Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Hygienici zvládají, smetl Babiš návrh na zapojení policie do trasování. Sami o ni žádali, oponuje Hamáček

Aktualizováno -
11. září 2020
13:20
Autor: ČTK - 
11. září 2020
11:40

Hygienické stanice podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zvládají trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem. Novinářům po dnešním jednání centrálního štábu zřízeného pro dohled nad opatřeními řekl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) poděkuje ministerstvu vnitra za nabídku pomoci policistů. Policie se podle něj má hlavně věnovat hlídání toho, zda lidé dodržují povinnost nosit roušky. Podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by v první fázi mohla hygienikům při trasování pomáhat až stovka vyšetřovatelů.

Hamáček dnes ČTK napsal, že na čtvrtečním jednání požádala hygienická služba o výpomoc dvou set policistů. „Pokud se situace přes noc změnila a již nejsou potřeba, je to dobrá zpráva a policisté se budou věnovat běžnému výkonu služby,“ uvedl. Dodal, že prohlášení premiéra ho překvapilo.

Nárůst potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku dosáhl podruhé v tomto týdnu rekordní hodnoty. Ve čtvrtek přibylo 1382 nakažených, úterní rekord byl překonán o více než 200 případů. Aktuálně se s nemocí potýká 11 178 lidí. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů 249 lidí s prokázanou nákazou, stav 64 z nich hodnotí lékaři jako vážný.

Babiš dnes uvedl, že hygienici sledovat kontakty i přes nárůst počtu nemocných stíhají. Uvedl, že čísla zřejmě ještě stoupat budou, stejně jako se to děje v Evropě. Smrtnost nemoci ale podle statistik srovnávajících situaci na jaře, v létě a nyní klesá, doplnil. „Trend je jasný, je třeba, aby se lidi nebáli, abychom je neděsili, vir tu je, díky bohu není tak smrtelný,“ uvedl. Hygienická služba podle něj funguje. Současně je podle premiéra třeba, aby všichni dodržovali přijatá nařízení, rozestupy a hygienická pravidla.

Hamáček ve čtvrtek uvedl, že k zapojení policie do trasování je ještě třeba doladit právní rámec jejich působení. Už dříve řekl, že pomoc policie při trasování nabízel už na jaře. K dispozici by podle něj mohly být desítky zkušených vyšetřovatelů, kteří mají zkušenosti s vedením rozhovorů, nepůjde podle něj o policisty, kteří hlídkují.

Babiš v úterý prohlásil, že zapojení policie při trasování není zatím na stole.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v pátek uvedla, že Praha přestává zvládat dohledávat kontakty nakažených. Hlavní hygienička Jarmila Rážová zase na konci srpna v České televizi řekla, že hygienici stíhají trasovat do 400 nových případů koronavirové nákazy za den. Po posílení hygienických stanic a zapojení mediků a díky provozu informační linky 1221, která opět funguje od 1. září, odhadovala, že by se mělo zvládat trasování u 750 nových nakažených denně. O změně v trasování nyní diskutují experti ministerstva zdravotnictví, závěry projedná v pondělí vládní rada pro zdravotní rizika.

aIIahakbar ( 11. září 2020 17:52 )

Bež se vyžalovat k mamince a nefňukej!

aIIahakbar ( 11. září 2020 17:51 )

Tak to jsi mohl napsat rovnou.

qtek ( 11. září 2020 17:51 )

Navalného očkovali?

Covid_19 ( 11. září 2020 17:39 )

my jsme rodina, která si sedne ke stolu a řeší denní život

aIIahakbar ( 11. září 2020 17:12 )

Za koho píšeš, kdo my? Takový anonymní mnohočleny mám nejraději.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa