Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

V USA mají už 130 tisíc mrtvých s koronavirem. „Noste roušku,“ vyzývá expert

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. července 2020
23:30

Ve Spojených státech je už nemoci covid-19 připisováno více než 130 tisíc úmrtí. Bilance epidemie vystoupala na přibližně 130 306 obětí přesně pět měsíců po první smrti, kterou v USA podle lékařů způsobil koronavirus. Podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) bylo v zemi v pondělí zaznamenáno bezmála 45 tisíc nových nákaz, deník The New York Times (NYT) hovoří o dalších 47 362 případech. Epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu Anthony Fauci uvedl, že USA jsou stále „po kolena“ v první vlně epidemie. Expert z Harvardovy univerzity vidí naději v nošení roušek, podle něj by vláda měla přijmout celoplošné nařízení, které by všem přikazovalo zakrývat si ústa a nos.

Lékař a šéf Institutu světového zdraví Ashish Jha je toho názoru, že všichni Američané by měli nosit roušku, jen tak se podle něj může USA postavit koronaviru. Vědec se opírá o studie, které dokazují, že nošení roušek zpomaluje šíření nemoci a snižuje úmrtnost. Dodává, že roušky představují jednoduchý způsob, jak ulehčit nemocnicím. „Když bude méně infikovaných, bude volněji v nemocnicích a lékaři budou mít čas léčit,“ shrnul stručně Jha.

Rouška výměnou za zrušení karantény

Americká vláda ohledně roušek nevydala žádné celostátní nařízení a rozhodnutí nechává na guvernérech jednotlivých států. Jha ale v jednotném opatření vidí jediný krok, který zemi může pomoct porazit koronavirus. Jha zdůraznil, že nošení roušek na veřejnosti by mohlo znamenat uvolnění karantén a omezení pohybu, shromažďování nebo vycházení.

„Mělo by se vyhlásit povinné nošení roušek. Lidé mluví o svobodě, a jak by měl mít každý právo volby. Nejdu do obchodu a nezapálím si tam jen proto, že mám chuť na cigaretu a kouřit uvnitř,“ uvedl Jha. Připomněl, že v USA zatím platí jen doporučení nosit roušku. „Zrovna do obchodu bych neměl bez roušky vůbec chodit,“ dodal v rozhovoru pro deník Today USA.

Expert: Koronavirus nás zažene do koutu

Jha poukázal na studii amerických a kanadských vědců, kteří dokázali, že 198 zemím, kde vlády trvaly na nošení roušek, se podařilo snížit úmrtnost na covid-19. V USA je povinná rouška například ve státech New York, Texas, Illinois nebo Massachusetts.

„Pokud to takhle půjde dál, koronavirus nás zažene do koutu. Dostaneme se do situace, kdy naše nemocnice nebudou mít žádná místa a naši lékaři nebudou mít sílu léčit pacienty. Potřebujeme to zastavit teď,“ zakončil Jha.

Jeho varování potvrzuje nový denní součet nákaz, který je sice o něco nižší než čísla z konce minulého týdne, průměr za posledních sedm dní ale i v pondělí vzrostl a dostal se na úroveň 50 tisíc potvrzených infekcí. Jasně nejvyšší na světě zůstává také celková americká bilance obětí, v tomto případě ale trend od dubnového vrcholu neustále klesá. Poslední tři dny bylo hlášeno vždy méně než 400 úmrtí s covidem-19.

Nemocnice pod tlakem

V některých státech už jsou zdravotnické systémy kvůli novému náporu infekce pod velkým tlakem. Podle televize CNN nově hlásilo naplnění svých kapacit intenzivní péče 43 nemocnic na Floridě, přičemž v další třicítce tamních zařízení byla obsazenost na 90 procentech nebo vyšší. Problémy má také Arizona, Texas a Severní a Jižní Karolína.

Ve 40milionové Kalifornii za poslední dva týdny počet lidí hospitalizovaných kvůli covidu-19 stoupl o polovinu na celkových asi 5800, informoval v pondělí guvernér Gavin Newsom. Nejlidnatější americký stát podle agentury Reuters oznámil na 11 500 nových případů infekce; koronavirem se mimo jiné nakazila členka místního zákonodárného sboru. Jeho sídlo bylo následně uzavřeno kvůli „hloubkovému čištění“.

Zpřísnění restrikcí

Skoro polovina amerických států s ohledem na stoupající denní bilanci pozastavila uvolňování preventivních opatření nebo restrikce opět zpřísnila, na mnoha místech se zavádí dlouhoočekávané povinné nošení obličejových roušek. Epidemiolog Fauci v novém rozhovoru zhoršení situace spojoval právě s rušením omezení.

„Měli jsme (na přelomu května a června) průměrně kolem 20 tisíc nových případů denně. A pak různé okolnosti spojené s tím, že se různé státy a města snažily znovu otevírat,... vedly k situaci, kdy máme rekordní počty případů,“ řekl.

„V rozmezí půldruhého týdne se nám skoro zdvojnásobily počty případů. Stále jsme po kolena v první vlně (epidemie),“ pokračoval. Dodal, že slovo „vlna“ je vlastně v daném kontextu zavádějící, protože americká bilance po prvním vrcholu nespadla na „výchozí“ hodnoty.

Rasová nerovnost

V souvislosti s epidemií americká média opakovaně mluví o nerovnoměrném dopadu nákazy na příslušníky různých ras. NYT nově na základě dat amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zmapoval, že mezi černochy a obyvateli s kořeny v Latinské Americe je výskyt potvrzených případů infekce více než dvojnásobný oproti bělošské populaci. Na každých 10 tisíc Hispánců připadalo 73 s pozitivním nálezem, u černochů to bylo 62, zatímco u bělochů 23.

Autoři při tvorbě „dosud nejpodrobnější analýzy rasových nerovností koronaviru“ vycházeli z údajů o 1,5 milionu lidech, kteří covid-19 prodělali. CDC tyto údaje nezveřejnilo, poskytlo je až po žalobě NYT odvolávající se na zákon o svobodném přístupu k informacím.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa