsíce po covidu! Vyšetření ukázala i poškození plicní tkáně, varuje odborník

Autor: lc - 
25. září 2020
06:20

Pacienti, kteří prodělali covidovou infekci, by si měli nechat zkontrolovat plíce u plicních lékařů. U části vyléčených totiž nemoc zřejmě zanechává stopy, a měl by je proto sledovat odborník. Upozorňují na to čeští pneumologové v rámci Světového dne plic, který připadá na pátek 25. září.

„Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové od tohoto léta systematicky sledujeme pacienty z Královehradeckého kraje, kteří prodělali onemocnění covid-19. Zaměřujeme se na případné pozdní následky v oblasti plic. Zatím jsme vyšetřili 79 pacientů průměrného věku 45 let. Většina (65) se s covidem-19 léčila doma, menší část (14) v nemocnici.

Takhle koronavirus ničí lidské plíce. Takhle koronavirus ničí lidské plíce. | Reuters

Problémy i tři měsíce po nákaze

Téměř polovina (49 %) všech nemocných ještě tři měsíce po prodělané infekci udává přítomnost respiračních příznaků (nejčastěji horšího dýchání – 21 %, kašle – 10 %, únavy – 17 % nebo bolestí na hrudníku – 9 %). Kromě toho 28 % z nich má po třech měsících stále porušený čich a 9 % chuť,“ popisuje dosavadní výsledky doc. MUDr. Vladimír Koblížek Ph.D., přednosta Plicní kliniky Fakultní nemocnice a Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Postižení plicní tkáně

„Při vyšetření plicních funkcí jsme u poloviny sledovaných pacientů nalezli lehce porušené funkce. Nejčastěji (37 %) sníženou schopnost přenosu kyslíku v oblasti plicních sklípků, méně často pokles kyslíku v krvi při zátěži (7 %) a některé další změny. U přibližně 20 % nemocných kontrolní zobrazovací vyšetření plic (CT či RTG) ukázalo určité zbytkové postižení plicní tkáně.“

Všechna šetření hradečtí lékaři u účastníků studie ještě v následujícím roce dvakrát zopakují, aby mohli objektivně posoudit, jak rychle a zda vůbec potrvá návrat plicních funkcí a známek plicního postižení do normálu. Současně všem pacientům zanalyzují hladiny protilátek a známky buněčné imunity, aby zmapovali jejich nově získanou odolnost proti viru. 

prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) prof. MUDr. Martina Vašáková, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS) | Dan Černovský

Pomoc pneumologů

Podle prof. MUDr. Martiny Vašákové, Ph.D., předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti (ČPFS), vede cesta ke zdravým plicím přes pneumology.

„Pacienti s covid-19 chodí s prvními příznaky kromě praktiků právě za námi. Staráme se o ně, i když se jejich stav zhorší a musí do nemocnice kvůli zápalu plic, tedy pneumonii, případně se ocitnou na plicních jednotkách intenzivní péče. Až se uzdraví, sledujeme je ambulantně, abychom případně včas zachytili případné trvalejší následky. Navíc jsme schopni rozeznat a pečovat i o jiné plicní nemoci, na které se kvůli koronaviru zapomíná,” říká prof. Vašáková. 

Dýchací potíže

Podle předsedy Českého občanského spolku proti plicním nemocem MUDr. Stanislava Kosa, CSc., je covid-19 infekcí dýchacích cest. „Virus však může postihnout celé tělo. Nejčastějším důvodem, proč lidé s covidem končí v nemocnicích nebo potřebují intenzivní péči, jsou dýchací potíže spojené s nízkou hladinou kyslíku.

Našim pacientům s již existujícím plicním onemocněním tak doporučujeme pečlivě se řídit již známými preventivními opatřeními – vyhýbat se davům, dodržovat hygienické zásady, a jako každý rok – nechat se očkovat proti chřipce, pneumokokům a dalším nemocem, které by mohly jejich stav zhoršit,“ doplňuje MUDr. Kos.

Video  MUDr. Martina Šterclová vysvětluje, proč jsou pacienti s IPF nejvíce ohroženi koronavirem  - Andrea Ulagová,
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 25. září 2020 10:34 )

test PCR nic neznamená, je přesný tak na 75%, lepší je časem test na protilátky

gaysknirem ( 25. září 2020 10:09 )

dcera nemocná na jaře, tedst negativní, ale stále je velká únava....nevím zda je dobré očkování proti chřipce, když člověk není zcela fit. A nNkdo horečky nemívá u ničeho, ačkoliv má třeba i zánět průdušek, ap.

Covid_19 ( 25. září 2020 08:13 )

i když test PCR je negativní, doporučuji těm, kteří se cítí bídně, se izolovat a raději se pořádně vyležet. Testy PCR nejsou stoprocentní, porušení čichu a chuti není u všech nemocných, mně test PCR vyšel negativně ( 3 dny zvýšené teploty, potom 4 dny vysoké teploty, až potom test), chuť ani čich jsem neztratil, problém se objevil na rtg plic, zjištění covidu z rtg plic znají lékaři již od jara, ale jen někteří

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa