Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

55 tisíc za 5 dní léčby koronaviru. Trumpovy USA však zásoby remdesiviru vykupují

Aktualizováno -
1. července 2020
20:33
Autor: ČTK, simao - 
1. července 2020
18:45

Společnost Gilead Sciences Inc. stanovila cenu svého léku Remdesivir proti covidu-19 ve Spojených státech a dalších rozvinutých zemích na 2340 dolarů (asi 55.800 korun) za pětidenní léčbu. Tato cena je nižší než 5080 dolarů za pět dní, které minulý týden doporučil americký Institut pro klinický a ekonomický přezkum ICER. USA přitom obratem vykoupily takřka veškeré zásoby tohoto léku na nejbližší tři měsíce, píše The Guardian a potvrdila to i BBC.

Remdesivir, který v Gilead Sciences vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, už pro nouzové a omezené použití pro nemocné se závažným průběhem nemoci covid-19 schválily Spojené státy, Indie a Jižní Korea.

V Česku byl lék použit k experimentální léčbě. České ministerstvo zdravotnictví povolilo užívat remdesivir pro léčbu pacientů s covidem-19 do konce února 2021.

Evropská léková agentura (EMA) po zrychleném hodnocení přínosů a rizik doporučila, aby byl přípravek remdesivir podmínečně schválen k léčbě pacientů s nemocí covid-19. Remdesivir budou moci pod názvem Veklury předepisovat lékaři v Evropské unii, jakmile to odsouhlasí Evropská komise (EK). Ta se obvykle řídí doporučením lékové agentury.

Cena byla předmětem debaty

Proti covidu-19 zatím neexistuje žádný oficiálně schválený lék ani vakcína. Cena remdesiviru byla předmětem zanícené debaty od chvíle, kdy Spojené státy v květnu schválily nouzové použití tohoto léku pro některé pacienty s covidem-19.

Odborníci uváděli, že musí společnost Gilead postupovat uvážlivě, aby nebudila dojem, že chce zneužít nynější celosvětové zdravotní krize k co největšímu zisku.

Nijak však neváhala administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa. Podle The Guardian se totiž USA pustily do rychlého nakupování zásob tohoto momentálně klíčového léku a žádná země si jej nyní nebude moci nakoupit – pokud ano, tak po dobu příštích cca tří měsíců jen velmi obtížně. 

„USA si v následujících třech měsících nakoupily prakticky všechny zásoby jednoho ze dvou léků, u kterých se prokázalo, že působí proti covid-19. Na Spojené království, Evropu a většinu zbytku světa tak nezbylo nic,“ píše britský The Guardian a upozorňuje, že jsou odborníci i aktivisté „znepokojeni jednostranným jednáním USA“.

Video  Symbol koronaviru v Česku, taxikář léčený remdesivirem: Stal se zázrak, ale...  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Ministr: Trump uzavřel úžasnou dohodu

„Mají přístup k většině zásob tohoto léku, takže pro Evropu není nic,“ potvrdil doktor a výzkumník Andrew Hill z Liverpoolské univerzity. „Prezident Trump uzavřel úžasnou dohodu, aby zajistil Američanům přístup k prvnímu autorizovanému terapeutiku pro covid-19,“ pochvaloval si naopak ministr zdravotnictví USA Alex Azar.

„Chceme v maximální možné míře zajistit, aby jej mohl získat každý americký pacient, který remdesivir potřebuje,“ dodal s narážkou na to, že Trumpova administrativa nakoupila 500 tisíc dávek, tedy veškerou produkci Gileadu za červenec a 90 procent plánované produkce za srpen a září.

Video  Taxikář Robert poskytl dlouhý rozhovor o svém životním boji s koronavirem.  - Všeobecná fakultní nemocnice Praha
Video se připravuje ...

Kritici tvrdí, že Spojené státy podkopávají mezinárodní tažení proti koronaviru tím, že vykoupily tolik zásob pro sebe. Upozorňují také, že testů úspěšnosti remdesiviru proti koronaviru se zúčastnily i další země.

Komentátor BBC, která o vykoupení léku na tři měsíce ze strany USA také informuje, ale zároveň připomíná, že Gilead Sciences je americká firma a Spojené státy dosud zaznamenaly nejvíce případů nákazy koronavirem a s ním spojených úmrtí na světě. V USA někteří cenu přípravku kritizují s tím, že k jeho vývoji byly použity peníze amerických daňových poplatníků.

Gilead jedná s Evropou

Evropská komise dnes podle agentury Reuters oznámila, že s Gilead Sciences jedná o zajištění remdesiviru pro členské státy EU a počínání Washingtonu si je vědoma.

EU by podle německého ministerstva zdravotnictví měla tento týden užívání remdesiviru proti koronaviru oficiálně schválit. Berlín uvedl, že má dostatečné zásoby přípravku a očekává, že bude schopen získat další.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

komentar ( 1. července 2020 20:45 )

Myslím, že tento lék má právo vyrábět každá země bez rozdílu! Ještě se jich budeme ptát zda se můžeme taky léčit tímto lékem! Otázka je jestli a kdy na nás přijde řada! Tomu říkám americká spása země za pořádnej balík peněz! Určitě kdyby to chtěl prodávat do světa někdo jiný, tak politickým vlivem budou tlačit aby neprošel lék ani testy, ale zato ten jejich je jediný správný. Takže už vidím Trampovo uvažování, jak prodá lék jen tomu kdo mu půjde na ruku a podepíše co bude potřebovat.

Ing.Makoň Jiří ( 1. července 2020 20:38 )

USA pustily do rychlého nakupování zásob tohoto momentálně klíčového léku a žádná země si jej nyní nebude moci nakoupit – pokud ano, tak po dobu příštích cca tří měsíců jen velmi obtížně.
Předpokládám, že naši politici budou s větším úsilím se stříhat dohola, aby amiky nešimrali v zadečku.

TomasLB ( 1. července 2020 19:48 )

Doufám, že přednost při podávání léku budou mít původní otročtí černí obyvatelé Ameriky. Jinak by to byl další impuls k nepokojům...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa