Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dovolená snů na Mallorce? Pohyb po šipkách, roušky, dezinfekce na každém kroku i alarm u snídaně

Autor: Darina Jíchová - 
21. června 2020
06:30

Léto, prázdniny a dovolená jsou za dveřmi a s pobytem u moře to vypadá více než nadějně. Měsíce čeští turisté kvůli pandemii koronaviru trnuli a obávali se, že přijdou o oblíbené letní radovánky. Dovolenkové destinace otevřely hranice a letoviska, která pomalu zaplňují návštěvníci. Může se zdát, že se vše vrací do zajetých kolejí, ani zdaleka to není tak jednoduché. V hotelech a letních resortech platí přísná bezpečnostní a hygienická opatření, aby se zabránilo návratu koronaviru. Na běžném pořádku je měření teploty, nošení roušek a jednorázových rukavic a pravidelná dezinfekce nejen rukou, ale i prostor. Příběh z turisty oblíbeného hotelu na Mallorce přinesla stanice CNN.

Hotel Riu Concordia z řetězce hotelů Riu je jedním z hotelů na Mallorce, které se zapojily do pilotního programu, jenž má otestovat, zda opatření přijatá kvůli koronaviru fungují. Na Mallorcu zamířilo téměř 11 tisíc německých turistů, kteří si vyzkouší, jak vypadá dovolená v pokoronavirovém světě.

Už ve vstupní hale probíhá skenování hostů a měření teplot, u recepce byly nainstalovány dveře s automatickým otvíráním, pokud má návštěvník teplotu v normě, dostane „zelenou“ a může vstoupit. Pokud má teplotu zvýšenou, recepci upozorní červená výstraha. „Svět nás uvidí jako příklad, doufáme, že pozitivní příklad,“ uvedl ředitel hotelu Sergio Navaro.

Pohyb po šipkách, rozestupy a dezinfekce

S jednou z prvních várek turistů do hotelu zamířila i německá korespondentka CNN Atika Shubertová. „Uprostřed popíjení kávy nás vyrušil alarm, zamyslela jsem se nad tím, zda se rozezněl, protože termokamera zachytila někoho se zvýšenou teplotou, nebo zda to byl test požárního systému,“ popsala novinářka.

Jako první se v rámci pilotního projektu na Mallorcu vrátili turisté z Německa (18. 6. 2020) Jako první se v rámci pilotního projektu na Mallorcu vrátili turisté z Německa (18. 6. 2020) | Reuters

Zmínila se také o tom, že zaměstnanci hotelu jsou „neúprosně veselí“. „Když jsem číšníkovi řekla, že budu snídat sama, s nadšením mi pogratulovat, že jsem si vybrala tu nejbezpečnější možnost,“ vysvětlila Shubertová. Dodala, že příbory jsou na stolech v obalu a všude po hotelu jsou upozornění na dodržování bezpečných rozestupů 2 metry od ostatních hostů.

„Orientace u snídaňového bufetu je poněkud náročná, je třeba se řídit červenými šipkami na podlaze. Samozřejmě jsem šla opačně, když jsem se vracela pro čerstvé ovoce. Jeden ze zaměstnanců mě s úsměvem upozornil na můj omyl a ještě mi napumpoval dlaň plnou dezinfekčního gelu,“ pokračovala Shubertová.

„Naše první lety z Německa na Mallorku byly vyprodané během 36 hodin a naši klienti si užili vřelého přivítání na ostrově a v hotelu,“ uvedla společnost TUI v prohlášení pro stanici CNN. „Jsme velmi šťastní, že můžeme být první společností, která přivezla turisty na Mallorku,“ dodali zástupci TUI. „Při odchodu jsem se přerazila o mopy dvou uklízeček, které zuřivě dezinfikovaly podlahu,“ navázala Shubertová.

Největší překážka: Novináři

„Ale ani tato super hygienická opatření nikomu nekazí dovolenou, hotel je plný rozjařených skupinek, které se nemůžou dočkat, až budou na pláži,“ poznamenala, že největší překážkou bezproblémové dovolené jsou novináři a jejich týmy včetně CNN, které s napětím čekají na nějakou „senzaci“. Ve skupině prvních německých turistů jsou i reportéři, kteří „dokumentují každý svůj krok“.

„Je to trochu komplikovanější,“ zhodnotil dovolenou turista Rene Fuessem, který už si ani nevybavuje, kolikrát mu měřili teplotu. Potvrdil ale názor Shubertové, nikdo si pobyt na Mallorce nenechá kazit hygienickými opatřeními. Fuessem ze všeho nejvíc ocenil přátelské zaměstnance hotelu a prázdné pláže. „Pláže bývaly narvané, stejně tak obchody. A teď? Nikdo tu není,“ radoval se turista.

Smutný pohled na Mallorku

Na druhou stranu jindy živá Mallorka představuje trochu smutný obrázek: bary, hotely, restaurace a kluby zůstávají zavřené, jejich okna a dveře jsou zabarikádované. Nikde nezní hudba, jak tomu bývalo zvykem během turistické sezóny, ulice jsou až děsivě tiché a prázdné. „Nudím se stejně jako doma,“ okomentoval situaci jeden z majitelů obchodu s plavkami. Má otevřeno, ale nepředpokládá, že něco prodá.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

montevideo ( 21. června 2020 14:38 )

Lidi jsou vyléčení z akcí first minute. Už nikdy ! A možná i z cestování s cestovními kancelářemi.

ejvm1712 ( 21. června 2020 14:27 )

Když máš od zimy zaplacenou dovolenou tak lepší než o ty prachy přijít. To nemohl nikdo vědět že tohle všechno přijde když si to lidi objednávali

montevideo ( 21. června 2020 13:35 )

Mallorka je snad bezpečná, ne?

Viera Vaňová ( 21. června 2020 13:15 )

Proč někdo leze tam kde není aspoň 50%jistota

Viera Vaňová ( 21. června 2020 12:40 )

👍👍👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa