Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Evropské turistické ráje se otevírají. Zuzana už je na Rhodosu, to Turecko se zlobí

Autor: ČTK - 
1. července 2020
13:55

Španělsko a Portugalsko ve středu znovu otevřely společnou hranici, která byla kvůli šíření koronaviru uzavřená více než tři měsíce. Řecko obnovilo provoz regionálních letišť a z vybraných evropských destinací se od středy může opět létat i na Maltu, do obou destinací můžou i Češi. Rakousko v rozporu se seznamem bezpečných zemí přijatých Evropskou unií varovalo před cestami do Srbska a Černé Hory. Turecko kritizuje, že se na unijní seznam nedostalo.

Slavnostní ceremonie otevření společných hranic se na hraničním přechodu mezi městy Badajoz a Elvas zúčastnili španělský král Felipe VI., portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa i premiéři obou zemí Pedro Sánchez a António Costa. Všichni čtyři měli na obličeji roušku. „Pandemie nám poskytla vizi minulosti, kterou nechceme zpět: kontinent se zavřenými hranicemi,“ uvedl na twitteru Costa.

Řecko ve středu obnovilo provoz regionálních letišť, na která budou moci opět létat mezinárodní spoje. Od 15. června se mohlo ze zahraničí létat jen do Atén a Soluně. Podle agentury Reuters Řecko doufá, že se ještě podaří zachránit letošní turistickou sezónu. Cestovní ruch v zemi zaměstnává asi 700 000 lidí.

Řecko pouští s formulářem

Provoz ve středu obnovilo 18 regionálních letišť po celém Řecku. Na ostrově Rhodos agentura Reuters hovořila i s turistkou z Česka. „Rozhodli jsme se v této divné době přijet, protože máme pocit, že je to bezpečná země,“ citovala agentura Zuzanu Vosátkovou.

Cizinci z 25 zemí Evropské unie a 14 zemí mimo ni musí před příletem do Řecka vyplnit formulář a na letištích se budou muset podrobit namátkovým testům na koronavirus. Přímé lety z Británie, Švédska a Turecka povolí Atény až od 15. července.

Malta doufá v 700 tisíc turistů

Své mezinárodní letiště ve středu otevřela také Malta. Přistávat na něm budou moci letadla třeba z Francie, Německa, Španělska či Itálie. Přímé lety z Británie zatím Malta neumožní. Britové přitom činí téměř třetinu všech turistů mířících na středomořský ostrov.

„Doufáme, že do konce roku dorazí 700 000 turistů,“ uvedla ministryně cestovního ruchu Julia Farrugiaová Portelliová. Loni Maltu navštívilo kolem 2,7 milionu turistů.

Bezpečný seznam bez USA

Evropská unie v úterý schválila seznam 14 zemí, jejichž občané mohou od středy cestovat do unijních států. Jsou mezi nimi například Austrálie, Kanada, Japonsko, Korea, Srbsko či Černá Hora. Podmínečně na seznamu jako patnáctá figuruje i Čína, která musí nejprve povolit vstup občanů unijních států na své území. Na listině nejsou například USA a Rusko.

Česko už dříve oznámilo, že hodlá od středy pouštět na své území pouze obyvatele osmi zemí ze schváleného seznamu. Nejsou mezi nimi Čína, Gruzie, Uruguay ani africké státy.

Testy na koronavirus v Řecku Testy na koronavirus v Řecku | Reuters

Vlastní seznam má také Rakousko. Místní ministerstvo zahraničí ve středu vydalo varování před cestami do balkánských zemí, které nejsou členy EU, tedy do Srbska, Černé Hory, Bosny a Hercegoviny, Severní Makedonie, Albánie a Kosova. První dvě země jsou přitom na seznamu zemí, který v úterý vydala EU. Ministr Alexander Schallenberg dnes řekl, že unijní seznam je jen „doporučením“.

Varování rakouského ministerstva znamená, že po příjezdu z daných zemí budou muset lidé předložit negativní test na koronavirus nebo jít na dva týdny do karantény. Rakušanům ministerstvo „naléhavě“ doporučuje, aby balkánské země opustili.

Turkové se zlobí

Nelibost nad tím, že se na unijní seznam jeho země nedostala, vyjádřil ve středu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Řekl, že rozhodnutí EU bylo „politické“, podrobnosti ale nepřidal. Mluvčí turecké diplomacie Hami Aksoy vyzval Brusel, aby „tuto chybu“ co nejdříve napravil.

MAMKA2316 ( 1. července 2020 14:17 )

STÁT RUČI FIRMĚ MILIARDÁŘU DANĚMI PRACUJÍCÍCH !!!§STÁTNÍ BEZPEČNOST:
Vznikla před 75 lety. Seznam jejích mučících technik byl děsivý
Z Ostravy k moři? Se Smartwings až sedmkrát dráž než z Katovic
VČERA 15:30
Na Letiště Leoše Janáčka Ostrava se po téměř čtyřech měsících vrátí ve středu cestující. Ti, kteří se chtějí ale vydat na vlastní pěst bez cestovky k moři, musí ale počítat s tím, že v porovnání s lety z Katovic zaplatí až sedmkrát více.

Letadlo letecká společnost Smartwings, 17. září 2019 v Mošnově.lupa-plusKliknutím zvětšíte
Zvětšit fotografii
Zvětšit fotografii
Zvětšit fotografii
16 fotografií v galerii ›
Letadlo letecká společnost Smartwings, 17. září 2019 v Mošnově. | Foto: Deník / Lukáš Kaboň
Ukazuje to jednoduché srovnání cen letenek z Ostravy a Katovic do bulharského Burgasu či na Krétu do Heraklionu. Zatímco letenka se Smartwings z mošnovského letiště na Krétu vyjde na 8 154 Kč, polský státní dopravce LOT nabízí přímý let z Katovic do Heraklionu za 1 194 Kč. Podobné rozdíly jsou i u Burgasu, kam kromě LOT z Katovic létá ještě Wizz Air.

Integrované bezpečnostní centrum. Moderní budova IBC je v samém centru Ostravy, nedaleko Stodolní ulice. Srdcem IBC je dispečerský sál, v budově je i výjezdové místo záchranné služby
Ostrava má středoevropský unikát. Centrum pomáhá k rychlejší záchraně životů
PŘEČÍST ČLÁNEK ›
Smartwings, které ve své kampani Neberte nám křídla bojovaly za státní pomoc, přitom opakovaně argumentovaly, že v případě jejich konce by přišly o lety i regionální letiště. Teď se ukazuje, že o lety úplně nepřijdou, ale individuální cestovatelé si budou muset výrazně připlatit nebo letět z jiného letiště: v případě Ostravy z Katovic, v případě Brna z Vídně. Dopravce na dotazy k cenotvorbě letů z Ostravy nereagoval.

Dlouhodobý problém s ceníkem

Podle obchodního ředitele Letiště Ostrava Stanislava Bujnovského je ceník Smartwings dlouhodobý problém, který se jim snaží roky vymluvit. „Jde v podstatě o charterové lety, 90 procen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa