Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komplikace pro dovolenkáře: Do Slovinska jen s testem či karanténou. Cestovky zuří a ukazují na Vojtěcha

Aktualizováno -
7. srpna 2020
12:45
Autor: ČTK, for - 
7. srpna 2020
07:00

Slovinsko v noci znovu zařadilo Česko mezi středně rizikové státy z hlediska rizika nákazy koronavirem. Po vstupu do země je pro Čechy až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Pokud zemí jen projíždějí, omezení se na ně nevztahuje, tranzit ale nesmí přesáhnout 12 hodin, informovalo na webu české ministerstvo zahraničí. Lidé, kteří si ve Slovinsku rezervovali ubytování do čtvrtka 6. srpna, nemusí do karantény, pokud předloží negativní test na covid-19. Ve Slovinsku je nyní několik set Čechů. Zájem o cesty Čechů, kteří teprve plánovali do Slovinska vyrazit, pravděpodobně kvůli desetidenní karanténě opadne. Zařazení České republiky Slovinskem na seznam středně rizikových zemí je výsledek nezvládnuté komunikace ministerstva zdravotnictví, řekl  místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Podle ministerstva zdravotnictví je aktualizace seznamu rizikových zemí výsledkem odborných protiepidemických postupů a opatření, nikoliv komunikace jako takové.

„S účinností od 6. srpna 2020 byla Česká republika opět zařazena na takzvaný žlutý seznam s povinností pro cestující podrobit se 14denní karanténě po vstupu do Slovinska. Tranzit skrze Slovinsko je možný bez následné karantény, pokud nebude trvat déle než 12 hodin,“ uvedlo dnes ministerstvo zahraničí. Přes Slovinsko řada českých turistů cestuje do Chorvatska.

Na webu Černínský palác vyjmenovává také okruh osob, na které se povinná karanténa při vstupu do Slovinska nevztahuje. Týká se například lidí přijíždějících za prací či z urgentních osobních a rodinných důvodů; ti musejí ovšem většinou předložit negativní test na koronavirus a opustit zemi do 24 hodin.

Slovinci se podle Papeže chovají velmi korektně, nechají projíždět lidi, kteří cestují do Chorvatska. Ti, kteří si před 6. srpnem zakoupili dovolenou ve Slovinsku, nemusí podstoupit karanténu. Cestovní kanceláře do země pořádají různé typy zájezdů, především do hor nebo pro cyklisty. Dalších několik set Čechů se podle něj do Slovinska určitě chystalo, ale vstup kombinovaný s karanténou je velkou překážkou, uvedl.

„To, jakým způsobem ministerstvo zdravotnictví nezvládlo situaci v Karviné a nezvládá komunikaci o těch věcech, které se u nás dějí, ani s vlastním obyvatelstvem, natož se zahraničím, to (zařazení na seznam rizikových zemí) nás může potkat i u dalších zemí,“ řekl. Uvádět bychom podle něj měli pouze počet nakažených koronavirem, kteří se léčí v nemocnicích. Mnoho zemí nově potvrzené případy podle něj nezveřejňují, je u nich totiž přímá souvislost na počet provedených testů.

„Země se na seznam zařazují dle incidence případů onemocnění covid-19 na 100.000 obyvatel. Česká republika má vyšší incidenci než Slovinsko, tím pádem ji země zařazuje na seznam rizikových zemí,“ uvedla na dotaz ČTK Renata Povolná z tiskového odboru ministerstva. Podle informací na webu Evropského centra pro kontrolu infekčních nemocí (ECDC) má Slovinsko za posledních 14 dní kumulativně 9,3 nakaženého na 100.000 obyvatel a ČR 27,8.

Například CK Travel Family podle jednatele Ivana Lackoviče od rána nastalou situaci řeší s desítkami klientů, kteří mají zakoupený zájezd do Slovinska, přičemž někteří měli odjet už tento víkend. „Jejich reakce je vesměs stejná. Jsou naštvaní a nechtějí být dále vystavení nejistotě,“ řekl. Původní termíny si proto neposouvají na později, jak tomu bylo při prvním omezení v červenci, ale rovnou ruší a zájezdy mění především za dovolenou v Chorvatsku, dodal Lackovič.

Možnost jednání se Slovinskem o vrácení ČR na seznam bezpečných zemí není podle Papeže pravděpodobná. Lokální ohniska v tuzemsku se neustále mění a vláda podle něj selhává v ochraně jednotlivých komunit. Papež komunikaci české vlády směrem k zahraničí kritizoval už na začátku července, kdy Slovinsko poprvé vyřadilo ČR z bezpečných států. O pár dní později Lublaň omezení zmírnila a za středně rizikový označila jen Moravskoslezský kraj. Bez omezení mohli Češi znovu do Slovinska cestovat od 17. července. Komunikace ČR se podle Papeže od července ještě spíše zhoršila.

Omezení pro Čechy zavedlo i Norsko - od půlnoci musejí po vstupu do této skandinávské země strávit deset dní v karanténě. Oslo zařadilo Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do červené kategorie na svém semaforu kvůli nepříznivému vývoji epidemické situace.

V Česku v posledních dnech přibývá přes 200 nových případů covidu denně, aktuálně je v republice přes 5000 nakažených. Podle epidemiologů je nemoc v celé zemi i v lokálních ohniscích pod kontrolou, nešíří se komunitně a jen zlomek nemocných vyžaduje intenzivní péči.

Video  Z Chorvatska bez problému a karantény? Jistota to není, varuje Maďar  - Blesk TV
Video se připravuje ...

tomshark ( 7. srpna 2020 22:38 )

Připomenu lhářům z ANO historii zrušení SH mzdy: ... Zákonem platným od roku 2012 a účinným k 1.1.2015 bylo uzákoněno 19% z hrubé mzdy. ANO a ČSSD tento zákon zrušily ještě před účinností a od té doby slibují, že ho předloží samy....Tedy už v 2015 mohla být SHM zrušená i bez ANO.

mak ( 7. srpna 2020 19:05 )

Tak po autonehodě si to taky zaplat, kdyby nevyjel, nic by se nestalo. Az si zlomíš nohu, taky, kdybys nikam nechodili, nestalo by se ti to. Když midi nebudou travet, ekonomické kolo se zastaví. A pak pojdou všichni.

mak ( 7. srpna 2020 19:03 )

Sed doma na zadku a nikam nelez! Zatluc okenice, s nikým nemluv, nebydli, nic si nekupuj, ve všem mize byt virus a zabije te!

mak ( 7. srpna 2020 19:02 )

Vtip dne😆

mak ( 7. srpna 2020 19:01 )

Kdyby schválně nejancili s covidem, tahle situace by vubec nenastala. Nez aby motna jeden z tisíce onemocněl.a jeden z milionu jiz s něčím jiným nemocny zemřel, nechají pochcipat celou skupinu - zmtakhle se žádná sociální tlupa nechová.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa