Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Místo nepříjemných stěrů kloktání. Lékaři ukázali nový způsob testování dětí a náctiletých

Autor: Darina Jíchová - 
21. září 2020
19:35

Lékaři z kanadské provincie Britská Kolumbie představili novinku na poli testování koronaviru, místo „nepříjemných hloubkových“ stěrů bude odebírat vzorky pomocí „kloktací metody“. Tyto nové testy se ale budou zatím provádět pouze u dětí ve věku 4 až 19 let. Podstata nové testu spočívá v tom, že pacienti na vyšetření „poválí v ústech roztok, který pak vyplivnou do zkumavky“, vysvětlili lékaři. O novince informovala stanice CNN.

„Jedná se o jeden z prvních testů tohoto typu na světě,“ pochlubili se kanadští lékaři. Díky nim děti nebudou muset absolvovat nepříjemný výtěr při testech na koronavirus. Průkopnicí tohoto testu je doktorka a šéfka resortu zdravotnictví v Britské Kolumbii Bonnie Henryová. Podle kanadského Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí je nová metoda stejně spolehlivá jako nosní stěr. Její výhodou je, že se snadněji provádí u dětí.

Henryová s oznámením změny v testování přišla ve chvíli, kdy roste o testy zájem. Také v Kanadě totiž rapidně přibývá nakažených. Tamní experti se v současné době zabývají rolí dětí v šíření koronaviru, už několik výzkumů ukázalo, že děti jsou velmi infekční, i když mají jen mírné příznaky nebo jsou asymptomatické.

Expertka: Ztrácíme kontrolu

„Toto je nová metoda, kdy dítě vykloktá malé množství fyziologického roztoku, tedy sterilizované vody. Poválí ji v ústech ze strany na stranu a pak ji vyplivne do zkumavky. To je velice snadná metoda, jak získat od dětí a dospívajících vzorek pro testování na koronavirus,“ vysvětlila Henryová. Dodala, že zatím bude metoda uplatněna pouze u dětí, lékaři ale doufají, že ji brzy budou moct aplikovat i u dospělých.

Práci ulehčí i to, že takový to test nemusejí provádět zdravotníci, experti očekávají, že počet testů díky tomu rychle stoupne. Kanada jako další země v posledních dnech čelí nárůstu nových případů, za posledních 24 hodin zaznamenali 875 dalších nakažených. „Zvyšující se počty značí růst epidemie,“ potvrdila šéfka kanadského zdravotnictví Theresa Tamová. „Nasvědčuje to tomu, že se blížíme do situace, kdy nad šířením koronaviru ztratíme kontrolu,“ připustila.

Razie proti mladým

„Další indikátory, které sledujeme, jsou počty hospitalizovaných, plus nakažení, kteří vyžadují hospitalizaci na jednotce intenzivní péče. Zatím jsou oba tyto počty nízké,“ objasnila Tamová. Kanadským regionálním lídrům dochází trpělivost s mladými lidmi, kteří porušují přijaté restrikce a scházejí se v barech, restauracích, parcích, plážích nebo u sebe doma.

„Každý den jsou zveřejňovány snímky z barů, přeplněných parketů z tanečních klubů a podobné záběry,“ upozornila quebecká ministryně veřejné bezpečnosti Genevieve Guilbaultová. Policie v provincii Québec o víkendu provedla operaci, během níž se strážníci zastavili ve více než tisíci barů a restaurací, aby zkontrolovali, zda hosté dodržují opatření.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa