Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novinky v boji s virem i u roušek: Vojtěchovi vadí večírky a přitvrdí na Karvinsku

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
29. června 2020
11:31
Autor: ČTK, sab - 
29. června 2020
06:12

Češi ve středu odloží roušky. To se ale netýká metra a pražských vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. Roušky budou dál povinné i v Moravskoslezském kraji, kde se v poslední době objevila lokální ohniska nemoci covid-19 způsobované koronavirem. Informoval o tom ministr Adam Vojtěch (za ANO). Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku se navíc opatření zpřísňují.

Ještě před tiskovou konferencí ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě oznámilo, že v Praze zůstanou kvůli většímu riziku šíření koronaviru i po rozvolnění opatření od 1. července povinné roušky v metru a při hromadných akcích ve vnitřních prostorách.

Zpřísnění v Moravskoslezském kraji

Roušky zůstanou po rozvolnění povinné také v Moravskoslezském kraji, kde se v poslední době objevila lokální ohniska nemoci covid-19 způsobované koronavirem. Opatření se zpřísní, a to už od 30. června do odvolání.

Na hromadných akcích venku i ve vnitřních prostorách bude moci být ve stejný čas nejvýše 100 lidí, případně na stadionech 100 lidí v každém sektoru. Účastníci navíc musí na akcích bez hlediště dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Maximálně 100 lidí bude moci být také ve stejný čas na přírodních a umělých koupalištích v těchto regionech. U menších koupališť může být navíc omezení ještě přísnější, protože podle ministerstva může být pouze jeden návštěvník na deset metrů čtverečních plochy v areálu určeném návštěvníkům. Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku bude rovněž od úterý v restauracích a dalších provozovnách stravovacích služeb možný prodej v čase od 23:00 do 08:00 pouze výdejovým okénkem.

Stát tady zakáže taky návštěvy nemocnic a sociálních zařízení. Roušky budou povinné v MHD i taxících. Přeshraniční pracovníci v celém kraji pak budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19. 

Od 1. července budou moci lidé ve většině republiky odložit roušky. Povinná ochrana úst a nosu zůstane plošně povinná už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

V Praze ale budou muset lidé nosit roušky také v metru a na vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. „Praha je nyní stabilní. Přesto vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek,“ oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

S příznaky chodí na večírky, čílí Vojtěch

V Česku o víkendu výrazně zrychlil denní nárůst nových případů covidu-19. Podle Vojtěcha je to právě kvůli lokálnímu ohnisku nemoci na Karvinsku. Hygienici mapují kontakty nakažených horníků v rámci společnosti OKD.

„Ten nárůst je dán i neukázněností některých našich spoluobčanů,“ posteskl si na tiskové konferenci ministr Vojtěch. V Česku toiž v posledních dnech není podle Vojtěcha vyjímkou, že ti, kteří mají příznaky onemocnění covid19 navštěvují oslavy, firmení večírky a jiné hromadné akce. Hygienici pak prý řeší stovky kontaktů.

„Jsou z toho potom problémy a často nezůstávají jen v jednom regionu, ale přelévají se do různých regionů,“ popsal Vojtěch a přidal příklad: „Různé firemní večírky, firma se sjede na jedno místo, jsou tam lidé z celé republiky. Jeden je tam nakažený a tím pádem ten zbytek se rozjede do svých domovů a my musíme řešit kontakty v několika krajích.“

Vojtěch připomněl, že takové chování některých lidí výrazně ovlivňuje epidemiologickou situaci. Lidé by si podle něj měli uvědomit, že virus nezmizel.

Po zodpovědnosti volá i hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová."Většina těch případů je bezpříznakových, což je dobré z hlediska zatížení kapacity zdravotnického systému," řekla s tím, že v nemocnici leží s covidem19 123 lidí. To z více než tří a půl tisíc nakažených. Rážová kritizovala, že se akcí s několika desítkami lidí účastní nezodpovědní jedinci, kteří mají třeba teplotu.

V neděli padl „rekord“. O druhou vlnu nejde

Vě většině krajů je ale podle ministra situace stabilní. „Nedochází k žádné eskalaci,“ řekl. Čísla však nejsou povzbudivá, uznal.

Podíl nových případů nákazy k počtu testů byl v neděli v Česku 16,83 procenta. Je to nejvíce od začátku koronavirové epidemie. Důvodem výrazného nárůstu v posledních dnech je ale především to, že se testuje cíleně v aktuálních ohniscích nákazy, tedy především na Karvinsku. Testů také bylo méně, laboratoře jich provedly 1812. Odhalily 305 nakažených, nejvíce od začátku dubna. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 09:00.

Denní nárůst nových případů v poslední době zrychluje. Ve čtvrtek přibylo 93 nakažených, v pátek 168 a v sobotu 260. Ještě výraznější je právě nárůst podílu odhalených případů k počtu testů. V pátek to bylo 3,81 procenta, v sobotu 10,33 procenta a v neděli téměř 17 procent. Průměr za posledních sedm dní pak je 5,75 procenta.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se ale nejedná o druhou vlnu epidemie. „Protože my teď provádíme poměrně masivní testování v tom nejpostiženějším regionu, a to je Karvinsko,“ řekl v neděli v televizi Prima.

Maďar pohrozil částečným omezením pohybu

Epidemiolog a vedoucí pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar popsal, jak by se postupovali při zhoršení situace. „Když se někde situace zhorší, půjde se opačným směrem, než se uvolňovalo,“ řekl. Jako první jsou tedy na pořadu roušky, následně už se i někde zavádějí povinné dvoumetrové rozestupy.

Dalším krokem by bylo omezení kapacity hromadných akcí i zařízení, kde může být více osob. „Pokud by se to zhoršovalo, tak následně se bude přistupovat k ještě dalším a dalším, které snad doufám, že nebudeme muset aplikovat,“ řekl Maďar s tím, že na stole to ale je.

„Je to například v určitém smyslu omezení pohybu, ale už to nebude teda předpokládám ani na úrovni jednotlivých obcí snad muset být na úrovni, která byla aplikovaná plošně,“ předpokládá epidemiolog.

Kvůli tomu se na Karvinsku nyní nebudou na rozdíl od většiny Česka uvolňovat opatření proti koronaviru. To už v neděli avizoval premiér Andrej Babiš ve videu na facebooku, když řekl, že to vypadá, že v obcích a městech na Karvinsku a Frýdecko-Místecku bude od úterý platit mimořádné opatření proti koronaviru.

Z Británie bez testu, ve Švédsku je riziko

Ministerstvo zdravotnictví slíbilo, že bude každý týden aktualizovat tzv. semafor. Tedy mapu, která pomocí barev ukazuje, do jakých zemí lze bez obav odjet, a které jsou s rizikem. Do zelené - tedy bezproblémové zóny se posunula část Polska zvaná Slezské vojvodství. Znamená to, že po návratu nebudou nutné testy ani karanténa.

V zelené zóně je už i Velká Británie. „Naopak v červené zóne zůstává Švédsko a Portugalsko se posunulo z červené do oranžové zóny,“ popsal ministr Vojtěch.

 

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Matos7 ( 29. června 2020 16:30 )

Vojtěch je v.u.l

Matos7 ( 29. června 2020 16:29 )

A všichni do Chorvatska připadne Do Itálie

Matos7 ( 29. června 2020 16:27 )

Přitvrdit v Praze, hlavně

ivoadler ( 29. června 2020 10:40 )

Mně taky vadí večírky, na které nejsem pozvaný a nemůžu zadarmo konzumovat. Ale co naděláš! Že nárůstem počtu případů covid 19 jsou polští pendleři bylo jasné od samého začátku, teď se to konečně přiznává. Hlavně že jsme celorepublikově nosili roušky jako pitomí. Což Ostravsko, ale co Praha? Zavřít, izolovat! Praha je jako cedník, na kterém se zachytí každé svinstvo. Ale nějaké to shromáždění na Letné by zvládla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa