Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vidíš nás z nebe?“ Vdova po lékaři (†34), který varoval před virem, porodila v Číně syna

Autor: Darina Jíchová - 
15. června 2020
13:35

Manželka mladého oftalmologa Li Wen-lianga (†34) z čínského Wu-chanu, ohniska koronaviru způsobujícího nemoc covid-19, porodila syna. Li byl jedním z prvních lékařů, který upozorňoval na novou „respirační chorobu připomínající SARS“. Své kolegy před nákazou varoval již v prosinci 2019, kdy si všiml, že v nemocnici, kde pracoval, přibývá infikovaných pacientů. Za své varování se dostal pod tlak svých nadřízených, místních úřadů i policie, nakonec se sám nakazil a nemoci podlehl, po sobě zanechal tehdy těhotnou manželku a malého syna, uvedla stanice CNN.

O narození syna informovala státní čínskou stanici Litchi News sama Liova manželka. „Můj milý muži, vidíš nás z nebe? Poslední dar, který jsi mi daroval, se dneska narodil. O oba se dobře postarám,“ napsala následně vdova na čínské sociální síti WeChat.

Příběh wuchanského lékaře Li Wen-lianga rezonoval po celém světě včetně Prahy. Příběh wuchanského lékaře Li Wen-lianga rezonoval po celém světě včetně Prahy. | Reuters

Příběh mladého očního lékaře, který skrze aplikaci WeChat varoval své bývalé spolužáky z lékařské fakulty, rezonoval po celém světě. Dotknul se i Česka, o čemž svědčí plakáty s jeho obličejem a nápisem „Kdo je doktor Li Wen-liang?“, které visely po celé Praze. Li se stal symbolem pandemie koronaviru, jeho osud dosvědčuje to, že se Čína z počátku snažila ututlat nebezpečí nákazy.

Policie Liovi hrozila vězením, pak se musela omlouvat

Lékař byl na začátku ledna obviněn ze „šíření poplašných zpráv“, za což chtěla čínská vláda udělovat až 7leté tresty ve vězení. Následně se u něj prokázal koronavirus a on skončil v nemocnici, jeho stav se rapidně zhoršil na přelomu ledna a února.

„Chtěl jsem jen, aby moji spolužáci z medicíny o tom věděli a byli opatrní,“ řekl v jednom z posledních rozhovorů Li. V noci ze 6. na 7. února nemoci podlehl. Jeho smrt zvedla vlnu mezinárodní nevole, což vedlo k tomu, že se wuchanská policie oficiálně omluvila za to, jak se zachovala k doktoru Liovi. 

Video  Dostálová promluvila o voucherech a dovolené v Česku. Řekla i zásadní životní novinu.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa