Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Po karanténě rychlejší návrat do práce a školy? Zkrácení na 10 dní podporuje i Rážová

Autor: for - 
7. srpna 2020
15:35

Experti na ministerstvu zdravotnictví se nyní zabývají délkou karantény, která je prozatím určena na dva týdny. Nově by ale mohla trvat o čtyři dny méně. Desetidenní karanténu už zavedlo například Rakousko, Norsko a Švýcarsko. Hlavní hygienička Jarmila Rážová řekla v rozhovoru pro iDnes.cz, že s návrhem souhlasí. 

„Já bych i pro omezení karantény byla,“ řekla v rozhovoru pro MF DNES. „Nicméně je to opravdu věc velmi vážné odborné diskuse kliniků i epidemiologů. Stále poměrně dost případů vznikne desátý den a inkubační doba viru je čtrnáct dnů,“ doplnila. 

Jestli si doma posečkáme kratší dobu, rozhodne klinicko-epidemiologická skupina ministerstva na konci srpna, jak dále prozradila Rážová

Čtrnáctidenní karanténa byla určena hned na začátku epidemie. Počet dní se odvíjel podle toho, kdy se u člověka začnou projevovat první příznaky poté, co přišel do kontaktu s infikovaným jedincem a u nakaženého to je doba, po kterou je virus životaschopný. 

„Dostupná data a vlastní poznatky z ČR týkající se délky přežívání viru v nosohltanu pacientů ukázaly, že virus je životaschopný po dobu osmi až deseti dnů na sliznicích u většiny pacientů,“ uvedl dříve profesor epidemiologie a člen Klinické skupiny při ministerstvu Roman Chlíbek. 

Tisková konference ministerstva zdravotnictví. Účastnila se hlavní hygienička Jarmila Rážová. (3.8.2020) Tisková konference ministerstva zdravotnictví. Účastnila se hlavní hygienička Jarmila Rážová. (3.8.2020) | Blesk - Nikola Forejtová

Už dříve se pak mluvilo o tom, že spolehlivě se dá poznat nákaza 10 dní po kontaktu s jiným nakaženým. Podle Symptom Study má covid-19 různé seskupení symptomů. Dva typy covidu-19 britský tým přirovnává ke chřipce, další označuje jako „gastrointestinální“ a zbylé tři klasifikuje jako „vážné“. Každý typ nemoci se údajně pojil s různě těžkým průběhem a různými potřebami, pokud jde o léčbu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kralovna-vsech-mori ( 7. srpna 2020 16:13 )

Jděte do háje. Vy je prostě uzdravíte ať jsou nemocní nebo ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa