Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Babiš pro Blesk odtajnil plány na příští týdny: Musíme vysvětlit, že covid není takový zabiják

Autor: Jakub Kopřiva - 
24. září 2020
05:00

U nás umírají velmi nemocní lidé s covidem, ne na covid. I o tom mluvil v rozhovoru pro Blesk premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je důležité lidem toto vysvětlit a ne je stresovat. Prozradil také, co bude hlavním úkolem novopečeného ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO).  

Čísla nám rostou, opatření přibývají, co se na nás jako na občany ještě chystá?

To je otázka na nového pana ministra zdravotnictví (Romana Prymulu – pozn.red.). Mně strašně záleží na tom, aby vláda začala komunikovat srozumitelně a jednotně. Žádal jsem ministra Prymulu, aby si koordinoval komunikaci s kolegou Hamáčkem. Žádal jsem také členy vlády, aby co se týče epidemiologických opatření, respektovali vyjádření profesora Prymuly. Jde o to, že když se chystá nějaké opatření, které se týká resortu některého kolegy z vlády, tak aby se s ním pan Prymula nejdříve domluvil, a potom to komunikoval. A také je důležité, aby se za Ústřední krizový štáb komunikovalo racionálně k úkolům, které má, a to je hlavně koordinace spolupráce státu s kraji.

Z toho, co říkáte, vyplývá, že komunikace byla největší slabina?

Ano, navenek samozřejmě. Nelíbí se mi, když kolegové mají například o víkendu nějaké své osobní návrhy na opatření, média to berou jako hotovou věc a v pondělí se pak komunikuje něco zcela jiného. Takhle to fungovat nesmí. Proto jsem opakovaně vyzval kolegy, aby se k opatřením nevyjadřovali dřív, než to proberou na vládě nebo jednání s ministrem zdravotnictví.

Co se týče dalších kroků, opakovaně jsem se vyjádřil, že nechci žádné opatření zásadního ekonomického dopadu. Je důležité, abychom všichni společně udělali maximum, aby se ta opatření dodržovala a někteří spoluobčané to nebrali jako šikanu a nařízení respektovali.

Říkáte, že nechcete dělat zásadní ekonomická opatření. Ale omezuje se počet lidí na akcích nebo otevírací doba hospod a barů. Kde je ta hranice?

Ano, doufejme, že se to povede, má to být jen na 14 dní, abychom zastavili ty nárůsty. Je nutné nalézt rovnováhu mezi ochranou zdraví našich občanů a zamezením poškození naší ekonomiky.

Dobrá, ale pro lidi v tomto byznysu to bude po jaře další rána.

Bude to mít dopad, to ano, ale nenazýval bych to ránou. Myslím si, že je lepší to teď dva týdny akceptovat, než abychom se dostali někam, kde nechceme být a museli dělat ještě něco horšího.

A kde je tedy ta hranice?

Neznám ji.

Jak to bude se školami? Máme se připravit na jejich zavření?

Důležité je, abychom udrželi v chodu školy, aby zůstaly v provozu. Nechceme určitě zavírat mateřské školy a první stupeň, musíme udržet vzdělávání našich dětí. Je pro nás moc důležité, aby matky pracující například v sociálních službách nebo jako zdravotní sestry, nemusely s malými dětmi zůstávat doma.

A pak je tu debata o vysokých školách. Ptal jsem se pana ministra Plagy, proč nemohou vysoké školy v nějakém omezeném počtu studentů fungovat. Argument Ministerstva zdravotnictví je, že je to velká koncentrace studentů do měst, v Praze až 100 tisíc, v Brně a dalších městech jsou to desítky tisíc.

Důležité je zachovat kapacitu covidových lůžek a oddělení ARO a JIP v nemocnicích. Je nyní dostatek míst pro pacienty?

Mluvil jsem s ředitelem nemocnice na Bulovce (Jan Kvaček – pozn. red.), který má, tak jak všechny nemocnice, transformační plán na zvýšení kapacity. Byl jsem ubezpečen profesory Duškem a Černým, že máme kapacitu 4800 covidových lůžek, z toho 1000 na JIP.

U nás bohužel ročně zemře 110 tisíc lidí, to je 330 denně a z toho 75 na rakovinu. A na covid je to od března asi 530 případů. Netěší mě to, samozřejmě, ale jsou to lidé, kteří byli značně nemocní a zemřeli s covidem. To bychom měli začít vysvětlovat, a ne se stresovat, že je tu covid, který zabíjí. To tak není. Na druhé straně nemůžeme nic podceňovat. My ten vir neznáme, nezná ho nikdo, chová se divně a my musíme lidi vyzývat k tomu, aby dělali všechno pro svoji imunitu. Jako třeba brali vitamín D nebo trávili čas venku na sluníčku.

Nebylo by tedy lepší, aby resort zdravotnictví zveřejňoval buď jen úmrtí na samotný covid, nebo i přidružené choroby, které ti zemřelí měli?

Takové pacienty neznám. Když je někdo hodně nemocný, zemře a zjistí se, že měl covid, tak se dostane do té statistiky. To by bylo potřeba vysvětlovat. Pokud já vím, tak umírají pacienti starší a všechno jsou to lidé, kteří jsou dlouhodobě nemocní a mají např. vysoký tlak, cukrovku, plicní problémy nebo jsou onkologičtí. Hlavně chci, aby lidé byli klidní a věděli, že děláme vše pro to, abychom je ochránili. To je ten systém Chytré karantény, trasování, eRouška.

Předpokládám, že jste o tom takto mluvil s ministrem Prymulou a možná i s ředitelem ÚZIS panem Duškem. Co vám na to řekli?

Doporučil jsem panu Prymulovi, aby jako jediný mluvil za resort Ministerstva zdravotnictví. Nemůže se k tomu vyjadřovat každý. Pan Dušek není epidemiolog, je to statistik, který tvoří matematické modely, takže mu ani nepřísluší navrhovat epidemiologická opatření. Ministr ať si udělá pořádek. I co se týká komunikace hygien. Je třeba sjednotit komunikaci za ministerstvo i za hygieny.

Byl to jeden z důvodů, proč jste si vybral Romana Prymulu jako nástupce Adama Vojtěcha?

Pan Prymula byl tvář první vlny. On na to má vzdělání, kvalifikaci, zkušenosti. Byl ředitel fakultní nemocnice, náměstek ministra, byl na fakultě, má k tomu všechny předpoklady. A jiný člověk tady po ruce nebyl, který by měl předpoklady na tohle náročné krizové řízení.

Když byste srovnal ministra Prymulu s Adamem Vojtěchem, v čem je ten zásadní rozdíl?

Myslím si, že Adam Vojtěch udělal skvělou práci, jsem přesvědčen, že je to nejlepší polistopadový ministr zdravotnictví. Je koncepční člověk, udělal plno věcí, ale není to krizový manažer. Ten tlak na něho byl obrovský. Od začátku pandemie pracoval od rána do noci, sedm dní v týdnu. A stal se terčem opozice a bohužel i našeho koaličního partnera v čase krajských voleb. Byl vyčerpaný, říkal mi, že byl dvakrát na kapačkách, má doma mladou ženu. Domluvil jsem se s ním, že budeme nadále spolupracovat v rámci zdravotnického NERVu. Mluvili jsme o tom i s panem Prymulou, který má zájem s ním spolupracovat.

A nový ministr bude dobrý krizový manažer?

V to doufám.

Jde mi o to, že pan Prymula občas vystupoval jako neřízená střela.

Doporučil jsem mu, aby ten resort krizově řídil. Aby méně chodil do médií. Musí se soustředit na práci a na tom rezortu je řada věci, které jsou potřeba změnit. Zavést efektivní systém řízení nemocnic.

V řadě regionů hygieny nestíhají pozitivní případy trasovat a kontaktovat. Jak zajistit, aby se lidé o případné nákaze dozvěděli včas?

Od 29. září začne fungovat sebereportování, kdy vy v aplikaci vyplníte to, co se dosud dělalo s hygienou po telefonu. Také se musí doběhnout skluz v trasování v Praze a středních Čechách, kde hygieny nestíhaly. To trasování v podstatě probíhalo se zpožděním. Vládní zmocněnec pan Dzurilla, který řeší fungování trasování Chytré karantény, nabral 200 dobrovolníků na obvolávání kontaktů pozitivně testovaných. Ty pozitivní stále budou kontaktovat hygienici. Do trasování se připojí i profesionální operátoři, například z Raiffeisen banky, České spořitelny, ale i dobrovolníci z Úřadu vlády, Celní správy, vysokých škol a další.

Trasování musíme zvládnout, jednotný systém ke trasování již máme, denně vyhodnocujeme data. Důležitá je také eRouška. Je skvělé, že si ji lidé stahují, už máme 435 tisíc uživatelů. Ta aplikace vás upozorní, že jste přišel do kontaktu s někým pozitivním. A tedy, abyste sledoval, jestli nemáte příznaky a pokud ano, tak abyste zavolal svému praktickému lékaři. Každý z nás následně by měl přijmout opatření sám na sobě, například nechodit do domovů seniorů nebo do zdravotnických zařízení. Chystáme hodně nových věcí jako například systém na objednání se k odběru, portál ke sdělování výsledků.

A co budeme dělat, jestli se nám do toho objeví další nemoci, jako spalničky nebo jiné?

Hygieny teď už stíhají, protože si navzájem pomáhají. My jsme zveřejnili, kdo jak stíhá, dnes je nejlepší Moravskoslezský kraj. Ty skluzy, které byly, se dořeší a celý systém se musí dostat do fáze, kdy naběhne to sebereportování a obvolávání mimo hygieny. Máme jasný plán, všechno se to rychle musí dostat do ažuru.

Zveřejnili jsme zároveň i to, jak vypadají odběrová místa, což má na starosti plukovník Šnajdárek, a laboratoře, o které se stará docent Hajduch. Tvrdé řízení má na starosti generál Procházka. Aby veřejnost viděla, kdo je za co zodpovědný a jak to funguje. Profesor Prymula si musí dohlédnout na státní nemocnice a prostřednictvím Ústředního krizového štábu i na ty krajské.

Video  Prymula o přitvrzení v Česku: Ministr vyhlásil omezení pro hospody, bary i hromadné akce  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jjusa2 ( 25. září 2020 15:06 )

Tak teď už to zkoušejí zase přes chemičku a Agrofert?Jak ubohé před sněmovními volbami A když se neosvědčí ani toto tak přijdou s čím???Ubožáci,už neví coby.

jjusa2 ( 25. září 2020 14:10 )

Sněmovní volby by vyhrálo ANO s 31,5% a prý piráti posilují a mají jenom 16%

Covid_19 ( 25. září 2020 13:29 )

kecy jako měl třeba docent Maďar? Nebo jako primátor Hřib 3.srpna?

Julie1 ( 25. září 2020 13:16 )

Na TA 3 mluvil rozumně o hot spotech v Africe

Julie1 ( 25. září 2020 13:15 )

Roušky mají význam, když je nosí všichni, doporučení nestačí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa