Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rusko vyrábí vakcínu proti koronaviru. Prymula má pochybnosti a mluví o komickém souboji

Autor: ČTK - 
15. srpna 2020
14:57

Ruské ministerstvo zdravotnictví dnes podle agentury TASS oznámilo, že vakcína Sputnik V, která tento týden obdržela schválení ministerstva, se již začala vyrábět. Epidemiolog a vládní zmocněnec Roman Prymula hovoří o až komickém souboji právě u vakcín, kdo bude první na pásce.

Ruskou vakcínu pojmenovanou podle slavné sovětské družice vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji.

Před preparátem, který ale zatím zřejmě nebyl testován na velkém počtu lidí, varovali jak někteří světoví odborníci, tak ruská organizace Asociace organizací provádějících klinické testy (ACTO).

Ředitel ústavu Nikolaje Gamaleji však vakcínu hájí tvrzením, že v červnu a červenci před svojí registrací prošla všemi nezbytnými procedurami, které potvrdily její účinnost a bezpečnost. Podle ruských úřadů by první várka očkovací látky měla být k dispozici do konce srpna.

Prymula: Komický souboj

„V oblasti vakcín vznikl až komický souboj, kdo bude první na pásce. V případě ruské vakcíny mi to přijde, že je to uměle vyvolané, protože jiné vakcíny prošly už testy fáze dvě a tři, ale v Rusku se vůbec do některých vyšších klinických fází vakcína nedostala,“ řekl deníku Právo epidemiolog Roman Prymula.

„Ta vakcína v tuto chvíli nenaplňuje parametry registrovaných vakcín v západním světě, takže by neměla šanci být registrovaná jak v Evropě, tak ve Spojených státech. Budou muset zveřejnit nějaká data, protože bez toho není šance, že by to šlo mimo Rusko,“ pokračuje.

Naočkovaná dcera Putina

O jejím schválení ruským ministerstvem zdravotnictví informoval v úterý prezident Vladimir Putin. Podle něho si tuto první zaregistrovanou očkovací látku proti covidu-19 na světě nechala aplikovat také jedna z jeho dcer.

„Pokud vakcínu zkoušíme na někom individuálně, je to sice hezké, ale neznamená to z hlediska bezpečnosti nic. Vakcína se musí sledovat na stovkách, spíš tisících lidí ve fázi tři,“ podotýká k tomu Prymula.

Kdo má podle něj šanci být skutečně první se světově uznávanou vakcínou? „Dlouhodobě se hovoří o tom, že to bude britská firma AstraZeneca, která je napojena na tým oxfordských vědců,“ dodal vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, který upozorňuje, že si EU od této firmy objednala 400 milionů dávek a protože se bude očkovat dvojdávkově, „bude asi pro 40 procent Evropanů“.

spybot ( 16. srpna 2020 02:26 )

Již od dubna mají dávky vakcíny dostávat ruské elity, alespoň podle zdrojů agentury Bloomberg
http­s://ww­w.bl­oomber­g.co­m/new­s/ar­ticle­s/2020-07-20/russian-elite-got-experimental-covid-19-vaccine-from-april

Jirik-ta ( 15. srpna 2020 19:02 )

dva papíry vyjímek to nestačí ještě musí souhlasit jejich těla. A jak vidno u ***ny, tak tam se to nějak šprajcuje. Dneska sice hubenější a pořád se zadýchává.
Asi to bude důchod. Všechno se oblafnout nedá.

Jirik-ta ( 15. srpna 2020 18:11 )

je to tak. Konkurence.

Jirik-ta ( 15. srpna 2020 18:09 )

, no uvidíme. Jinak koukám, teď už to denně přibývá po 300 ks. Tak uvidíme. Hezké sny.

bobika22 ( 15. srpna 2020 18:04 )

Nic ti wp3t nebrání, aby jsi i s celou rodinou odcestoval do tvého vysněného Ruska a nechal si ten polotovar od mužíků stříknout pod kůži. My normální si počkáme na vakcínu, která bude odzkoušená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa