Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vědci vysvětlili lehký průběh nákazy u dětí. Chrání je to, co mají už od narození

Autor: Darina Jíchová - 
26. září 2020
11:17

Vědci z americké Lékařské fakulty Alberta Einsteina Yaleovy univerzity objasnili, jak to, že děti nejsou tak ohroženi koronavirem jako dospělí. Podle expertů děti chrání silná forma vrozené imunity, která se s přibývajícím věkem postupně vytrácí. Ve své studii uvedli, že je u nich devětkrát nižší pravděpodobnost, že koronaviru způsobující nemoc covid-19 podlehnout než u dospělých, informoval list Daily Mail.

Děti mají vyšší míru proteinů schopných bojovat s infekcemi, jedná se o formu imunitního systému, se kterou se narodily, vysvětlili vědci. Oproti tomu dospělí mají více protilátek a imunitních proteinů spojených s adaptivním imunitním systémem, který se u člověka vyvíjí postupně s věkem a který je schopný bojovat se specifickými patogeny.

Podle předložené studie imunitní systém u dětí lépe reaguje na koronavirus a nezpůsobuje záněty, které většinou u dospělých vedly k úmrtí. Vědci z Yaleu analyzovali krev a plazmu dospělých i dětských pacientů, aby zjistili, jak vypadá imunitní reakce na koronavirus u rozdílných věkových skupin. Pracovali celkem se 65 dětmi a 60 dospělými, kteří se infikovali covidem-19.

Na počátku pandemie se myslelo, že jsou děti imunní 

Uvedli, že děti mají vyšší míru určitého imunitního proteinu cytokin, který je typický pro vrozený imunitní systém. I přestože dospělí produkují více protilátek, mají větší problémy bojovat s koronavirem než děti. Vědci doufají, že jejich výzkum přinese novinky do vývoje vakcíny.

Experti připomněli, že na počátku pandemie se dokonce spekulovalo o tom, že děti jsou vůči koronaviru zcela imunní. Tato hypotéza se ale s vývojem koronavirové krize nepotvrdila. I tak ale děti tvoří jen zlomek mezi nakaženými, konkrétně ve Spojených státech ze 6,8 milionu infikovaných je dětí mezi 0 až 17 lety jen 8 procent, dospívající a mladí dospělí mezi 18 až 29 lety představují 23,5 procent ze všech případů.

Koronavirus USA: Aktivisté ve Washingtonu, D.C. zapíchali tisíce vlaječek na památku více než 200 tisíc obětí koronaviru. Koronavirus USA: Aktivisté ve Washingtonu, D.C. zapíchali tisíce vlaječek na památku více než 200 tisíc obětí koronaviru. | Reuters

Důležité poznatky vědců

Úmrtnost je ještě nižší, na koronavirus v USA zemřelo pouze 0,2 procenta dětí z celkového počtu obětí, který tento týden překročil hranici 200 tisíc. Vědci poznamenali, že u dětí koronavirus může vyvolat multisystémový zánětlivý syndrom (MIS-C), jedná se o komplikaci, která výrazně zhoršuje průběh nemoci a může vést ke smrti. V USA se syndrom objevil u 935 dětí, nejméně 19 mu podlehlo. Také 20 dětských pacientů z výzkumu mělo MIS-C.

Vědci z Yaleu následně vysvětlili, že dětem v boji s koronavirem pomáhá cytokin IL-17A. „Tento poznatek může být klíčový pro boj s koronavirem jako takový,“ tvrdí imunolog Kevan Herold z Yaleovy univerzity. Zdůraznil, že děti mají překvapivě nízkou hladinu neutralizujících protilátek, které někteří jejich kolegové považují za nejdůležitější v obraně proti viru.

Spoluautorka studie pediatrička Betsy Heroldová zdůraznila, že svými závěry ani v nejmenším nechtějí naznačit, že vývojáři vakcín nezohlednili nebo opomněli vrozený imunitní systém a jeho proteiny. Jedna z farmaceutických firem podle ní testuje očkovací látku založenou na interferonech.

Jakými způsobi se nemoci  šíří mezi dětmi ve školách a školkách čtěte ZDE >>>

Jak se chovat, pokud je vaše dítě nemocné čtěte ZDE >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa