Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Ohnisko koronaviru v pražském klubu: Nákazu roznesla dívka na párty, pozitivních je už 109 lidí

Aktualizováno -
24. července 2020
10:50
Autor: ČTK, pom - 
22. července 2020
10:15

Jediný noční večírek stačil k tomu, aby se v Praze rozjelo nové ohnisko koronaviru. Po párty v klubu Techtle Mechtle na pražských Vinohradech, která se konala 11. července, eviduje pražská hygiena už 109 nakažených. Jsou mezi nimi fotbalisté rezervních týmů Bohemians, Sparty a Dukly i extraligoví florbalisté pražských Black Angels. Nákazu tam údajně roznášela mezi sportovci oblíbená barmanka! 

Bujará oslava v pražském nočním klubu 11. července se pořádně zvrtla. Ze 17 lidí se jich 15 nakazilo koronavirem, mezi jejich kontakty se pak potvrdily další případy nákazy. Pražská hygienička Zdeňka Jágrová v pátek uvedla, že nakažených je už 109, dalších zhruba 270 lidí je v karanténě.

„Této akce se účastnily osoby, které měly vzájemné kontakty. Byli to různí sportovci z různých sportovních klubů,“ řekla už dříve Jágrová České televizi. „Byla tam jedna osoba, která v době účasti na akci neměla žádné potíže. První obtíže měla den poté,“ doplnila s tím, že na párty bylo víc než sto lidí a pili z jednoho brčka. 

„Počítáme, že ještě to není konečný počet a že budeme ještě ten další týden dohledávat jednotlivce," řekla hygienička v pátek k počtu nakažených.

Dodala, že lidé by měli dodržovat základní zásady zdravotní ochrany, zejména na hromadných akcích. U hudebních klubů, jako Techtle Mechtle, je podle ní riziko zvýšené tím, že pro srozumitelnou komunikaci je nutné křičet, což přispívá k větší produkci kapének a snazšímu šíření viru. „Chceme, aby se mladí lidé bavili, ale nechť se baví venku,“ řekla.

Podnik je nadále otevřený, i když přijal přísnější hygienická opatření: „Co se klubu týká, je samozřejmě po důkladné kontrole Hygieny Praha a ta neshledala důvod k uzavření podniku. Přesto byl prostor pro jistotu vydezinfikován na vyšší úroveň, než je vyžadováno,“ uvedli jeho zástupci na svých facebookových stránkách. „Budeme pokračovat v měření teplot návštěvníků a vyžadovat odpovědné chování jak vůči sobě, tak vůči personálu a osoby vykazující například zvýšenou teplotu budeme i nadále vykazovat z prostoru,“ dodali.

Nakažení sportovci

Mezi nakaženými po párty v klubu jsou fotbalisté rezervních týmů Sparty, Dukly či Bohemians 1905. Fotbalisté třetiligové rezervy Bohemians 1905 kvůli dvěma nakaženým přerušili letní přípravu. Dukla hlásí jednoho nakaženého dorostence ve výběru do 19 let, Sparta počet nemocných neuvedla. Situace ale údajně neovlivňuje A-týmy těchto klubů.

Podle serveru tn.cz se nakazili také extraligoví florbalisté. „Většina našich hráčů, kteří šli na testy na covid-19 a navštívili té noci klub, se vrátila s pozitivním testem. Jsou ale bez příznaků,“ uvedl pro server trenér klubu Black Angels Tomáš Janeček.

Mohla za to barmanka?

Koronavirus mohla podle serveru Expres.cz rozšířit 25letá barmanka, která v podniku pracuje a nevěděla, že je nakažená nemocí covid-19. Údajně má mít ke sportovcům blízko a podle zdroje serveru během bujarého večírku měla s muži popíjet jedním brčkem ze stejné nádoby. Proti tomu se ale podnik jasně vymezil: „Žádná vyjádření k jednotlivým osobám však nemůžeme vzhledem k pravidlům GDPR poskytovat. Můžeme však jednoznačně prohlásit, že šiřitelem nákazy nebyl nikdo z personálu klubu,“ napsali zástupci podniku na svůj facebook.

Nákaza se opět šíří

Podle hygieniků se nakazilo 15 ze 17 účastníků oslavy. „Dalším epidemiologickým šetřením se podařilo k dnešnímu dni dohledat 37 nakažených osob, které uvádí, že nebyly přímými účastníky oslavy, ale pohybovaly se ve stejných prostorách klubu,“ uvedla Jágrová.

Mimořádné číslo

Více než šest desítek nakažených kvůli jedné akci je v Praze podle Jágrové mimořádný případ. Například v uplynulém měsíci se počty nově zaznamenaných případů covidu-19 v Praze za celý týden pohybovaly mezi 60 a stovkou.

montevideo ( 24. července 2020 18:09 )

Barmanka, oslavenkyně, účastnice party ..... placená společnice to byla. Štětka. Tak nevím, proč to neřeknou rovnou.

Jirik-ta ( 24. července 2020 15:24 )

Asi ano. Jinak budeme neustále zatěžovat kasu státu, ale i svojí. A to nepůjde do nekonečna. Navíc průběh nemoci je nejistý a může přivodit další onemocnění včetně selhání orgánů. Snad to nakonec pochopíme.

bredy ( 24. července 2020 14:15 )

jak se vlastně pozná,kdo je šiřitelem infekce?

aeraluna ( 24. července 2020 13:03 )

No tam to muselo vypadat 😆😆😆 A ta dívka je profesionálka nebo amatérka? Doufám, že jinodruhová savčí fauna už tam nebyla..

Jirik-ta ( 24. července 2020 11:30 )

Adolf měl panskou rasu. Jenže to se nikdy nestane. Pořád budou selektovat i mezi sebou. Tudíž není možné, aby zbyla jen elita.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa