Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nakazili jste se na dovolené? Izolace na hotelu, jídlo pode dveřmi a klíč u hygieny

Autor: ČTK, Mii - 
9. července 2020
17:40

Stále více otázek se množí kolem hypotetické situace, že se během dovolené na hotelu objeví nakažený host – vy, nebo někdo jiný. Jak by se v takovém případě postupovalo? Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) Václava Stárka a výkonné ředitelky Bohemian Hostels & Hotels Babety Schneiderové by provozovatelé ubytování postupovali podle pokynů krajské hygienické stanice. Nakažený by nemusel být hospitalizován, v případě dobrého stavu by mohl být izolován na pokoji v hotelu. U cizince by o jeho návratu domů opět museli rozhodnout hygienici.

V Bohemian Hostels & Hotels situaci s potencionálně nakaženým zažili v březnu. „Volali jsme na určená čísla, ale vzhledem k tomu, že se jednalo o cizince, nikdo nám nedokázal poradit. Nakonec jsme zavolali sanitu. Stejně bychom postupovali pravděpodobně i nyní. Žádný oficiální postup stanoven nebyl,“ řekla Schneiderová. Vyhrazenou část pro nemocné ve svých hotelech a hostelech nemají, nakaženého hosta by ale v pokoji izolovaného nechali. Jídlo by mu podávali před dveře, uvedla dále.

Hoteliéři podle Stárka dostávají v souvislosti s koronavirem dotazy zejména kvůli služebním cestám zahraničních pracovníků. Otázka, zda budou muset být hospitalizováni v Česku, nebo jim bude umožněn odjezd domů, může mít zásadní vliv na ochotu firem, do ČR zaměstnance vysílat. Podle reakce hygieniků bude prvořadý klinický stav pacienta, postupovalo by se individuálně, řekl.

Každý k tomu přistupuje jinak

Tuzemské hotely dodržují zvýšená hygienická a bezpečnostní opatření, u každého zařízení se mírně liší. Například v pražském hotelu Taurus je ve společných prostorách k dispozici dezinfekce. Snídaně se podávají běžně formou švédských stolů, kde si jídlo podávají sami hosté. Stoly personál po odchodu hostů ihned dezinfikuje.

V luxusním hotelu Four Seasons měří každému hostovi před vstupem do hotelu teplotu. Na podlaze jsou nálepky značící dodržování povinných odstupů. Po odjezdu hostů zůstává pokoj 48 hodin neobsazen, nerezervují se pokoje vedle sebe.

Turisté z většiny evropských zemí, a dále Srbska a Černé Hory, mohou do ČR přijíždět bez omezení. Pouze cestovatelé ze Švédska se musejí prokázat negativním testem na covid-19.

Nedávný průzkum AHR ukázal, že hotely a penziony v Praze v létě čekají obsazenost mezi deseti a 20 procenty. V krajích si slibují 40 až 50procentní naplnění kapacit. Na září a říjen mají hoteliéři v hlavním městě i regionech shodný předpoklad obsazenosti mezi 20 a 30 procenty.

Video  „Češi letos vyhledávají pobyty v přírodě. Praha je neláká,“ říká hoteliér Bára  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa