Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Premiér se po měsících karantény nechal ostříhat. Johnson zašel i do hospody

Autor: kal, ČTK - 
6. července 2020
19:05

Zatímco nůžky ve společnosti mezi bohatými a chudými se tradičně spíš rozevírají, kadeřnické nůžky bohaté i chudé spojují. Své o tom vědí Britové, kterým se kadeřnické salony znovu otevřely až v sobotu 4. července. Několik měsíců byly zavřené kvůli koronaviru a karanténě. Mezi těmi, kdo se sestřihem dlouho neváhal, byl i britský premiér Boris Johnson. Podobně jako on v Česku na kadeřnické křeslo spěchal v květnu i český ministerský předseda Andrej Babiš (ANO). Johnson využil také otevření hospod a hned v sobotu si dal drink, upozornila britská média.

Boris Johnson patří mezi světové státníky, kteří zakusili koronavirus na vlastní kůži. Skončil v nemocnici a nemohl úřadovat. Teď už je ale fit a pomáhá postavit Británii na nohy – jakkoli řada Britů se na nich po „náročném“ víkendu a znovuotevření hospod drží jen těžko.

Restaurace, hospody, ale také kadeřnictví, muzea či hotely se otevřely veřejnosti v sobotu 4. července. Opět se mohou konat i svatby, nadále je však nutné dodržovat řadu karanténních opatření. Sobotní uvolňování bylo od vypuknutí pandemie nemoci covid-19 nejrozsáhlejší, v Anglii ho překřtili na supersobotu. Ostatní části Spojeného království, tedy Wales, Skotsko a Severní Irsko, zmírňují restrikce podle vlastních plánů.

„Rozčilovalo mě to a jsem rád, že je to už pryč“

„Bylo zoufalé, že jsem se nemohl dát ostříhat,“ citovala agentura AP Williama Browna (25), který zamířil do holičství ve středoanglickém Blaby. „Rozčilovalo mě to a jsem rád, že je to už pryč,“ dodal.

Majitelka kadeřnictví Stephanie Headleyová uvedla, že si oddechla, když se mohla poprvé od 23. března vrátit ke své práci. Řekla, že když premiér Boris Johnson potvrdil uvolňování restrikcí, byla zavalena objednávkami. „Už se nemohu dočkat, až uvidím všechny ty nepovedené účesy, které jsou výsledkem karantény,“ dodala.

Zatímco v Anglii se hospody otevřely v sobotu, v Severním Irsku se tak stalo již v pátek. Skotsko venkovní posezení a pivní zahrádky zpřístupní 6. července a od 15. července pak i vnitřní prostory. Pro Wales žádné datum stanoveno ještě nebylo, ale 9. července samospráva plánuje přehodnotit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa